Солодке дітям можна! А якщо можна, то скільки?

Усі дорослі знають, що солодке шкодить зубам, призводить до надмірної ваги і порушення роботи органів травлення. Тому більшість батьків свідомо обмежують дитину в солодкому або зовсім не дають смаколиків. Правильно вони чинять чи ні — розповідають лікарі-стоматологи та дієтологи.

Заборонити не можна дозволити: де ставити кому, якщо йдеться про цукор

Солодке — це вуглеводи, головні «енергетичні» речовини в організмі. Вони потрібні людині, щоб мати запас енергії (на клітинному рівні також), насичуватися, підтримувати баланс жирів, білків, вуглеводів у харчуванні.

Відмова від вуглеводів у будь-якому вигляді призводить до кетозу. Це небезпечний стан, коли через нестачу вуглеводів клітини починають розщеплювати жир. Довгий період голодування спричиняє інтоксикацію та порушує обмін речовин.

Для дитини, яка активно росте й розвивається, повна відсутність вуглеводів навіть шкідлива. У неї може погіршитися настрій, знизитися мозкова активність, з’явитися млявість, слабкість, сонливість, блювота, запаморочення.

Є вагомі причини дати поласувати солоденьким дітям без специфічних розладів травлення. Адже цукор:

  • покращує настрій;
  • підвищує здатність зосереджуватися;
  • насичує й дає енергію;
  • підтримує імунітет у зимовий період.

Якщо ви переймаєтеся, що цукор негативно впливає на шлунок і вагу або шкодить зубам, то зверніть увагу на думку лікарів:

  1. Стоматолог Джеррі Куратол розвінчує міф, що солодке руйнує зубну емаль. Насправді, це роблять бактерії, які перетравлюють цукор. Але є вихід — обмежитися 1 порцією за 15 хв, а після їди почистити зуби або прополоскати ротову порожнину.
  2. Дієтологи із США довели, що основна причина надмірної ваги зовсім не цукор. Товстішають люди через те, що вживають надто багато калорій на добу.

Якщо дієта школяра складається зі смаженої картоплі, жирного м’яса, пиріжків, а він проводить більшість часу сидячи — отримаємо надлишок калорій і без цукру. Але якщо дитина займається спортом, а на обід у неї овочі, запечене нежирне м’ясо, у якості перекусів — фрукти, то шоколад зовсім не нашкодить. Та виникає питання: які солодощі будуть корисними для дитини і в якій кількості?

«Правильний» і «неправильний» цукор

Є різні підсолоджувачі продуктів, наприклад глюкоза, фруктоза, лактоза, декстроза. Корисні — фруктоза і лактоза. Вони умовно «безпечні», бо не призводять до різкого підвищення цукру в крові, менше шкодять зубній емалі, добре засвоюються організмом. Крім того, продукти з фруктозою та лактозою мають у складі корисні вітаміни, мікроелементи, мінерали.

Корисні солодощі:

  1. Зефір.
  2. Мармелад на основі фруктів та овочів.
  3. Пастила.
  4. Сухофрукти (родзинки, курага, інжир, яблука).
  5. Мед.
  6. Рахат-лукум.
  7. Горіхи.
  8. Халва.
  9. Гозинаки.

Допускається в раціоні й шоколад, краще чорний, і навіть згущене молоко, але бажано домашнє. Серед напоїв надавайте перевагу чаю, компоту, натуральному соку. Однак майте на увазі: кислі соки руйнують емаль, чай робить зуби жовтуватими, магазинні соки містять цукор, тому вичавлюйте їх самостійно.

Звісно, батьки мають контролювати норму: навіть зефір чи горіхи стають шкідливими, якщо їсти їх кілограмами.

Декілька корисних порад про солодке в раціоні:

  1. Пропонуйте цукор на початку дня після сніданку. Шоколад чи зефір покращать настрій, наповнять енергією.
  2. Дайте дитині корисні солодощі з собою, це краще, ніж бутерброди. Горіхи, рахат-лукум, мармелад зручно і швидко з’їсти на перерві.
  3. Цукор перед або замість основної страви порушує роботу смакових рецепторів, створює ефект насичення. Після цукерки суп вже не видається смачним, тому солоденьке — тільки на десерт.
  4. Не забороняйте дитині ласувати смачненьким, це має бути частина харчування, а не заохочення. Інакше виникає психологічний комплекс.
  5. Контролюйте норму цукерок під час свят. Проблеми починаються від переїдання і надмірної кількості цукру в організмі. Звертайте увагу на симптоми, такі як нудота, блювота.

До «неправильного» цукру відносять глюкозу. У великій концентрації вона міститься у газованих напоях, цукерках, молочному шоколаді, печиві, тортах, патоці. Під час перетравлювання таких продуктів різко підвищується рівень цукру в крові. Також магазинні яскраві солодощі містять шкідливі компоненти:

  • підсилювачі смаку;
  • вуглекислий газ;
  • барвники;
  • небезпечні чи небажані добавки групи Е.

Нерідко діти відмовляються від «звичайних» страв, надаючи перевагу солодкому. Тимчасове захоплення не зашкодить (якщо йдеться про добу), але постійне ігнорування інших продуктів небезпечне. Організм не отримує жирів і білків, які не менш важливі для здоров’я.

До заборонених однозначно належать газовані напої, льодяники, жуйки, цукерки із фарбниками та ароматизаторами. Звісно, з віком допускається вживання обмеженої кількості цих солодощів, проте лікарі не радять їх навіть дорослим.

Якщо ви постійно стикається з проблемою солодкого в раціоні дитини, яка не любить горіхи, сухофрукти, спробуйте дієтичну їжу для хворих на діабет. Вона містить фруктозу замість глюкози, на смак і вигляд зовсім не відрізняється. Можна купити печиво, замінники цукру білого, вафлі, мармелад.

Норми солодкого у грамах для дітей різного віку на добу:

  • до 3 років — до 15 г;
  • молодші школярі — до 20 г;
  • старші діти — до 25 г.

До 3 років дитині важко перетравити шоколад, какао, льодяники. Також бажано обмежити продукти із фарбниками та мед, бо він викликає алергію і може викликати ботулізм. До 4 років не радять дрібні мармеладки. Підійдуть пастила, горіхи, повидло, варення і джеми. Після 5 років дозволено потроху вводити інші види солодощів.

Зважайте, що цукор до чаю, фрукти — теж солодощі. Наведені вище показники підходять для дітей, які не зловживають смаколиками. Норма у 25 г — це всього 2-3 цукерки. Якщо ви даєте більше, приберіть цукор із каші, зменште кількість печива, випічки, варення. Вас має насторожити, якщо без солодкого дитина почувається зле, наявний надмірний апетит, спрага, різка втрата ваги, неприємний запах із рота — це ознаки цукрового діабету.

Солодкі бомби, або продукти які не те, чим видаються

Високий вміст цукру є в зовсім не солодких продуктах. Це також слід мати на увазі, коли плануєте дитячий раціон. До переліку входять:

  1. Консервована квасоля.
  2. Арахісове масло.
  3. Знежирений йогурт.
  4. Соуси, особливо кетчуп.
  5. Заморожені напівфабрикати.

Більший вміст солодкого у горіхових батончиках. Робіть їх самостійно, додаючи менше меду. Обережно ставтеся до фруктових йогуртів: вони містять підсолоджувачі, і рівень цукру в одній баночці сягає 30 грамів! А популярні мафіни та макаруни задовольняють добову норму цукру для дорослого.

Тому не завжди «здорова їжа», яку продають у супермаркетах, не містить цукру. Дієтологи радять вживати окремо горіхи, мед, уважно читати склад продуктів.

 

Щоб підтримувати цукрову дієту, з увагою розробіть і свій раціон. Адже діти завжди беруть приклад із батьків: якщо хтось із рідних постійно зловживає солодким, то виникає неправильна картина харчування. Радимо вам замінити білий цукор або взагалі відмовитися від підсолоджування напоїв та каш, а цукерки й тортики замінити «правильним» цукром.

25 Лютого / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки