Водний баланс: Чи достатньо води вживає ваш малюк?

Вода – це життя! Ця приказка відома багатьом, і можна просто дивуватись тому, який величезний сенс вкладений у невеличкі три слова. Без води не здатне існувати ніщо живе на нашій планеті, але в першу чергу, це стосується людського населення. Організм дорослого чоловіка складається з води приблизно на 60 відсотків, у той час як в дитячому організмі ця цифра сягає 80 відсотків. З цього легко зробити висновок, що пиття – надзвичайно важливий процес для малят, але не кожні батьки знають, скільки води має випивати дитя кожен день. Сьогодні спробуємо з’ясувати, які існують норми та правила прийому для дітей.

Вода відіграє чи не найважливішу роль у формуванні та розвитку життєво важливих систем малюка. Її достатня кількість допомагає тримати на необхідному рівні температуру та тиск, регулює обмін речовин, знижує ризик захворювань, покращує стан шкіри, нігтів та волосся. І навпаки, її нестача здатна призвести до багатьох сумних наслідків, таких, як:

  • порушення травлення;
  • алергія;
  • інфекційні захворювання;
  • швидка стомлюваність;
  • проблеми із зубами та яснами;
  • шкіряні висипи, тощо.

Судячи з вищесказаного, правильний питний режим є дуже важливим для кожної людини, особливо для підростаючого організму. Батьки повинні привчати дитину випивати певну кількість води вдень змалечку – це має стати традицією на все життя.

Яка вода підійде для малюка

Здавалося б, що може бути надзвичайного у воді? Насправді, здоров’я та самопочуття дитини напряму залежить від якості води, яку вона споживає. Звичайно, мова ні в якому разі не йдеться про звичайну воду з водопроводу – така рідина є небезпечною для будь-кого. Так само, не підійде для малечі і джерельна або колодязна вода.

Згідно санітарних норм, дитячій воді висувають наступні вимоги:

  • збалансований мінеральний склад;
  • відсутність хімічної обробки;
  • відсутність консервантів, мікроорганізмів, діоксиду вуглецю та срібла.

Спеціалісти радять давати діткам бутильовану дитячу воду, або очищену у спеціальних фільтрах.

Коли мова йде про питний режим, мається на увазі саме вживання звичайної чистої води. Сік, чай, газовані напої та рідкі страви не рахуються.

Дітки до 1-го року

Немовлята до півроку, що знаходяться на грудному вигодовуванні, в принципі, не потребують у вживанні води. У цей період життя всі необхідні елементи вони отримуються з маминого молочка. Однак, бувають і виключення. У певних випадках дозволяється давати невелику кількість рідини з трьох місяців, і це:

  • у жаркий сезон;
  • при підвищенні температури тіла у малюка;
  • під час гикавки, закрепу, блювання чи розладу шлунку.

При штучному вигодовуванні дитину можна поїти водою буквально з перших днів, і робити це потрібно між годуваннями. Проте, норма для таких немовлят – не більше 200 мл на добу.

В цілому, для розрахунку об’єму води для малят першого року життя, зазвичай використовують наступний принцип: вагу дитину помножують на 50 мл. Проте, треба враховувати, що отримана цифра – то є кількість усієї рідини, яку вживає дитина, враховуючи молоко, їжу, тощо.

Малюки 1-3 років

Дітки цієї вікової категорії – активні непосиди, які потребують у великій кількості води. Вираховують її норму так само, як і для немовлят. Однак об’єм, який ми отримаємо в результаті, вказуватиме саме на кількість безпосередньо води, а соки, компоти та чаї сюди не враховуватимуться.

Дошкільнята віком 3-7 років

Після трьох років дитячий організм починає стрімко рости, активно розвивається нервова система. Усі ці зміни потребують певного питного режиму, а норма води досягає 1200-1700 мл на день. Важливо слідкувати за тим, аби у малюка в будь-яку мить була змога втамувати спрагу. Наприклад, носіть завжди з собою на прогулянку пляшечку з водою. Можна придбати спеціальну ємність і давати її дитині у садочок або до школи.

Школярі старше 7 років

Малюки молодшого шкільного віку потребують у воді майже на рівні із дорослою людиною. Активна мозкова діяльність, непосидливий спосіб життя змушують діточок витрачати дуже багато енергії, поповнення якої неможливе у повній мірі без належної кількості води. Її норма для школярів – 1700-2500 мл на добу, і вона зростає під час хвороби або якщо за вікном дуже жарко. Починаючи з 12 років питний режим дитини потроху наближується до режиму дорослих.

Любі батьки, Ви просто уявіть собі, наскільки просто можна підтримувати здоров’я Ваше та Ваших діточок на необхідному рівні! Все, що потрібно – лише притримуватись норм пиття. Звісно, це не є гарантований спосіб, що вбереже Вас від вірусів та інших хвороб, проте правильний водний баланс в організмі безперечно покращить самопочуття, налаштує травлення та покращить настрій.

Міцного Вам здоров’я!

23 Лютого / 2018 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Мар‘яна

    Дурня! Дітям до 6-ти місяців не важливо на якому вони вигодовуванні ні в жару, ні в холод воду давати не потрібно. Вводите людей в оману!

КЩМ знижки