Як організувати дозвілля першокласника: 5 цікавих порад

Якщо ви — батьки першокласника, то скоріше за все вже зіткнулися з необхідністю організувати дозвілля дитини. У першому класі уроки тривають недовго, і близько 12-13 години малюк уже повертається додому. Що робити з дитиною ще пів дня, щоб вона не була надана сама собі?

Деякі батьки стверджують, що дитина має бути максимально завантаженою не тільки шкільними домашніми завданнями, а й відвідуванням творчих та спортивних гуртків або додатковими заняттями з репетитором.

На думку інших, дитина має сама вибирати цікаве для неї заняття. Навіть якщо малюк не хоче відвідувати жодну секцію, не треба його змушувати. Вважається, що це навчить дітей бути самостійними та відповідати за власне рішення. На перший погляд, це не надто вдала ідея. Енергія дитини рано чи пізно знайде вихід. І завдання батьків — спрямувати її в правильному напрямку.

Спортивна секція

Це класичний варіант, який допомагає розвивати тіло дитини та загартовує характер. Існує безліч командних та одиночних видів спорту, тому малюк може вибрати той спорт, що йому до вподоби. Головне, дозволити дитині самостійно зробити вибір. Більше не заведено ділити спортивні гуртки за гендерними принципами, тому зараз дівчата часто відвідують заняття карате, а хлопці — постійні гості на танцях та художній гімнастиці.

Трапляються ситуації, коли дитина вибрала спортивний гурток, але після кількох занять вирішила більше його не відвідувати. Не варто одразу виконувати прохання дитини, вона може передумати. Якщо через деякий час вона не змінить своєї думки, тільки тоді варто шукати новий гурток. Це вчить малюка відповідати за свої дії та виважено ставитися до права вибору. Постійна зміна спортивних секцій не принесе вашій дитині жодної користі.

Читайте також: «Як виховати вправного футболіста».

Якщо ви хочете більше часу проводити з малюком, виберіть секцію, яку зможете відвідувати вдвох. Це може бути басейн або спортивний зал. Але переконайтеся, що в закладі передбачені спільні заняття дітей і дорослих.

Художній гурток

Художній гурток слід вибирати за тими самими принципами, що й спортивну секцію. Зараз існує чимало різноманітних закладів, які проводять безліч цікавих занять для дітей. Якщо уроки скрапбукінгу не сподобаються вашому малюкові, завжди можна записати його в гурток письменництва. Кілька фантастичних оповідань, і ваша дитина на все життя закохана в художню прозу. Якщо у малюка немає хисту до написання історій, він може проявити себе в інших заняттях.

Настільні ігри

Розважити дитину можна різноманітними настільними іграми. Класичні шахи, монополія, доміно та інші ігри сприяють розвитку мислення та уяви дитини. Крім традиційних розваг, ви також можете купити малюку комплект екзотичної гри в ГО (японський варіант шахів).

Щоб розвивати дитячу уяву, можна придбати книгу правил «D&D» (Dungeons&Dragons) та влаштувати справжню пригоду, де малюк буде головним героєм. Повірте, від опису жахливої печери огра або готичного замку вампіра діти будуть просто в захваті. Головне, залишити історію милою казкою, де погані хлопці завжди отримують на горіхи.

Не тільки цікавою, але й корисною буде гра «Ерудит». Проте, щоб дитині було дійсно цікаво, вибирайте комплект, розрахований на її вік. Існують різні варіанти популярної гри. Наприклад, можна купити комплект «Super Erudite victorina» для змагання між дорослими та дітьми.

Популярною є гра «Дженга», причому грати в неї можуть і діти, і дорослі. Це цікава розвага для компанії, яка допомагає розвивати логічне мислення та вчить точності.

Читайте також: Перевірено на собі: 10 колективних ігор для дітей і підлітків

Комп’ютерні ігри

Вони мають жахливу репутацію серед батьків, які вороже ставляться до прогресивних розваг. Але це тому, що люди зазвичай не звертають уваги на вікові обмеження, коли купують ігри. Більшість блокбастерів розраховані на дорослих (18+) людей. Тому там трапляються сцени насильства, які можуть шокувати дитину.

Проте існує безліч комп’ютерних ігор, розрахованих на дітей. Зіграйте з дитиною партію в «Армелло» (7+ років), яка повторює правила настільної гри, запустіть чудернацький тетріс «Tricky Towers» (6+ років) або влаштуйте перегони в «Crash Time Racing» (7+ років). І ви, і дитина отримаєте купу позитивних вражень.

Немає нічого поганого в тому, що малюк грає в комп’ютерні ігри. Завдання батьків — контролювати, що саме дитина запускає на комп’ютері, а також обмежувати час ігрової сесії.

Читайте також: «Гаджети. Інструкція по застосуванню».

Читання на ніч

Читання допомагає розширювати світогляд, розвивати уяву та критичне мислення, розуміти причинно-наслідкові зв’язки. Найкраще привчати дитину читати власним прикладом. Проте якщо ви рідко читаєте самі, можна це робити дитині перед сном. Згодом малюк сам насолоджуватиметься читанням «П’ятнадцятирічного капітана», «Спадкоємця з Калькутти» чи «Гаррі Поттера». З кожною прочитаною книгою дитина поповнюватиме свою скарбничку знань, які зможе застосовувати в житті.

Існує чимало способів організувати дозвілля вашої дитини. Головне, щоб позакласна діяльність сприяла її розвитку та приносила задоволення.

3 Вересня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *