10 золотих правил хорошого батька

Щоб стати справді хорошим татом, мало бути ним лише формально. Статистика шокує: в середньому батько витрачає на виховання дитини приблизно 5 хвилин на день! Решта часу відведена на вирішення побутових питань. Чомусь тато, хоч і є важливою частиною родини, очима сина чи доньки сприймається дещо віддалено. Якщо ви прагнете стати зразковим татом для своєї родини, візьміть до уваги кілька простих, але корисних правил.

Перш за все — кохати маму

Родина — це робота в команді. Без справжнього розуміння один одного і щирих почуттів неможливо побудувати міцні стосунки. Якщо спільне життя стало звичкою, усі домашні справи скинуті на маму, а ініціатива вирішення всіх питань «з ґречності» також віддана їй, то про правильне виховання дитини не може бути й мови.

Хороший тато очима малюка — це той, хто любить маму. Навіть у благополучних родинах, де батько не розуміє потреб матері, його роль в очах дитини зменшується. Пам’ятайте, що модель стосунків у родині стає прикладом того, як ваші діти будуватимуть власну сім’ю.

Залишатися батьком завжди

Розлучення з дружиною — не привід забувати про дитину. Тато має брати участь у вихованні, навіть якщо живе окремо. Справа не тільки у фінансовій підтримці, а й у спілкуванні з дитиною. Дорослі люди повинні знайти компроміс, щоб їхні проблеми не впливали на малюка. Якими б не були ваші стосунки з колишньою дружиною, не применшуйте її авторитет в очах дитини. Пам’ятайте, що ви говорите не про свою жінку, а про маму малюка.

Тато має бути з дитиною

Мова йде не про перебування «тут і зараз», а про стійкий емоційний зв’язок. Недостатньо просто знаходитися в одній квартирі, ставлячи стандартні запитання про успіхи в школі. Бути з сином або донькою означає:

  • спілкуватися й пояснювати;
  • обмінюватися власними почуттями, а не фактами;
  • залучати дитину до свого життя й навпаки.

Деякі речі пояснити дитині важко або незручно. Але найгірше, що може сказати батько: «Ти ще малий(а), не зрозумієш». Так у малюка може виникнути комплекс, оскільки цю фразу він сприймає як «Ти дурний». Тому намагайтеся пояснити доступною мовою навіть найскладніші поняття. Краще частково задовольнити інтерес, аніж проігнорувати його зовсім.

Якщо ви ще самі не знаєте, чому небо блакитне, а люди обманюють один одного, то пообіцяйте дізнатися й розповісти потім. Вмійте визнавати, що навіть найрозумніший тато не може знати все.

Наприклад, якщо син або донька побилися в школі, недостатньо лише проговорити цей факт і попросити так не робити. Запитайте, що відчувала дитина, коли билася? Чому сталося так, що дійшло до бійки? Як ви можете допомогти їй впоратися з емоціями? Скажіть, що вам неприємно, коли малюк не може вирішити конфлікт вербально. Але обов’язково вислухайте його аргументи. Бесіда має підштовхнути дитину до аналізу ситуації й розуміння себе.

Не пропускайте вагомі події в житті дитини. Чомусь на змагання, свята, прогулянки її частіше супроводжує мама, а батько в той час залишається вдома. Зрозумійте, бачити перемогу та емоції дитини на власні очі значно важливіше, ніж почути про це від неї. Не бійтеся брати її з собою на риболовлю чи до гаража, навіть якщо у вас донька. Важливо, щоб вам було цікаво разом, а не те, що ви будете робити  — малювати, їсти морозиво або ловити рибу.

Ніколи не вважайте цей час витраченим марно. Хоча бавитися з немовлям буває не надто цікаво, інколи навіть нудно, але наздогнати пропущені моменти неможливо. Коли дитина виросте, ви вже ніколи не зможете погуляти з нею у візочку або навчити робити перші кроки, хоча до них буде ще тисяча падінь.

Стати прикладом

Усупереч гендерним стереотипам, батько є прикладом не тільки для синів, але й для доньок. Для перших він уособлення мужності, чоловічої поведінки, сили, надійності. А для дівчат приклад того, яким може бути чоловік, як він піклується про інших, чи здатен захистити слабшого, але водночас бути лагідним і поступливим.

Уже до 5 років у свідомості дітей будується певна модель поведінки, у них формуються стереотипи. Тому важливо подавати хороший приклад для наслідування.

Існує думка: діти роблять не те, що їм кажуть, а те, що бачать. Сенс цієї тези суто практичний — якщо ви очікуєте від дитини охайності, то і самі не повинні розкидати речі або складати тарілки на столі. Первісна модель поведінки формується саме в родинному колі. Тож, спілкуючись на підвищених тонах, не дивуйтеся, якщо дитина робитиме так само.

Тато може гарантувати безпеку

Мова йде не про захист від монстрів або поганих людей. Тато повинен бути авторитетом для дитини. Навіть забороняючи, він дбає про безпеку. Деякі психологи радять користуватися формулою: дозволено все, крім забороненого.

Дотримуватися такого принципу може бути складно, але це дає змогу переосмислити стратегію виховання. Слід заборонити лише те, що має серйозні наслідки для здоров’я або фінансів. Наприклад, не можна гратися гвіздком біля розетки, різати ножицями взуття. Але подумайте, чи варто кричати, коли дитина просто шматує вчорашню газету або лежить на підлозі, розкидуючи іграшки?

Обмеження переліку забороненого знімає ілюзію «в’язниці», де не можна нічого. Це також формує здорове ставлення батьків до діяльності дитини — її вчинки не завжди зручні, але не небезпечні. Враховуйте це, особливо якщо ви — суворий тато.

Любити просто так, а не за щось

Це, мабуть, одне з головних правил. Справжня батьківська любов — безумовна. Син або донька можуть засмутити вас, не виправдати сподівань або робити зовсім не те, чого б ви хотіли. Але вони завжди будуть вашими дітьми. Будьте готові прийти їм на допомогу, заспокоїти, підтримати, навіть якщо ваші думки не збігаються.

Неодмінно навчіться пробачати дитину за різкі слова або дурні вчинки. Кожен має право помилятися. Усі можуть засуджувати, але тільки прощення від батьків важить більше за все. Одного разу не отримавши допомоги, дитина розчаровується, відчуває себе самотньою та покинутою. Особливо це має значення в перехідний вік, коли в родині з’являється ще одна майже доросла людина.

Дитина будь-якого віку має бути абсолютно впевнена, що батьки її люблять просто так, а не за щось. Це допоможе розвинутися цілісній особистості з самодостатнім характером, а не підлаштовуватися й боятися не виправдати чиїхось очікувань.

Зрозуміти дитячий світ

Те, що видається вам дрібницею чи безглуздям, має велике значення для вашої дитини. Станьте для неї помічником зі світу дорослих, який розуміє її. Допоможіть побудувати шалаш, розфарбувати клітинки в зошиті різними кольорами або викласти пюре у вигляді смайлу.

Не бійтеся підіграти малюку — беріть приклад з татусів, які мужньо витримують «салон краси» від маленьких доньок. Адже чомусь їм важливо зробити красивим саме вас? Не відмовляйтеся від спільних проектів, проявляйте креатив. Тато може все, що завгодно, навіть зробити композицію на урок праці чи костюм на дитячу вечірку.

… а також показати дорослий

Слід бути чесним з дитиною і не впадати в крайнощі. Звичайно, бавитися — це добре, але є речі зі світу дорослих, які треба враховувати. Поясніть, що не всі люди навколо хочуть спілкуватися, не до кожної людини можна звернутися. Не приховуйте можливих небезпек, розказуйте, що в суспільстві є певні правила поведінки.

Станьте провідником до світу дорослих, де діють інші закони. Чим більше речей ви зможете пояснити малюкові, тим легше йому буде адаптуватися в соціумі. Важливо пояснити межі приватного і вміти відповісти на незручні запитання.

Поважайте дитину як особистість: не забувайте радитися про маршрут прогулянки, питати, який сік купити на вечерю абощо. Навіть якщо малюк бовкне дурницю, не станеться нічого поганого. Зате він зрозуміє, що його думка чогось варта, і відчуватиме себе справжнім помічником.

Позбавтеся звички обговорювати приватні справи дитини в присутності інших дорослих. Так ви ставите її в незручне становище, самі того не розуміючи. Делікатні справи мають обговорюватися віч-на-віч або в родинному колі.

Не боятися бути лагідним

Чомусь чоловіки прагнуть видаватися непорушною скелею, але сила не тотожна суворості. Її значно більше в умінні бути сильним і лагідним водночас. Діти відчувають світ емоціями, тому тато, який ніколи не проявляє їх, видається їм незрозумілим і далеким. Бути лагідним не означає не мати характеру. Просто не забувайте інколи знімати маску суворості й пестити малюка, даруючи йому батьківське тепло.

Тато дає не найкраще у світі, а найкраще в собі

Ваші статки можуть бути далекими від ідеалу. Ви не завжди можете придбати дорогу іграшку, організувати катання на атракціонах чи поїздку в Діснейленд. Але це не привід вважати себе поганим батьком. Зважайте, що поряд завжди будуть «кращі» тата, які куплять дитині iPhone чи винаймуть лімузин на день народження. Дайте сину або доньці не краще у світі, а краще в собі.

Найдорожче, що тато може подарувати дитині, — це час і спілкування. Вона неодмінно оцінить ваші старання, навіть якщо зібраний вами літак так і не полетів. Спілкуючись із малюком, ви передаєте споконвічні цінності, вчите його і навчаєтесь самі. І цей обмін важливіший за матеріальні статки.

Головне, щоб дитина мала якнайбільше щасливих спогадів, де є і хороша мама, і чудовий тато. Звісно, не все вдаватиметься з першого разу, будуть конфлікти і непорозуміння. Але ніхто не обіцяв, що буде легко. Не озирайтеся на інших, а робіть те, що вважаєте за потрібне, щоб ваша родина була найщасливішою. Тоді ви обов’язково почуєте заповітні слова: «Який у нас золотий тато!».

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Виктория, г.Одесса

    Очень верно — дать ребенку не лучшее в мире, а лучшее в себе! Спасибо за статью!

Рекомендовані статті
КЩМ знижки