Говоримо з підлітком про алкоголь: пояснюємо, а не залякуємо

Батькам неминуче доведеться змиритися з тим фактом, що дитина стає старшою й пробує «дорослі» розваги. Незважаючи на те, як вони самі ставляться до алкоголю, їм потрібно поговорити з сином або дочкою про вживання спиртних напоїв.

Вплив алкоголю на організм підлітка

Такий самий, як і на організм дорослого: допомагає розслабитися, дає відчуття легкості, ейфорію. Помірне споживання алкоголю дозволяє розкутіше спілкуватися з людьми, навіть незнайомими. Ба більше, деякі вина розкривають смак риби чи м’яса тощо.

Але у спиртного є й негативні характеристики, які проявляються, коли людина споживає надмірно. Через те, що організм підлітка лише формується, наслідки настають швидше:

  1. Порушується адекватне сприйняття реальності, заплітається язик, хода стає нерівною.
  2. Виникає інтоксикація: нудота, запаморочення, блювота.
  3. Занадто великі дози можуть спричинити алкогольну кому.

Ризики занадто високі, тому на рівні законодавства встановлено вік продажу/вживання алкоголю. У більшості країн світу це 18 років, але у Бельгії, Німеччині, Швейцарії, Нідерландах та деяких штатах США дозволено продавати пиво та вино підліткам з 16 років, а з 18 — напої з понад 15-22% спирту. В Україні та Росії продаж будь-якого алкоголю неповнолітнім заборонено.

Однак на практиці виявляється, що дістати спиртне досить легко. Інколи допомагає халатність продавця, який не перевіряє документи або хоче нажитися на підлітках. У будь-якому разі з тим, що дитина вживає алкоголь, стикаються майже всі батьки.

Пояснюємо, чому пити не означає бути дорослим

Розмовляти про наслідки шкідливих звичок потрібно заздалегідь. Бесіда з підлітком складніша: він вже намагається бути дорослим, апелює до розвинутої культури споживання в родині та оточенні. Тому акцентуйте на:

  • шкоді для здоров’я, особливо від частого і надмірного споживання. Похмілля — це не лише головний біль, а й зневоднення, інтоксикація, руйнування нервових клітин, стрес для вестибулярного апарату, шлунка, нирок, серця. Як можна навчатися, гуляти, займатися спортом, хобі, якщо постійно почуваєшся кепсько?
  • Необов’язковості слідування культурі. Так, більшість людей вживає спиртне у вихідні чи на свята. Але є ті, які зовсім не п’ють із різних причин (навіть у компанії друзів), і від цього не почуваються скуто.
  • Помірності. Вживати спиртне можна лише в невеликих дозах. Але не треба рівнятися на дорослих: те, що для батька помірно, для сина вже занадто. Та й треба мати на увазі, що безпечних доз алкоголю не існує.
  • Дотриманні культури споживання. Пий лише тоді, коли хочеш, і те, що хочеш. Звертай увагу на смак, ніколи не змішуй напої з різним градусом, аби не виникла інтоксикація. Дбай про безпеку й ніколи не пий до забуття.

Тон бесіди має бути дружнім. Не приховуйте, якщо ви теж інколи випиваєте зайвого, що потім вам дуже недобре. Спиртне — це не єдиний атрибут дорослішання. Бути зрілим означає нести відповідальність за свої вчинки, життя, добробут. Але поки підліток не має гарної освіти, прибутку, то він не може дбати про себе цілком і повністю. Тому варто прислухатися до батьків і бути чесним, адже тато завжди прагне допомогти.

За і проти: чи треба знайомити дитину з алкоголем

Звичайно, такий підхід видається спірним, але лише спочатку. На користь тих батьків, які вирішили самі дати дитині спробувати спиртне, говорять факти:

  • Так можна побачити першу реакцію на напої. Випивка сподобалась, викликала відразу, залишила байдужим. (Але алкоголь не всім смакує з першого разу.)
  • Не виникає «завіси заборони». Підліток розуміє, що тема спиртного нейтральна, алкоголь для нього не заборонений плід, бо вже знає, якого ефекту очікувати.
  • Ви та дитина розумієте, як організм підлітка реагує на спиртне. Це допоможе тінейджеру не потрапити в небезпечну ситуацію, коли йому від пляшки пива стає погано, а його одноліткам — ні.

Закон забороняє пропонувати неповнолітнім спиртне. Проте деякі батьки свідомо порушують його, бо намагаються виховати правильну культуру споживання. Звісно, це неприпустимо в 11-13 років, але для 15-16-річного підлітка спиртне — вже не новинка.

Якщо ви помітили, що дитина систематично (але не надмірно) п’є алкоголь, можете зайняти нейтральну позицію. Не схвалюйте цього, але краще впевніться, що підлітки вживають якісні й не міцні напої.

Зважайте, що підліткам не наллють у кафе чи барі, а розпиття алкогольних напоїв у публічних місцях заборонене, тому можуть виникнути проблеми з поліцією. Також переконайтеся, що дитина забезпечена їжею або грошима на неї.

Ми не радимо пропонувати власній дитині куштувати алкогольні напої під час родинного застілля, з батьками за компанію або схвалювати таку поведінку із друзями. Це порушення законодавства, але може існувати як один із варіантів розв’язання проблеми.

Що робити, якщо тінейджер прийшов додому п’яним

Часто батьки не помічають помірного сп’яніння: дитина заїдає запах жуйкою та тихенько прослизає до своєї кімнати. Але буває таке, що наявні всі ознаки надмірного споживання. У вас неодмінно з’явиться бажання накричати, покарати чи достукатися до підлітка. Але у нетверезому стані він навряд зрозуміє вашу думку. Тому краще відкласти розмову на наступний день.

Тримайте себе в руках і допоможіть дитині привести себе до ладу: вмитися, переодягтися, лягти спати. Бути занадто турботливим теж не варто: це не хвороба, а свідоме зловживання спиртним. Перерва в ніч допоможе підлітку усвідомити, що він накоїв, а вам — заспокоїтися й дібрати слова.

Вранці запропонуйте сніданок і налаштуйтеся на розмову:

  1. Розкажіть, що у дитини похмілля. Їй доведеться пережити болісні відчуття, слабкість, неуважність, і так буде щоразу, коли вона вип’є зайвого. У жодному разі не можна «лікуватися» спиртним!
  2. Запитайте, чому сталося так, що доза була перевищена. Чи вперше ти куштуєш алкоголь? Що ви пили? Чому ти не відчув, коли перейшов межу? А як почуваються сьогодні твої друзі? Чому вам подобається пити? Ця розмова насамперед для підлітка, аби він зрозумів, що саме пішло не так.
  3. Розкажіть, що відчули ви, коли побачили дитину п’яною. Ніколи не звинувачуйте, не підвищуйте голос. Але зводити все до жарту також неправильно: ця поведінка не є нормою для дитини.

Якщо вам не відповідають, не дратуйтеся. Свідомість підлітка влаштована інакше: він не завжди може пояснити свої вчинки. Але ваші запитання можуть наштовхнути на роздуми. Наголосіть, що не схвалюєте вживання спиртного неповнолітніми.

Поясніть, що продавець, який продав напій, не друг, а ворог, котрий порушує закон, щоб нажитися. Йому байдуже до здоров’я, адже ніхто не гарантує якість алкоголю. Крім цього, існує великий ризик, що комусь стане погано, а ви не зможете цьому зарадити.

Результати цієї бесіди залежать від рівня довіри між батьками й дітьми. Якщо у стосунках панує недовіра та емоційний холод, проблема не зникне. Але тінейджер, який любить батьків та відчуває любов до себе, зверне на неї увагу і зробить правильні висновки.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті