Старий новий рік: святкові звичаї та традиції

Українці святкують Новий рік двічі — 1 і 14 січня. Друга дата виникла через розбіжності двох календарних систем, тому її й називають Старим новим роком. Це свято дуже полюбилося українцям, зʼявилося навіть кілька нових традицій. Пропонуємо дізнатися, як українці святкують Старий новий рік.

Хто такі Маланка та Василь

Старий новий рік накладається на період різдвяних свят: ввечері 13 січня заведено щедрувати, а вранці 14-го хлопці та чоловіки мають засівати. Ще в давні часи виникли образи Маланки (Меланки) та Василя, які супроводжують це дійство.

Маланка асоціювалася з жіночим началом. Напередодні 14 січня молодь збиралася та влаштовувала щедрування. Раніше група щедрувальників складалася з різних персонажів: власне сама Маланка, її подруги з деревцями, король, мисливець і деколи — Василь. Він уособлював Місяць, був парубком Маланки. У часи язичництва місяць символізував початок нового року, який наступав якраз 14 січня. 

Щедрувальники ходили від хати до хати, співаючи господарям особливих пісень — щедрівок. Ними вітали з початком нового року, зичили щастя, доброго врожаю. Дівчатам бажали вийти заміж, хлопцям — одружитися. Зазвичай кожному члену родини співали окремої пісні. Виконання супроводжувалося різними дійствами, інколи розігрували жартівливі сценки.

Пропонуємо вам кілька найдавніших українських щедрівок. Пісня про Меланку:

«Наша Меланка в Дністрі була,

Та й дністровую воду пила,

Та й на камені ноги мила,

Тоненький фартух замочила.

Ой повій, вітре буйнесенький,

Висуши фартух тонесенький…»

Пісня, де фігурує образ Василя-місяця:

«Щедрий вечір, добрий вечір!

Ой у лісі край дороги: 

Там Василько сіно косить, 

Сіно косить, коню носить. 

— Ой їж, коню, теє сіно, буде тобі три дорозі. 

— А першая — до батенька, 

А другая — до матінки, 

А третяя — до дівчини.  

До батенька — по шапочку, 

До матінки — по сорочку, 

— До дівчини — по хусточку. 

Щедрий вечір, добрий вечір!» 

А також чудовий зразок посівальної пісні:

«Сійся, родися, жито-пшениця, всяка пашниця, 

На щастя, на здоров’я, на цей Новий рік, 

Щоб вам ліпше велося, як той рік! 

Льон по коліна, щоб вас хрищених голова не боліла! 

Бувайте здорові, щоб ся вам велися воли і корови!»

Щедрування тривало весь вечір. За звичаєм обряд завершувався посіванням. У давні часи це могла робити Маланка, але зараз ця роль відійшла чоловікам. 

Як правильно святкувати Старий новий рік: сучасні звичаї

Жодних обмежень немає, проте його відзначають дещо скромніше за Новий рік. Можна влаштувати родинне застілля. На столі будуть доречними пироги, вареники, млинці. Також корисно запастися солодощами та фруктами, щоб пригощати щедрувальників. Нині щедрують тільки дівчата. 

Також у цю ніч дівчата починають ворожити, найчастіше — на майбутнього чоловіка чи весілля. Існує багато забобонів і повірʼїв, як правильно проводити обряди, щоб не накликати нечисту силу.

Приємна традиція — просити пробачення, миритися та прощати. Так з’являється ще один шанс увійти в новий рік без боргів і образ. Напередодні свята потрібно прибрати вдома, приготувати вечерю. У деяких повірʼях кажуть, що зерно з засівання слід змішати з тим, що збираються садити. Зараз його просто змітають і зберігають до наступного року.

Народні прикмети

Пропонуємо кілька цікавих народних спостережень:

  1. На стіл не ставлять страви з птицею та рибою. Вважається, що тоді щастя полетить чи випливе з дому. Натомість обирають свинину, бо ця тварина «прикопає» його. 
  2. Не можна давати в борг, бо рік буде бідним.
  3. Сніг віщує гарний врожай, а теплий день — дощове літо.
  4. Якщо ніч ясна й спокійна, то й рік буде щасливим.
  5. Якщо сонце сходить високо, можна очікувати на гарний врожай.

Звісно, вірити чи не вірити в прикмети й забобони — особиста справа кожного. Звичай відзначати Старий новий рік міцно вкорінився, тому українці приділяють цій даті багато уваги. Нюанси святкування відрізняються в різних регіонах та в кожній родині. Загалом це ритуал щедрування, невелике застілля та вранішнє засівання.

Зичимо вам веселого святкування Старого нового року!

11 Січня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *