Розвиток сексуальності у дітей

Підлітковість — це той час, коли дитина шукає себе та того, хто може бути поруч, досліджує свої стосунки та реакції на них. Це час першого, дуже вразливого, кохання і перших розчарувань. І ми, батьки, у цей час можемо зустрітися з безліччю викликів, до яких маємо бути готові. A для цього потрібно розуміти своїх дітей і те, що з ними відбувається. Про це розповіла психолог Любов Лоріашвілі в прямому ефірі на Facebook-сторінці Клубу Щаслива мама.

Хто такі підлітки

Раніше вважалося, що підлітки — це діти 12–18 років. Та насправді ці кордони розмиті й підлітком вважають дитину, яка вже почала статеве дозрівання. У дівчаток найчастіше це відбувається у 12–14, але загалом цей період може прийтися на 9–15 років. Хлопчики дозрівають пізніше — у 13–18 років.

Що відбувається в підлітковому віці

Кожна мама підлітка знає, що це дуже складний вік, коли дитина перебуває в непередбачуваному стані. Вона стає імпульсивною, протестує проти дій батьків, вважає себе дорослою, але при цьому все ще потребує нашого емоційного контакту. Плюс до всього, в цей час відбувається статеве дозрівання, пов’язане з багатьма змінами на фізичному рівні.

У підлітковому віці з’являється цікавість до протилежної статі, перші залицяння, бажання гарно виглядати й бути як усі, самостійно обирати одяг, доглядати за собою, бути прийнятим однолітками та подобатися іншим. І саме зараз дитині необхідно зрозуміти себе, свою сексуальність, віднайти відповіді на безліч питань, серед яких головне «Хто я?».

Усе, що пов’язане з сексом, тепер цікавить більше, ніж, наприклад, навчання. І таке незбігання інтересів іноді стає причиною конфліктів з батьками.

Цікаво на тему:

Якою є реакція батьків

Нам здається, що дитина ще замала для сексу і хотілося б утримати її від цього рішення. Але, на жаль, тепер батьки не є такими авторитетами, як раніше. Цю позицію зараз займають однолітки або хтось такий, хто знає більше про життя, на думку дитини, — музикант, актор, інша людина, на яку вона бажає бути схожою. І це несприйняття батьків як авторитетів, можливе наслідування чиєїсь поведінки неймовірно дратує.

Ми маємо розуміти, що дитині необхідно завершити свій розвиток, знайти відповіді на свої питання не лише психологічні, але й сексуального характеру («Хто мені подобається?», «Хто мій майбутній партнер?», «Що буде, якщо…?»). Наше завдання в цей період — надати психологічну підтримку, допомогти прийняти своє тіло та навчити дбати про нього.

Читайте також:

Про що говорити

В розмовах варто зупинити увагу на таких питаннях:

1. Ти можеш отримати багато різної інформації від друзів або з інтернету, але ти маєш ставитися до неї критично. Тобто зважати на її джерело й те, як її можна перевірити.

2. Якщо дитина передивлялася еротичні відео, вона має знати, що це художній виріб, який має мало спільного з реальністю. Наприклад, що жінка не виглядає так, як у фільмах, а у чоловіків не буває 2-годинної ерекції.

3. Окрім сексу, у стосунках не менш важливі відчуття безпеки, довіра, чуттєвість. І це набагато цікавіше та приємніше, ніж статевий акт без жодних емоцій.

4. У здорових стосунках немає місця для маніпуляції «Якщо ти мене кохаєш, ти маєш зробити це». Людина, яка любить і поважає, не може так поводитися.

5. Як уникнути сексуального насильства: уміти говорити «ні», визначити свої кордони, знати про способи зупинити маніпулятора.

6. Необхідність попередити хвороби, що передаються статевим шляхом. Але не залякуванням, а чесною розмовою про їхнє існування: можливо, з першого разу їх не буде, а деякі не відразу проявляються. Але ти маєш навчитися обирати та користуватися презервативами. І на випадок потреби вони завжди будуть лежати вдома.

7. Що робити, якщо відбувся незахищений статевий акт або насильство. Якщо щось подібне сталося, дитина відразу має звернутися по допомогу до батьків.

8. Вагітність — це завжди відповідальність двох. І з хлопцями, і з дівчатами варто обговорити те, що вони будуть робити в разі можливого настання вагітності.

9. Ви завжди любите, приймаєте та захищаєте свою дитину, що б не відбулося.

Які книги можна разом почитати

Є багато корисних книг, які можна опрацювати разом або запропонувати дитині прочитати самостійно:

  1. Моніка Пейткс «Мія дорослішає».
  2. Моніка Пейткс «Бруно дорослішає».
  3. Юлія Смаль «Віточка-квіточка та її дівочі справи».
  4. Юлія Смаль «Я і він. Про хлопчаче без секретів».
  5. Пере Фонт Кабре. «Відверта розмова про «це».
  6. Анна Хьоглунд «Бути мною».
  7. Джеррі Бейлі «Моє тіло змінюється».

Звісно, нам не хочеться думати про те, що наші діти займаються сексом. Але в Україні, на жаль, середній вік вступу в сексуальні стосунки дуже низький. І розуміючи, що цей момент невідворотній, краще не намагатися зупинити його, а докласти зусиль, щоб дитина була максимально до цього готова.

Також радимо прочитати:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною
26 Березня / 2024 Виховання і розвиток
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток