Виховуємо принцесу: роль батька у вихованні дочки

Щастя сина покоїться в материнському серці, а щастя дочки — в очах батька. Цей вислів, як жоден інший, підкреслює важливість обох батьків у виховному процесі. Безумовно, приклад взаємин між батьками грає величезну роль у тому, які шаблони поведінки сформуються у дівчинки в її майбутньому сімейному житті. Але важливим є й персональне спілкування батька з дитиною.

Різниця в психології хлопчиків і дівчаток

Дитячі психологи стверджують, що хлопчику прищеплювати типові для чоловіків якості потрібно з дитинства. І тут батько — приклад для наслідування. А мамина віра, підтримка і почуття гордості є схваленням та закріпляючим фактором, виявленої ним щедрості, кмітливості, надійності, сміливості, терпіння й інших вольових проявів характеру.

Дівчинка ж приходить у цей світ уже з готовими духовними установками, притаманними жіночому роду. І головне завдання батьків, особливо тата, — допомогти їм максимально розкритися, а не зачахнути на корені. Лише в такому випадку малятко зможе перетворитися на прекрасну квітку, яка буде предметом гордості, натхнення і опіки чоловіків, які її оточують: тата, братів, друзів, чоловіка і власних синів.

Головну психологічну різницю між хлопчиками й дівчатками, яка проявляється в дошкільні роки і за великим рахунком зберігається протягом життя, можна сформулювати так:

  • Хлопчика цінують за досягнення, і щоб його любили, він змушений вчиняти дії, які б були гідні похвали. Дівчинці вкрай важливо відчувати, що вже сам факт існування робить її гідною обожнювання, захисту і заступництва.

Практичні рекомендації татам дівчаток

Одна з основних мотиваційних порад полягає в тому, що хвалити різностатевих дітей потрібно по-різному. Син отримує схвалення за досягнутий результат: відмінний будинок ти побудував, красивий малюнок вийшов, молодець, що прибрав іграшки швидко і без нагадування. Дівчинку слід обдаровувати епітетами: красуня, розумниця, господиня, яка ж ти вигадлива.

Крім цього, чоловік повинен пам’ятати, що його образ буде у дочки мірилом при виборі супутника життя. Тому для виховання принцеси, яка стане щасливою королевою, татові потрібно робити наступне:

  1. Частіше хвалити маленьку принцесу, не лише її безпосередньо, а в її присутності при розмові з мамою або гостями. Але схвалення має бути розумним і обов’язково бути схожим на компліменти.
  2. Забезпечте фінансово різнобічний творчий, інтелектуальний та фізичний розвиток. Дівчинці необхідно відвідувати якомога більше, але по черзі, гуртків і секцій. Іноді особисто відводьте або зустрічайте доньку після занять, цікавтеся успіхами і будьте присутніми, хай не на всіх, але хоча б на деяких, показових концертах, виставах або змаганнях.
  3. Сформуйте у дочки почуття безпеки та захищеності. Допоможуть це зробити нескладні прийоми. Ще в дитинстві підкидайте доньку вгору, а потім ловіть, повертаючи в обійми. Частіше грайтеся з нею в рухливі ігри. Навчіть плавати, кататися на велосипеді, ковзанах і лижах, а також іншим руховим навичкам, які вимагають вашої фізичної страховки й моральної підтримки.
  4. Вкрай важливий момент у вихованні татом дочки — обов’язковість подарунків. Даруйте їх не тільки до свят або за заслуги, а просто так. Не обов’язково це має бути дорога річ. Дрібнички, що відповідають віку, завжди зустрічаються з захопленням і не розпестять. Такі батьківські знаки уваги в дитинстві захистять дівчину від безвідповідальної втрати цноти у відповідь на отримання презентів. Вона також не стане терпіти нещасливий шлюб лише за людське ставлення до себе нелюба.
  5. Батько не лише повинен балувати дочку. Заради справедливості доведеться бути й суворим. Тут важливо не істерити — це жіноча прерогатива. Тримайте себе в руках. Лідер сім’ї не повинен втрачати самовладання. Проводьте розбір польотів у спокійному, діловому тоні.
  6. Слухайте дочку уважно і без критики. Така комунікація зблизить та стане базою для довгострокових дружніх стосунків. Не присікайте прояв емоцій під час розмов. Уміння жінки бути емоційно розкутою при спілкуванні з чоловіком — важлива складова успішного шлюбу.
  7. Не тільки слухайте, а й дійте. Ваша захист і/або порада, як треба поводитися в проблемній ситуації, іноді просто необхідні. Дівчинка повинна бути впевнена, що ви прийдете на допомогу в будь-якій ситуації. Але не переборщіть.
  8. Цікавтеся і прислухайтеся до думки доньки вже з молодшого шкільного віку. А в підлітковому періоді вирішуйте разом сімейні питання, залучайте її до планування дозвілля і відпустки.
  9. До 11-12 років улюблена принцеса майже напевно віддалиться від тата. Тут важливо зрозуміти всю тонкість моменту. Навчіться стукати перед тим, як зайти в доньчину спальню. Відмовтеся від присутності у ванній кімнаті, коли вона там хлюпається. Прийміть з розумінням і без претензій відмову від гарячих обіймів з вами.
  10. Захоплюйтеся своєю дружиною. Приклад взаємин батька і матері позначиться на світогляді дочки в дорослому житті, її відносинах з протилежною статтю.

Дорогі матусі! Ці рекомендації знають не всі тата. Підкажіть чоловікові модель правильної поведінки, але не в лоб. Будьте уважні та мудрі, зробіть так, щоб голова не здогадувалася, що її повороти виконуються шиєю.

Образ батька — намагайтеся уникати помилок

Виділяють такі типажі батьків, виховання яких може негативно позначитися на становленні особистості дівчинки:

  1. Батько, який мріє про сина, волею-неволею буде впливати на формування у дівчинки чоловічих рис характеру і стилю поведінки.
  2. Авторитарний батько сприяє тому, що у дорослої доньки проявиться інфантилізм і в супутники життя вона обере чоловіка-батька.
  3. У слабохарактерного тата може вирости «амазонка», яка буде або повністю заперечувати цінність сім’ї, або нещадно розправлятися з залицяльниками, які не згодні бути у неї під підбором.
  4. Яскраво виражений батько-захисник хороший для дівчаток шкільного віку. Але таким татам слід бути особливо обережними з доньками у віці від 4 до 7 років. У цей час дитяча свідомість неміцна, тілесна оболонка вразлива до хвороб, а розум, на зразок губки, вбирає все. Факти татового захисту найчастіше плутаються зі співчуттям. У деяких ця емоція викликає настільки комфортне відчуття, що дівчинка прагне знаходиться в цьому стані якомога частіше.

Розпізнати таку поведінку можна за ознаками:

  • беззаперечно виконуються всі, навіть не дуже приємні побажання тата, наприклад, покірний підйом о 5 ранку на зарядку;
  • копіюються і відтворюються всі татові звички й стиль поведінки. Наприклад, маленька дівчинка вибирає для перегляду не мультики, а футбольний матч;
  • перевага завжди віддається батьківській компанії (нехай і не дуже цікаво, але піду з татом в гараж), ніж грі з однолітками.

Якщо в цей час не звернутися за допомогою до дитячого психолога, то принцеса може перетворитися в гордовиту панночку, яка вживає лайливі слова та любить брати участь в суперечках «на слабо», веде безладне статеве життя. Вийшовши заміж, вона безперервно вимагатиме співчуття від чоловіка, прагнутиме частіше хворіти.

І на закінчення про важливість взаємин між батьком і дочкою. Саме вони, а не спілкування з мамою, допомагають дівчинці бути впевненою в собі, прищеплюють самодисципліну та звичку контролювати свій зовнішній вигляд, не здійснювати дій, які призведуть до погіршення самопочуття і здоров’я. Довірчі відносини з татом стануть калькою для таких же контактів з хлопчиками, а потім з чоловіками, допоможуть створити гармонійну власну сім’ю.

Дорогі тата маленьких принцес, хочете старіти в оточенні онуків? Починайте діяти прямо зараз, заодно ловлячи безцінні хвилини «спілкування з дитинством». Час летить швидко, не встигнете озирнутися — і ось ви вже ведете свою дорогоцінну красуню під вінець.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність