Основні правила щасливого та безпечного літа

Літо — час канікул, розваг і нових відкриттів для дітей та зайвих тривог для їхніх батьків. Саме влітку дитина часто залишається без нагляду, і якщо ви не можете постійно бути поруч з нею, то обов’язково розкажіть про найголовніші правила безпеки на цей період. Та й самі їх згадайте. Сподіваємося, вам стануть у пригоді наші підказки, які будуть актуальними найближчі два місяці.

Сонце

  1. Перше правило літа — ніколи не виходьте вдень без головного убору. Ідеально — панама, що прикриває очі, вуха і хоча б частину шиї. Сонячний удар — це набагато швидше, ніж вам здається, і набагато небезпечніше, ніж ви уявляєте.
  2. Сонцезахисний крем — ваш найкращий друг. Не варто недооцінювати вплив сонця: навіть за 15 хвилин перебування під сонячними променями можна отримати серйозні опіки. А вони — прямий шлях до раку шкіри. Ми не залякуємо, лише застерігаємо. Вибирайте для себе SPF 30, для дітей — не менш ніж 50.
  3. Прикривайте тіло одягом. Особливо оберігайте плечі, груди, обличчя, ступні — вони найбільш незахищені перед сонцем. Купатися краще у футболці — вода додатково віддзеркалює сонячні промені, тож ризик отримати опіки підвищується.

Комахи

  1. Використовуйте захисні спреї та креми від комах. Перевіряйте інструкцію та підбирайте засоби для відповідного віку — на щастя, зараз є такі, які можна використовувати чи не від народження.
  2. На прогулянці кожні 20 хвилин оглядайте себе і малюка. Кліщі не присмоктуються одразу, а близько 30 хвилин вибирають «найсмачнішу» ділянку тіла. Тож регулярна перевірка зможе попередити цю проблему.
  3. Уникайте скупчень бджіл та ос. Не гуляйте під фруктовими деревами, з яких осипаються плоди, — це найулюбленіше місце «обіду» смугастих комах. Періодично оглядайте дачні будівлі — у шпаринах за день-два може з’явитися нове осине гніздо.

Ігри у піску

  1. Намагайтеся вибирати для ігор закриті пісочниці. В іншому разі вони напевно засмічені випорожненнями тварин.
  2. Ретельно мийте руки після ігор у піску. Якщо доступу до води немає, протріть руки вологими серветками, щоб видалити видимий бруд, а потім обробіть антисептиком зі спиртом у складі. Саме така послідовність: вологі серветки, антисептик (поодинці засоби не працюють). Вуличні іграшки зберігайте окремо від тих, якими малюк грається вдома.
  3. Перед грою огляньте пісок. А ще краще — попорпайтеся в ньому дитячими грабельками чи паличкою та переконайтеся, що там немає битого скла чи інших гострих предметів.

Дитячі транспортні засоби

  1. Шолом — це найвигідніше капіталовкладення вашої родини. Він захистить голову дитини від травм, ваші нерви від переживань, гаманець від витрат на можливе лікування.
  2. Велосипед, самокат та біговел регулюйте під зріст дитини. Кермо, сидіння, відстань до педалей — все має відповідати параметрам малюка. Кілька разів на сезон перевіряйте, що все «за розміром» — діти швидко ростуть.
  3. Дитина на транспортному засобі завжди має бути у полі вашого зору. Впевніться, що дитина вміє гальмувати, повертати, знає місцевість та зможе уникнути зіткнень з іншими учасниками руху. Завжди вибирайте якомога рівніші ділянки для катань.

Вода

  1. До 5-річного віку дитина повинна купатися на відстані простягнутої руки від дорослого, навіть якщо уміє плавати у басейні. Адже відкрита водойма — це хвилі, течія та неконтрольована глибина дна.
  2. Ніяких ігор у «потоплення». Забороняйте дитині кликати на допомогу під виглядом гри, бо у випадку реальної небезпеки ви можете не зорієнтуватися і сприйняти ситуацію за гру.
  3. Добре поїть дитину перед купанням, щоб вона не пила з водойми. Деякі, навіть дорослі діти, лінуючись вилазити на берег, можуть посьорбати прямо з річки чи ставка, бо розцінюють цю воду як питну.

Їжа та напої

  1. Багато пийте. Спека та підвищена фізична активність вимагають рідини. Доповнюйте раціон малюка мінеральною водою без газу для відновлення сольового балансу, морсами та несолодкими компотами.
  2. Купуйте менше, готуйте частіше. Влітку продукти швидко псуються та мають менший строк придатності. Тож зменште кількість закупівель, перейдіть на легкі страви, такі, що й готуються, й засвоюються швидко. Овочі та фрукти мають складати основу раціону.
  3. Жорстко стежте за терміном зберігання продуктів. Якщо страва простояла цілу ніч без холодильника, їй пряма дорога у смітник. Купуючи щось у супермаркеті, надавайте перевагу товарам з найсвіжішою датою виробництва. Деякі продукти можуть затриматися на складі чи у дорозі й провести кілька годин без належної температури, тож недавня дата виготовлення дещо зменшує ризик купити зіпсований товар.

 

Ось такі прості правила. Ми впевнені, що дотримуючись їх, ви вбережете себе і своїх дітей від неприємних ситуацій. А літо, яке, до речі, цьогоріч видалося надзвичайним, залишить лише яскраві та приємні спогади.

23 Липня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *