Якщо малюк не добирає вагу: інструкція для матусь

Коли малеча, якій вже виповнився рік, не набирає належним чином вагу, батьки починають дуже нервувати, підозрюючи якісь відхилення у розвитку та страшні хвороби. А між тим, приводу для паніки може і не бути, адже різним діткам властиві різні типи конституції. Отже, давайте разом розберемося, чому вага зростає повільно, що робити у таких випадках, і коли потрібно звертатися до лікаря.

Симптоми

Коли крихітка до року погано добирає вагу та здається худою поряд з іншими дітлахами, матусі часто впадають у паніку, забуваючи, що ріст та показники закладаються генетично. Згадайте себе, чи не були ви занадто худорлявими у дитинстві. Однак, коли карапуз дуже відстає від своїх однолітків та встановлених педіатрами показників, варто проконсультуватися із лікарем. Тривогу варто бити, якщо:

  • Вага дитинки не відповідає встановленим нормативам. Протягом першого місяця малеча повинна набирати по 90-150 грамів за тиждень, що вважається нормою. З другого по четвертий місяць цей показник повинен становити 140-200 грамів. Починаючи з 5-го місяця и до піврічного віку — 100-160 грамів. Тобто, вага карапуза повинна збільшитися вдвоє в цей період. Потім темпи набору ваги починають трохи зменшуватися, а до року малеча буде важити десь у три рази більше від показників при народженні.
  • На тільці карапуза відсутні складочки, а шкіра дуже суха, має зморшки, на дотик не гладенька, втратила пружність і виглядає блідою.
  • Чадо не надто активно рухається, часто зривається на плач, погано спить та не має апетиту.

Якщо ви спостерігаєте таки ознаки, варто одразу звернутися до педіатра. Усунути їх допоможуть нескладні вправи, режим та деякі інші правила. Звичайно ж, якщо вони не є симптомами захворювань, які має встановити тільки лікар.

Чому відбувається повільний ріст ваги?

Спровокувати повільний набір ваги можуть такі фактори:

  1. Під час годування малечі не вистачає молока. Це відбувається, коли:
  • У мами його просто недостатньо, і виправити це можна чаями, які сприяють виробленню молока, ліками, що регулюють лактацію, або починати прикорм;
  • Смоктальний рефлекс ще не вироблений, а тому необхідно привчити карапуза належним чином їсти.
  • Малюк годується у незручній позі, тому її потрібно скорегувати.
  • Слизова у ротику має порушення. Можливо, розпочалася молочниця.
  • У матусі спостерігається патологія соска. У даному випадку повільний добір ваги спостерігається ще на 1-му місяці.
  1. Дитина відмовляється від прикорму. Потрібно змінити виробника суміші або урізноманітнити її.
  2. Неправильно підібраний раціон. Якщо крихітка не відмовляється від будь-якого прикорму, але все одно не добирає вагу, необхідно:
  • Ввести до раціону 5 гр жиру до супу або пюре. Наприклад, можна додати трошки вершкового масла. Підійде також рослинне.
  • Зробити раціон різноманітним, чергувати страви та інгредієнти.
  • Скорегувати кількість цукрового піску у сторону зменшення, аби він не перешкоджав маленькому організму засвоювати інші поживні компоненти.
  • Звернутися до лікаря за порадами щодо меню карапуза.
  1. Дитина занадто активна. Гіперактивність також може спровокувати недобір ваги. Проявляється вона у ранній ходьбі, бажанні постійно рухатися. Малеча не хоче сидіти спокійно, постійно бадьора та вимагає підвищеної уваги. При цьому калорії витрачаються дуже швидко, тому вага перестає зростати. Гіперактивність нерідко проходить сама, але варто проконсультуватися із педіатром, якщо чадо стає неспокійним, з’являється нервозність.
  2. Захворювання. Новонароджені можуть недобирати вагу, якщо вони хворі на анемію, неврологічні недуги, проблеми з щитоподібною залозою, діабет та інші. Педіатр повинен призначити діагностику, на основі якої будуть зроблені рекомендації.

Як коригувати недобір ваги?

Недобір ваги піддається коригуванню, і важливо зробити все, аби малеча виросла здоровенькою. Для цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій від педіатрів:

  • Коли з’явилися симптоми, одразу звертайтеся до лікаря.
  • Виявити причини повільного набору ваги та усунути їх.
  • Помірковано підходити до урізноманітнення дитячого меню, не робити різких переходів з одного типу прикорму на інший.
  • Довше дотримуватися грудного годування.
  • Уникати стресу, годувати малечу у спокійній обстановці.
  • Якщо крихітка просить їсти поза режимом, обов’язково нагодуйте, навіть уночі.

Пам’ятайте, що панікувати треба в останню чергу. Не завжди недобір ваги є ознакою хворобливого стану. Згадайте, як ви їли, коли булі мали. Можливо, причина криється у спадковості. У будь-якому випадку зверніться до лікаря, пройдіть діагностику, а потім вже робить все, що потрібно для встановлення контролю за вагою. Ростіть здоровими!

4 Лютого / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *