7 ознак, що дитині не вистачає вашої уваги

У процесі дорослішання дитині доводиться долати декілька вікових криз. Причому найсерйознішим етапом вважається тінейджерство. Гормональні зміни і соціальне дорослішання призводять до того, що характер і поведінка дитини змінюються до невпізнаваності, причому часто — не на краще. Проте інколи причиною негативних змін та підліткових бунтів стає брак уваги батька.

Дійсно, чоловіки рідко беруть участь у щоденному вихованні дітей. Звичні проблеми з навчанням, запізненням із прогулянки чи відмовою допомогти в прибиранні вирішують мами. Батько стає «авторитетом», до якого звертаються лише в серйозних ситуаціях. Тому підлітки, намагаючись привернути увагу тата, часто вдаються до радикальних засобів.

Радимо запамʼятати наведені нижче ознаки, які можуть свідчити про нестачу уваги. Якщо вони повторюються систематично або тривають довше за місяць, варто відверто поговорити з дитиною або проконсультуватися з психологом.

Читайте також «Рецепти батьківської любові».

Надмірна привʼязаність

Підліток прагне кожну хвилину знаходитися з батьком, супроводжувати його всюди. Особливо це помітно на прикладі дівчат. Щоб побути з татом, донька згодна навіть йти до гаража, хоча насправді їй це не цікаво. Інколи привʼязаність стає настільки патологічною, що підліток відчуває потребу в постійному спілкуванні в соцмережах і спільному дозвіллі. Не отримуючи цього, тінейджер може стати агресивним або зануритися в депресивний стан.

Вирішення: поговоріть із дитиною й домовтеся про спільні заняття. Корінь проблеми полягає не в кількості проведеного разом часу, а в якості. Зробіть традиційними щонедільні зустрічі в кафе або прогулянки вдвох, щоб підліток міг спілкуватися тільки з вами.

Провокативна поведінка

Заперечення правил поведінки в школі, на вулиці, вдома — ефективний спосіб привернення уваги. Якщо тінейджера помітили під час показового паління, вживання алкоголю чи порушення порядку, варто поговорити з ним. Іноді підлітки зумисно залишають цигарки чи пляшки там, де батьки точно їх помітять.

Вирішення: краще завчасно спілкуватися про шкоду паління та вживання алкогольних напоїв. Спробуйте самостійно визначити причину такої поведінки. Якщо дитина продовжуватиме поводити себе провокативно, краще звернутися до психолога. Інколи підлітки вдаються до радикальних засобів привернення уваги через ревнощі до молодших дітей.

Маніпуляції, істерики

Вони властиві психологічно нестабільним підліткам. Конфлікти з батьками, вчителями, однолітками бувають у всіх тінейджерів. Але в разі браку уваги вони стають інструментом для її отримання. Дитина прагне будь-якої реакції від батьків, навіть якщо це сварка чи скандал. Вам слід подумати, чи достатньо часу та уваги ви приділяєте своїй дитині.

Вирішення: якщо така поведінка не властива вашій дитині, варто шукати її причину. Якщо ви не можете впоратися самі, ситуація погіршується або виходить з-під контролю, зверніться до психолога. Не слід підтримувати маніпуляції та істерики дитини, бо це шкодить емоційному стану підлітка.

Читайте також «Роль батька у вихованні дочки».

Хворобливість

Механізм дії такий: хворій дитині батьки приділяють більше уваги. Тому підліток може скаржитися на погане самопочуття чи навіть вигадувати симптоми. Проте памʼятайте, що хвороба може бути реальною, тож неодмінно зверніться до лікаря. Якщо фізіологічної причини немає, варто проконсультуватися з неврологом та психологом.

Симптоми хвороби можуть бути психосоматичними. Поганий сон, порушення травлення, нервові тіки — це неповний перелік порушень, які мають психічний характер. Позбутися їх допоможе кваліфікований психолог і сприятлива атмосфера вдома.

Невміння бути на самоті

Тінейджери поступово відокремлюються від батьків. Насправді це позитивне зрушення: майже доросла людина повинна мати власний простір, свої заняття, друзів, захоплення тощо. Якщо підліток боїться залишатися на самоті і не може самостійно вигадати для себе заняття, скоріше за все він ще не готовий до цього. Чому так трапляється:

  • через гіперопіку батьків у ранньому віці, коли дитина ніколи не залишається сама;
  • через психологічну невпевненість у тому, що він може самостійно впоратися з побутовими проблемами;
  • якщо батьки не давали дитині права вибору, і тепер підліток вже позбувся нав’язаних у дитинстві захоплень, а власних ще не має.

Тоді, перебуваючи на самоті, підліток схильний до неадекватних учинків. Він може ламати речі або вдаватися до дивних і небезпечних розваг. Дорослим це нерідко видається провокацією.

Вирішення: розкажіть, як можна розважитися на самоті. Поясніть, які речі небезпечні або потенційно небезпечні для підлітка. Спробуйте дібрати хобі (тільки без навʼязувань). Проте дитина не повинна проводити весь час, граючи в ігри або переписуючись у соцмережі.

Страх змін

Коли дитина дорослішає, за нею вже не треба цілодобово наглядати. Тому батьки можуть приділяти більше уваги собі й одне одному. Проте підлітки часто виступають проти батьківської відпустки вдвох чи зміни графіка роботи, за яких вони рідше буватимуть удома. Це свідчить про страх змін. Через нього тінейджери також часто не хочуть змінювати навчальний заклад, вступати до університету тощо.

Вирішення: поговоріть із підлітком про зону комфорту та знайдіть причини негативного ставлення. Переконайте його, що новий графік не вплине на ваше спілкування. Ви можете домовитися про зустрічі, під час яких спілкуватиметеся та обговорюватимете проблеми дитини.

Біполярна поведінка

Девіз цього способу: «Подивись, який я поганий(-а)». У присутності тат підлітки частіше поводять себе провокативно. Подеколи це виглядає як зумисне задирання або намагання спричинити конфлікт. Водночас у школі вчителі не помічають жодних змін і не скаржаться на поведінку дитини.

Це один із найнебезпечніших способів «достукатися» до батька. Щоб на тінейджера звернули увагу, він змушений грати роль поганця, хоча насправді ним не є. Тривале подвійне життя може призвести до психічних розладів.

Якщо ви відчуваєте, що приділяєте мало уваги дитині, поговоріть про це. Легше запобігти дефіциту уваги, ніж долати його наслідки. Особливо це важливо для тат, які зосереджуються на добробуті родини, жертвуючи дорогоцінним часом для спілкування з підлітком.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті