Вчимо дитину плавати: поради для дбайливих татусів

Чи отримає дитина справжнє задоволення від перебування на морі або біля іншої водойми, якщо вона не вміє плавати? Мабуть, ні. Тому завдання батьків — навчити малюка плавати, і найкраще, якщо цим займеться тато.

Відповідь напрошується сам собою: перш за все, щоб дитина не потонула. І дійсно, останні дослідження показують, що діти від 1 до 4 років, які мають навички плавання, тонуть рідше. Але навіть якщо малюк вміє плавати, він повинен залишатися у воді тільки під наглядом батьків, адже однією з найчастіших причин утоплення навіть серед дорослих є переоцінка власних сил і надмірна впевненість у собі.

Однак вчити малюка плавати потрібно не тільки заради безпеки. Плавання — той вид спорту, який позитивно впливає не тільки на фізичне, а й на психологічне здоров’я дитини. Коли тіло занурене у воду, навантаження на всі групи м’язів розподілене рівномірно, тому дитина практично не може травмуватися.

Крім того, доведений позитивний вплив плавання на роботу серця, кровоносної та дихальної систем. Під час занять підвищується імунітет, а рухи малюка стають більш пластичними.

Плавання сприяє формуванню кісткової тканини і скелета, тому найздоровіший хребет мають діти, які рано почали плавати. Цілеспрямовано вчити плавати краще в 5-6 років, коли малюк стає більш свідомим, хоча знайомити дитину з водою потрібно набагато раніше.

Де краще вчитися плавати?

Більшість людей, які проживають поблизу водойми, вчаться плавати відразу в ній. Проте цей варіант підходить не всім. По-перше, не всі міста розташовані на березі моря або річки, а по-друге, водойма може не підходити для купання маленької дитини. Тож де краще проводити перші уроки плавання?

Басейн

Оптимальний варіант для початку уроків плавання — це басейн. Однак перш ніж вести туди дитину, потрібно переконатися, що вода в басейні чиста і відповідає санітарним нормам.

Тато з дитиною можуть придбати абонемент до басейну і відвідувати його 2-3 рази на тиждень. Але перед цим і батькові, і малюкові доведеться пройти медкомісію і отримати довідку, що вони здорові.

Головна перевага цього місця — спокійні умови й можливість регулярно тренуватися плавати незалежно від погоди. Але з басейном можуть виникнути і проблеми:

  • не в кожному місті є басейн, який підходить для дошкільнят;
  • не всі басейни відкриті для самостійного відвідування;
  • дитина, яка вчилася плавати в басейні, не завжди може так само впевнено плавати у водоймі.

Річка

Якщо поблизу вашого будинку є річка, то можна вчити дитину плавати в ній. Тим більше існує така закономірність: діти, які вміють долати течію, впевнено плавають у будь-якій водоймі. Однак варто переконатися, що на дні немає каменів і небезпечних корчів, течія не дуже сильна, а глибина підходить для малюка. Водорості також можуть стати на заваді. Натрапивши на них, малюк може злякатися і більше не захотіти заходити у воду.

Вчити дитину плавати в річці не завжди зручно, оскільки вода в ній може бути надто холодною, і через це малюкові не зможе довго тренуватися. Також плавати в річці можна тільки в теплу погоду, а це унеможливлює регулярні тренування.

Море

Часто батьки беруться вчити дитину плаванню, приїжджаючи у відпустку на море. Починаючи плавати в природних умовах, дитина надалі буде відчувати себе більш впевнено, але море не завжди підходить для навчання. Як і в річці, вчитися плавати тут можна лише в теплу пору року. Крім того, на дні водойми можуть бути камені або корчі. Вчити дитину плавати в морі можна тільки в повний штиль, а така погода буває не часто.

Крім того, у процесі навчання дитина може виринути і не побачити берега або не дістати ногами дна. Це може сильно перелякати малюка, і він ще довго не захоче купатися в морі.

Впевненість — запорука успіху

Щоб у дітей не розвинувся страх води, вони повинні звикати до неї з перших місяців життя. Але навіть якщо ви регулярно робили різні водні процедури, це не означає, що малюк не злякається «великої води».

Головне завдання батька — дати дитині зрозуміти, що з ним вона в безпеці. Тато завжди буде поруч, підтримає і допоможе, якщо в неї щось не вийде. Навіть якщо у дитини не виходить втриматися на воді, батько не повинен показувати своє невдоволення і тим більше кричати на неї. Навпаки, потрібно підбадьорювати малюка подібними фразами: «Ти молодець», «У тебе обов’язково все вийде», «Я в тебе вірю», «Я пишаюся тобою».

Відчуваючи підтримку тата, дитина швидше розслабиться і зосередиться на тому, щоб дійсно навчитися, а не догодити батькам.

Але побороти страх часто треба не тільки малюкові, але й батькові. Татусі завжди здаються дітям сильними й безстрашними, та насправді вони дуже хвилюються за своїх малюків, навіть коли самі знаходяться поруч. Батькові потрібно усвідомити, що нічого страшного не станеться, оскільки він постійно знаходиться біля дитини і зможе витягнути її з води.

Як почати навчання?

Багато батьків стверджують, що перш за все діти повинні навчитися пірнати, щоб побороти страх захлинутися. Так про це говорить один із тат: «Головна проблема полягає в тому, що діти бояться занурення під воду і так відчайдушно намагаються не потонути, що заважають собі плисти. Коли вони навчаться затримувати дихання і плавати під водою, діти набувають впевненості, їхні рухи перестають бути судомними спробами будь-що-будь залишитися на поверхні — вони заспокоюються і пливуть».

Перш за все потрібно навчити малюка пірнати так, щоб у ніс не потрапляла вода. Повправлятися в цьому можна вдома, занурюючись з головою у ванну. На водоймі варто спочатку пояснити дитині, як утримувати тіло нерухомим, і тільки потім навчати пірнати. Після таких тренувань малюк перестане боятися захлинутися.

Коли дитина зможе без страху занурюватися у воду, варто навчити її утримувати власне тіло на поверхні. Це набагато легше, ніж плисти. Ця навичка потрібна малюкові, щоб відпочивати під час плавання. Для цього допоможіть дитині лягти на поверхню води і підтримуйте її під спиною так, щоб тіло було розташовано горизонтально. Дитина повинна сама відчути рівновагу і навчитися розслаблятися, лежачи на воді.

Коли дитині вдасться утримувати своє тіло на поверхні, їй залишиться лише освоїти техніку плавання. Зробити це можна за допомогою декількох простих вправ:

  1. «Сердечка». Навчіть малюка малювати руками сердечка перед собою. Так ви поясните йому, як рухати руками в техніці брас.
  2. «Каченя». Підтримуємо малюка за руки, а він ногами показує, як качечка перебирає у воді ластами. Потім відпускаємо малюка і просимо його виконати вправу самостійно.
  3. «Жабка». Тримаємо дитину за руки, а вона виконує рухи ногами, імітуючи жабку. Потім відпускаємо руки і просимо малюка з’єднати ці рухи з «сердечками».
  4. «Я сам». Коли малюкові вдається потроху плисти, у нього виникає бажання робити це самостійно. Щоб дитина не запливла далеко, пропонуємо їй зайти у воду по шию і плисти до берега. Тоді якщо малюк втомиться, він завжди зможе стати на ноги.

Чого не варто робити?

Навчаючи малюка плаванню, багато татусів допускають однакові помилки. Деякі з них намагаються затягнути дитину у воду через силу, але робити цього категорично не можна. Змушуючи дитину заходити у воду, ви не досягнете позитивного результату. Швидше, навпаки, малюк ще сильніше злякається, і невеликий страх може перерости у фобію, позбутися якої буде непросто.

Не потрібно залякувати дитини або говорити, що вона буде гіршою за однолітків, якщо не навчиться плавати. Так ви можете морально травмувати дитині, і в неї може розвинутися комплекс меншовартості.

Якщо дитина відчуває страх перед водоймою або не хоче вчитися плавати, то краще відкласти це на кілька місяців.

Поговоріть із нею і спробуйте дізнатися, чим викликаний страх води. Можливо, він сам мине, і тоді ви зможете почати навчання. Якщо страх не проходить, то вам знадобиться консультація психолога.

Вчити дитину плавати зовсім не складно. Для цього потрібно лише підібрати правильне місце і показати малюкові кілька вправ, допомагаючи і підказуючи йому. Ні в якому разі не можна насильно заводити дитину у воду. Якщо тато зможе вселити малюкові упевненість і відчуття захищеності, то подібні заняття допоможуть дитині не тільки навчитися плавати, але й зблизять її з батьком.

8 Липня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *