Перше кохання? Що робити батькам із закоханим підлітком

Деяким дорослим з висоти прожитих років перше кохання видається чимось несерйозним і тимчасовим. Імовірно, воно закінчиться так само раптово, як і почалося. Але це не дає права батькам висміювати почуття власної дитини або зовсім не зважати на цей факт. Ми дамо кілька корисних порад, як правильно поводитися, якщо підліток закохався.

Що відбувається, коли підліток закохується

Щоб зрозуміти це, пригадайте себе в 11-14 років. Уже почався перехідний вік, з’явилися нові інтереси, розширилося коло спілкування. Дівчата й хлопці починають цікавитися одне одним, гормони затьмарюють мозок. Діти розуміють, що можуть не тільки товаришувати, а й зустрічатися.

Перше попередження для спантеличених батьків: романтичні стосунки не завжди дорівнюють статевим, хоча виключати повністю їх не можна.

Як зрозуміти, що підліток переживає щось для себе нове:

  • він проводить багато часу із конкретним «другом» чи «подругою», буквально не може розлучитися ані на мить;
  • у нього виникають нові інтереси (можливо, такі ж, як у об’єкта симпатії);
  • знаходиться у піднесеному настрої, має бажання розвиватися, відчуває натхнення.

Звичайно, перша закоханість часто захоплює підлітка так, що він забуває про навчання. Але ще гірше, коли почуття невзаємні: можна спостерігати пригнічений настрій, агресію, байдужість. Так чи інакше, батькам треба зрозуміти, що тепер підліток має новий досвід, став дорослішим і може відчувати симпатію, закоханість, потяг. Тепер на них лягає відповідальність за те, як цей етап переживе і дитина, і вони самі.

Підліткове кохання відрізняється від дорослого: воно некероване, ірраціональне, панівними стають гормони та інколи ілюзорні уявлення про світ і стосунки. Тому не намагайтесь пояснити підліткові щось раціонально — це навряд чи подіє.

Поради батькам: як НЕ можна розмовляти із закоханим підлітком

Психологи радять говорити з підлітком як із дорослою людиною. При цьому витримуйте дружній тон, не намагайтеся дізнатися все й одразу, не влаштовуйте допит. Цікавтеся особистим життям дитини так, як робите це, розмовляючи з другом чи подругою.

  • Не звинувачуйте у тому, чого не сталося. Перші почуття не означають, що підлітки кохалися. Запитання про секс збентежить дитину, бо ви втрутитесь в особисте життя. Якщо в родині довірливі стосунки, вона сама запитає чи розповість.
  • Не знецінюйте почуття дівчини чи хлопця-підлітка. Навіть якщо вам не подобається обранець чи обраниця дитини, це її вибір. Якщо їхні стосунки не складуться, не треба говорити: «А я казав(-ла)!». Не радимо ставити емоційну сферу нижче за інші: навчання — навчанням, а дружба, кохання, хобі — не менш важливі складові життя.
  • Тримайте дистанцію, але не ігноруйте. Заборонено читати приватне листування, стежити, допитувати по хвилинах, де пара гуляла й що робила. Але час від часу цікавтеся стосунками: чи все гаразд, може, підліток потребує поради?
  • Визнайте право на таємницю. Відмовтеся від думки обговорювати особисте життя вашої дитини з подругами або, що ще гірше, із батьками обранця чи обраниці. Тим паче, не намагайтеся розлучити їх чи посварити у будь-який спосіб.

Якщо діяти жорстко, забороняти, то це тільки налаштує підлітка проти батьків, всередині сім’ї виникає емоційний холод, замкнутість. Коли дитина нічого не розповідає, бо остерігається осуду, висміювання, звинувачень, це створює додаткову загрозу.

Навіть найсуворіша заборона буде проігнорована. Тоді виникає інша ситуація: ви не будете знати напевно, з ким ваша дитина. Вона буде брехати про подружку чи друга, місце і час прогулянок. З одного боку, всі інколи обманюють батьків, а з іншого — дитина може потрапити у халепу. Тому краще тримати баланс: не допитувати, але цікавитися; не читати нотацій, але зрозуміло й чесно розповідати.

Сексуальна освіта для підлітків

Усі батьки знають, що підлітковий секс існує, але сподіваються, що не у їхньої дитини. Інтимні стосунки вже перестали бути табуйованими, а вік статевої зрілості знизився до 14-16 років. Тому в сучасних реаліях краще, аби дитина знала правдиву інформацію про секс уже в 11-13 років.

Тож сексуальна освіта має починатися змалечку. Спочатку дитина вдовольниться схематичними й образними поясненнями, але до початку перехідного віку, до першої закоханості уже треба говорити з підлітком про дорослі стосунки з протилежною статтю. На які аспекти слід звернути увагу:

  1. Розкажіть, що не варто поспішати зі статевими стосунками. Спочатку треба впевнитися, що партнер справді цінує духовні взаємини, спілкування. Не потрібно боятися і засудження, адже секс — не огидно, але це особиста справа двох закоханих людей.
  2. Обов’язково попередьте, що секс має бути захищеним, і краще використовувати для цього презерватив, а не пігулки тощо. По-перше, кондом запобігає венеричним хворобам, по-друге, — вагітності. До того ж він доступний і простий у використанні. Перерваний статевий акт — це не найкращий засіб захисту!
  3. Скажіть підлітку, що він завжди може звернутися до вас за порадою. Бо інформація від однолітків чи з інтернету буває викривленою та неправдивою. Скажіть, що ви поряд і допоможете, що б не сталося.

Якщо стало відомо, що дитина вже жила статевим життям, не панікуйте. Це зовсім не означає, що воно й досі продовжується. Нерідко буває, що підлітки втрачають цноту, але секс їм не подобається, тому вони більше не вступають в інтимні стосунки (до певного часу).

Обов’язково сходіть з дитиною до лікаря: хлопці відвідують уролога чи андролога, дівчата — гінеколога. Спеціаліст їх огляне та відповість на всі запитання.

Уролога та гінеколога треба відвідувати щонайменше раз на рік.

Відверті розмови не означають, що тепер ця тема має стати побутовою й обговорюватися за обідом. Коли підліток усе знає, то можна час від часу обережно цікавитись юнацькими взаєминами. Але не намагайтеся жартувати на тему сексу, обговорювати інтимні подробиці будь-чийого життя.

 

Дібрати слова до розмови про дорослі стосунки та секс складно. Але якщо в родині панує довіра, чуйність, ніжність, поважаються почуття один одного, то поговорити на непросту тему набагато легше. Тож нехай у вашій сім’ї такі бесіди проходять невимушено і з розумінням.

8 Лютого / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *