Як вберегти себе і дитину від хвороб восени

На 100% застрахувати себе і свою сім’ю від вірусних та бактеріальних захворювань при зміні сезонів не вийде. Проте ризик захворіти можна звести до мінімуму. Розповідаємо як.

Чому ми стаємо сприйнятливими до захворювань саме восени

Здавалося б, після літа, коли організм відпочив, зарядився сонцем і вітамінами, як мінімум до середини грудня неприємностей зі здоров’ям бути не повинно. Але, на жаль, похолодання та осінні дощі приносять перші хвороби.

Цьому є пояснення:

  • при зміні сезонів людина перебуває у стресовому стані. Світловий день стає коротшим, що впливає і на гормональну рівновагу організму, і на нервову регуляцію;
  • ми менше буваємо на свіжому повітрі, більше — в задушливих, мало провітрюваних приміщеннях. Вдома вдихаємо пересушене опаленням повітря;
  • частіше стикаємося з хворими людьми;
  • одягаємося дуже легко або навпаки тепло.

Позначається втома, яка поступово накопичується, брак сну, порушення режиму харчування. І наша імунна система, якій і так дістається від агресивних чинників сучасного життя, слабшає.

Читайте також: «Медична реформа в Україні».

Найпоширеніші осінні хвороби та як від них уберегтися

На осінь припадає перший пік захворюваності на ГРЗ або ГРВІ. У 5% людей сезонне зниження імунітету закінчується бактеріальною інфекцією, наприклад ангіною. Ми виділили «найпопулярніші» хвороби й розповідаємо, як їх розпізнати.

Грип

Гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликають віруси грипу. Для нього характерний різкий підйом температури до 38,5-40 °C, озноб; головний, суглобовий та м’язовий біль; сухість у носоглотці; нежить і кашель. Найбільше інфекція небезпечна ускладненнями — від них помирають до 500 тис. осіб щорічно.

Від грипу не існує специфічного лікування: антибіотики не діють на віруси, а ефективність противірусних препаратів не доведена. Не варто обманювати себе і тим, що протистояти недузі можна, якщо жувати часник, цибулю або мандаринові кірки.

Єдиним способом захиститися від грипу є вакцинація до початку епідемії — у серпні-жовтні. Ефективність — 70-80%. А у тих, хто отримав щеплення, але все-таки захворів, хвороба протікає легше і без ускладнень.

Також можна спробувати знизити ризик зараження:

  1. У розпал епідемії в громадському транспорті надягайте захисну маску або ховайте ніс у шарф чи об’ємний комір светра.
  2. Відмовтеся від обіймів і дружніх поцілунків з колегами, друзями. У хворої на грип людини зовнішні симптоми можуть бути відсутніми добу, але вона здатна заразити інших.
  3. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, а ще через брудні руки. Менше торкайтеся обличчя й частіше мийте руки. Якщо немає доступу до води, користуйтеся антибактеріальними серветками.

Люди, які дотримуються гігієни рук, хворіють на грип у 5 разів рідше.

Якщо грип все ж постукав у ваш дім, дійте наступним чином:

  • Виділіть хворому окрему кімнату, посуд і столові прилади.
  • Не кутайтеся, частіше провітрюйте приміщення, особливо перед сном.
  • Багато пийте. Підійде не дуже солодкий, теплий узвар, журавлинний і смородиновий морс, але найкраще — чиста питна вода. Дітям пропонуйте рідину кожні 15-30 хвилин.
  • Якщо дошкуляє сухість носа, зрошуйте слизову сольовим розчином.
  • Збивайте температуру, коли вже стало зовсім кепсько. Якщо вона не знижується більш ніж 5 днів, зверніться до лікаря.

Повноцінно харчуйтеся, включіть в раціон гранати, ківі, цитрусові. Але якщо їсти не хочеться, то не змушуйте ні себе, ні дитину.

ГРВІ

Це вірусне захворювання, яке вражає слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, або, як кажуть у народі, — «застуда». Сьогодні нам відомо про понад 200 видів респіраторних вірусів!

Симптоми відрізняються від грипу, дебют хвороби змазаний:

  • біль або пирхота в горлі;
  • нежить;
  • головний біль, загальна млявість;
  • кашель;
  • температура зазвичай не піднімається, або підвищується незначно до 37-38,5 °C.

Людина хворіє на ГРВІ в середньому 2-3 рази за сезон, вони не викликають пандемій, рідко дають ускладнення.

Врятуватися від інфекції за допомогою вакцинації не вийде: універсальних щеплень від ГРВІ не існує, тільки від окремих вірусів. Імуномодулятори теж не працюють. Тому превентивні заходи та лікування, перераховані в пункті «Грип», актуальні й при ГРВІ.

ЛОР-захворювання

Тонзиліт (ангіна) — запалення піднебінних мигдалин, яке спричиняють бактерії або віруси. Головні симптоми — температура 37,5-39 °C і біль у горлі, що посилюється при ковтанні. При перших ознаках (як і при всіх вушних хворобах) краще звернутися до лікаря, після уточнення інфекційного агента він призначить лікування. Щоб знизити ризик розвитку ангіни, слід берегтися від переохолодження, адже саме воно активізує розмноження стрепто- і стафілококів у мигдалинах.

Фарингіт — запалення горла. Часто в осінній період є ускладненням після грипу, а взимку виникає через вдихання холодного повітря. До основних ознак фарингіту відносять пирхоту та розлите почервоніння горла, сухий кашель, незначний підйом температури. Ліки, можливо, з антибіотиком, призначить лікар. Самі ж робіть теплі полоскання, пийте багато рідини, виключіть їжу, яка подразнює горло.

Не варто лікувати хвороби горла та вух самостійно. Лікування повинен призначити ЛОР.

Запалення придаткових пазух носа — синусит (бактеріальний, грибковий, вірусний або алергічний). Якщо дитина скаржиться на важкість з боків від носа і/або в лобі, яка переходить у біль при різких поворотах голови, виділення з носа стали густими та підвищилася температура, слід відвідати лікаря. Він вирішить, чи потрібен антибіотик або досить антигістамінних препаратів і крапель від нежитю.

Отит — запалення вуха. Причини — комбінація поту або води (після душа) у вусі та протягу чи вітру; ускладнення після гаймориту, риніту, кору, грипу та ін. Щоб уникнути отитів, стежте за тим, щоб слуховий прохід був сухим, своєчасно лікуйте захворювання, які можуть «вдарити» по вухах.

Цистит

Запалення сечового міхура — частий супутник дівчаток з 12-13 років і жінок різного віку. Причина — не переохолодження, а бактерії, наприклад кишкова паличка, які через сечовипускальний канал потрапляють у сечовий міхур. Переохолодження — це лиш пусковий фактор.

Симптоми проявляються однаково як у дорослих, так і у дітей:

  • часті позиви в туалет;
  • дискомфорт при сечовипусканні;
  • біль внизу живота;
  • зміна кольору сечі;
  • температура.

Лікуватися самостійно, народними методами ми не рекомендуємо. Зверніться до лікаря, зробіть аналіз сечі, після якого вам призначать адекватне лікування. Не забувайте про профілактику циститу: уникайте переохолоджень, важких фізичних навантажень, вчасно лікуйте запалення нирок і сечових шляхів.

Аби бути здоровим восени й взимку, про це треба дбати цілий рік. Тому намагайтеся продовжувати розпочате влітку загартовування, відновлюйте свої та дитячі заняття спортом, дотримуйтесь принципів правильного харчування, щодня гуляйте перед сном і спіть 8 годин на добу.

4 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Алекс

    Син сім нехоче їсти його взагалі