ТОП-7 книг для розвитку дитини

Читання вважається одним із головних двигунів саморозвитку. Тому важливо з раннього дитинства прищепити дитині любов і захоплення книгами: вони допомагатимуть накопичувати знання, збільшувати словниковий запас і розвивати мислення. Пропонуємо власний ТОП-7 книг для дітей різного віку, які будуть корисними, повчальними та цікавими!

ТОП-7 книг для развития ребенка

Наймолодшим

Читанки для дошкільнят мають бути простими й захопливими. Тому в нашій добірці не банальні казки чи притчі, а сучасні історії для дітей. Впевнені, що вони сподобаються навіть дорослим!

«Земля: мої перші 4,54 мільярда років» Стейсі Макеналті

Головна героїня книги наша планета Земля, яка простими словами розповідає читачам про себе. Малюки дізнаються про Великий вибух та народження Землі, про те, як вона знайшла друга Місяця та побачила інші планети в родині Сонячної системи. На особливу увагу заслуговують авторські ілюстрації таких милих планет ви ще ніколи не бачили! 

«36 і 6 котів» Галини Вдовиченко

Як вчинили б ви, якби до вас завітали 36 дорослих і 6 маленьких безпритульних котів? Ця історія починається з детального знайомства з усіма героями-котами. Вона вчить дітей людяності, доброті й милосердю. Книгу приємно читати з дитиною: яскрава обкладинка, змістовний сюжет, зручний шрифт. А детальні ілюстрації, які містяться на кожній сторінці, точно не залишать байдужими котолюбів. 

Для самых маленьких

Для школярів

Школярі вимушені читати щодня, проте не всі книги зі шкільної програми припадають їм до душі. Дітям у шкільному віці вже буде цікаво прочитати про дорослі теми, спробувати власні сили у творчості чи зробити перші кроки на шляху до самопізнання. Рекомендуємо декілька книг, які стануть їм у пригоді.

«Тайм-менеджмент для дітей» Маріанни Лукашенко

Мабуть, чи не єдина книга про тайм-менеджмент для школярів. Уроки, додаткові заняття, хобі, прогулянки з друзями, час із родиною як дитині встигнути все і не втомитися? Книга містить практичні поради, як правильно розподіляти свій час у напруженому графіку. Радимо до прочитання, якщо ваша дитина не може уявити своє життя без сотні й ще одного заняття, і все це треба встигнути лише за 24 години.

«Пиши тут, пиши зараз» Наомі Девіс Лі

Це творчий щоденник-блокнот для дітей від 8 до 12 років. Видання допомагає стати не тільки читачем, але й автором. На сторінках щоденника можна писати, малювати, проходити тести й дізнаватися цікаві факти. Артбук надихне майбутніх художників, колекціонерів, дослідників і винахідників. Передбачається, що такий формат допоможе дитині краще розібратися в собі.

«Прості питання. Книга, що схожа на енциклопедію» Володимира Антонця

Так, саме схожа, бо автор відмовився від викладення сухих фактів і цифр. Професор дає прості, інколи кумедні відповіді на складні запитання. Як будували піраміди? Чому небо блакитне? Навіщо людині саме 5 пальців? Про все це і ще безліч інших цікавинок ви дізнаєтеся з цієї книги. Радимо до спільного читання й обговорення.

Для школьников

Книги для підлітків

У підлітковому віці з тілом і розумом відбувається безліч змін, які можуть бентежити й лякати. До того ж тинейджери вже починають шукати своє місце в житті, а це доволі складно. Тож порадьте підлітку книгу, яка допоможе впоратися з труднощами та знайти відповіді на питання, які його хвилюють.

«Ти можеш більше, ніж ти думаєш» Томаса Армстронга

Щира книга про життя саме для підлітків. Автор чесно розповідає, що оцінки в школі не головне. Знайти себе можна у творчості, спорті, музиці, спілкуванні з природою чи людьми тощо. Головна ідея книги знайти й прийняти себе таким, яким ти є. Батькам теж буде корисно прочитати її та дізнатися аж про 9 видів інтелекту, зокрема музичний і вербальний.  

«Чому я? Історія білої ворони» Айджи Майрок

Книгу ще не перекладено українською, але ми радимо її прочитати. Авторкою є 19-річна Айджа Майрок, яка стала жертвою булінгу в школі. Спираючись на власний досвід, вона міркує, чому хтось стає жертвою булінгу, а хтось його ініціатором; як уникнути конфліктних ситуацій і чому треба розв’язувати проблему, а не ігнорувати її. Також на сторінках можна знайти вірші, написані Айджею в шкільні роки.

Не варто забувати й про художню літературу. Можна обрати твори як класичних, так і сучасних письменників. Комусь до вподоби твори Остен і Бронте, хтось перечитує сагу про Гаррі Поттера, а хтось — доробки Еріки Джеймс. Можливо, вам варто поділитися з підлітком своїми улюбленими книгами. 

Книги для подростков

Чому моя дитина не хоче читати?

Батьки школярів хапаються за голову: тільки-но закінчується шкільний тиждень, і дитина забуває про книги. Натомість до її рук потрапляє планшет, телефон чи компʼютерна мишка. Водночас змусити дитину прочитати хоча б кілька сторінок спецоперація на 40 хвилин. Є кілька причин подібного небажання:

  • продуктивність дитини зашкалює: треба читати з десяток підручників, книги зі шкільного списку, тож бажання брати до рук ще якусь літературу просто немає;
  • непопулярність читання, адже чорні літери на білому папері менш веселі, ніж яскраві пікселі в комп’ютерній грі;
  • відсутність прикладу в родині: якщо дитина бачить, що ви не читаєте, то чому вона має це робити?

Не сваріться з дитиною через відмову від читання, а краще спробуйте зацікавити її. По-перше, надайте дитині вибір. Нехай сама обирає будь-яку книгу, навіть якщо її немає в шкільному списку літератури, і читає на вихідних. 

По-друге, не соромтеся читати вголос. Наприклад, зачитайте уривок із блогу за сніданком. Можливо, підлітка зацікавить такий формат тексту. Не ховайте від дітей «дорослу» літературу. Навряд чи школяр зрозуміє весь сенс романів Булгакова, але принаймні прочитає захопливу містичну історію.

Щоб зацікавити дитину, можна також спробувати один лайфхак: дитина обирає книгу, яку ви будете читати одночасно. Це може бути будь-який жанр: казка, фентезі чи навіть комікс. Після читання спробуйте обговорити книгу з дитиною, влаштувавши щось на кшталт книжкового клубу.

Почему мой ребенок не хочет читать?

Читання розвиває фантазію, допомагає утримувати увагу та стимулює творчі здібності. І це ще не кажучи про «нетворчі» переваги: збільшення словникового запасу, підвищення рівня грамотності та ерудиції. Книги з саморозвитку, психології, різноманітні артбуки можуть стати ключем до успіху чи надихнути дитину на позитивні зміни. Тож привчайте дитину до читання, обираючи дійсно вартісні та цікаві книги!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *