Як вберегти підлітка від небезпечного спорту

Кожні батьки, в родині яких підростає тинейджер, без замислень погодяться, що саме цей вік є найскладнішим як для дитини, так і для її мами з татом. У даний період життя підліток дорослішає, стає більш самостійним, у нього з’являється свій власний погляд на життя та зароджується юнацький максималізм, який і штовхає дитя на подвиги та екстремальні дії. З неясних причин підростаюче покоління зовсім не цінує своє життя, обираючи в якості захоплень небезпечні види спорту, такі, як наприклад, паркур або тріал. Що це таке, чому ними не варто займатись і як вберегти дитину від ризикованих вправ – про це і поговоримо в сьогоднішній статті.

Сучасним підліткам властиво увесь час ходити по лезу. Можливо, це якось пов’язано із нестачею вражень та гострих відчуттів – воно і не дивно, адже сидячи постійно із телефоном або планшетом у руках, навряд чи можливо їх отримати. Інша проблема полягає у тому, що нинішні тинейджери регулярно у чомусь змагаються та з’ясовують, хто з них більш крутий та ризиковий. Тож, чи існує більш дієвий спосіб показати всім свою могутність та сміливість, аніж небезпечні види спорту?

Паркур

Слово parcour прийшло до нас з французької мови, і докладно воно перекладається, як «смуга перешкод». Паркур – це молодіжна розвага, сенс якої у швидкому та ефектному подоланні бар’єрів в межах міста без використання допоміжних пристроїв. Це заняття і спортом навіть на назвеш, адже елемент змагання в ньому відсутній. При цьому, він є надзвичайно популярним на сьогоднішній день, хоча й настільки ж небезпечним.

Людина, що займається паркуром, зветься трейсером. Травми є невід’ємною частиною цієї екстремальної розваги, і кожен трейсер має знати, яка небезпека може на нього очікувати:

  • травми стоп;
  • пошкодження коліна;
  • травми гомілки;
  • підгортання стопи;
  • мозолі.

Саме ці неприємності є найбільш поширеними при паркурі, але не єдиними. Садна, забиті місця, переломи, струс мозку – займаючись таким небезпечним заняттям, як паркур, підліток є абсолютно незахищеним від утримання усіх цих пошкоджень. Особливо серйозною є ситуація, коли діти виконують вправи без нагляду та професійного тренера.

Тріал

Сенс цього виду спорту також полягає у подоланні перешкод, тільки робиться це при допомозі машин. Розділяють:

  • велотріал (вправи на велосипеді);
  • мототріал (на мотоциклі);
  • джип-тріал (на автомобілі);
  • трак-тріал (на вантажівці).

Звісно ж, одразу усі ці різновиди не приваблюють тинейджерів, і найбільш цікавою розвагою для них є велотріал. В природних умовах в якості перешкод можна використовувати великі камені, колоди повалених дерев, яри, водоймища. Коли ж проводяться організовані змагання, на площадках створюють перепони з старих автомобілів, бетонних блоків, великих труб.

Паркур, тріал – спостерігати за їх виконавцями дійсно дуже цікаво, наприклад у роликах, що є в мережі Інтернет. Проте, варто тільки уявити, що таким спортом захоплюється саме Ваша дитина, і становиться надзвичайно страшно та моторошно. Здоров’я та щастя – це те, чого ми перш за все бажаємо нашим малюкам, і напевне, жодна мама не хотіла б, аби її дитя займалось небезпечною справою.

Тож, як вберегти дитину від ризикованого спорту?

Приділяйте підлітку більше уваги. Намагайтесь активно цікавитись життям Вашої дитини, нехай вона цього і не дуже прагне. Проводьте більше часу разом, спілкуйтесь – так Ви будете принаймні розуміти, чим приблизно цікавиться Ваш синок або донька.

Допоможіть тинейджеру обрати для себе цікаве заняття. Починати займатись спортом можна у будь-якому віці, проте найкраще робити це з раннього віку. Початкова школа – найкращий вік для того, щоб вибрати підходящу секцію, і вона не обов’язково має бути спортивною. Можливо, Ваша дитина полюбляє музику, танці чи моделювання – нехай цим і займається, аби лише їй було цікаво. Чим більше вільного від школи часу буде зайняте у підлітка – тим менше поганих думок буде приходити йому в голову.

Розмовляйте із дитиною про безпеку. Робіть це у ненав’язливій формі, просто у процесі розмови. Мета такого спілкування – донести до тинейджера, що він вже дорослий і є відповідальним за свої дії, своє здоров’я і навіть життя, яке потрібно цінувати і поважати.

Проводьте цікаво дозвілля. Підліткам потрібні враження, тож, дайте їм їх! Сходіть на вихідних у кінотеатр або в парк розваг, покатайтесь на картах, відвідайте видатні місця. Головне, щоб Ваша дитина отримала позитивні емоції і щоб їй було що цікавого розповісти друзям без усіляких паркурів та тріалів.

Збільште час навчання. Якщо Ваш малюк вже зовсім не малюк і навчається у старших класах – віддайте його на спеціальні курси, наприклад, з математики, фізики, історії, англійської мови. Це не тільки займе вільний час, а й стане корисним на наступних іспитах, і навіть буде в нагоді при вступі до ВУЗу.

Процес виховання дітей – нелегкий і тернистий, і інколи більшості з нас здається, що ми встигнемо десять разів посивіти, доки вони стануть дорослими. Бажаємо, або розуміння та взаємоповага завжди панували у Вашій родині, і Ваші малюки виросли здоровими та поважними людьми.

Щастя Вам!

26 Січня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA