Як провести літо у місті і не пошкодувати про це

Деякі батьки вважають, що тільки 10 днів на морі — ідеальний варіант відпочинку та оздоровлення для дитини. Можливо. Але що робити, коли ані в мами, ані в тата не виходить взяти відпустку (або вона занадто коротка), щоб організувати дитині повноцінні канікули?

Головне — не керуватися принципом «все або нічого», адже існує безліч можливостей, як розважати малюків, школярів і підлітків влітку у великому місті.

Пікнік вихідного дня

Чудовий варіант відпочинку родиною, навіть якщо часу обмаль. Майже в кожному місті є лісова зона, берег ріки, де дозволено розпалювати багаття або орендувати мангал, врешті-решт, місцем для пікніка може стати міський парк. Такі розваги не потребують значних фінансових витрат, але гуртують сім’ю й дарують позитивні емоції.

На пікнік варто взяти:

  • килимок, на якому буде відпочивати вся родина;
  • кошик з продуктами;
  • питну воду;
  • вологі та сухі серветки;
  • фрісбі чи бадмінтон;
  • аптечку.

Якщо ви збираєтесь до лісу, прихопіть із собою одяг з довгим рукавом, взувайте зручне взуття і запасіться засобами захисту від комах.

Віддавайте перевагу місцям у безпечній зоні, не заходьте вглиб незнайомого лісу. Обов’язково повідомте друзів та близьких, куди прямуєте, регулярно виходьте на звʼязок, розкажіть дитині, як поводитись у лісі. Запамʼятовуйте (а краще записуйте) маршрут, адже досить часто відпочивальники губляться в лісових нетрях.

Якщо хочеться втекти за місто, то відправляйтеся у дводенні піші походи з ночівлею чи на велопрогулянку, або ж комбінуйте активності. Не обовʼязково їхати кудись далеко — відкривайте вже знайомі місця з нового боку.

Купіть або позичте намети, візьміть сірники, розпалювач для вогнища, теплі речі, провізію, аптечку, інструменти для ремонту транспорту — і чимчикуйте всією родиною під акомпанемент веселих пісень. Дізнайтеся детальніше у досвідчених туристів, як правильно скласти рюкзак — важливо взяти все необхідне й не прихопити зайвого.

Під час походу не забувайте стежити за безпекою на дорозі.

Відкритий басейн або аквапарк

Басейни просто неба — це можливість поплавати й подихати свіжим повітрям в міських джунглях. Оплатіть час відпочинку погодинно або візьміть абонемент на цілий день.

Штучні водойми — ідеальний варіант:

  1. Для дітей, які ще погано плавають або бояться води. В такому випадку вибирайте неглибокий басейн, близько 1,5 м.
  2. Якщо добиратися до природної водойми далеко й довго.
  3. У разі, коли немає часу на мандрівку. Відвідувати басейн чи аквапарк можна ввечері або у вихідний день, виділивши на це 3-4 години.

Про плюси такого виду відпочинку годі й казати: безпечний склад води, наявність нарукавників, жилетів, робота медичних працівників, додаткові послуги (оренда лежаків, атракціони). І в басейні, і в аквапарку працюють рятувальники, які стоять на сторожі безпеки відвідувачів.

Якщо ви все-таки вибираєте відпочинок біля природних водойм, то маєте пильно стежити за дитиною. Рятувальники попереджають, що по-справжньому людина тоне мовчки, просто заходячи під воду. Не залишайте одних у воді навіть підлітків, будьте поруч на випадок судоми чи переляку.

Не радимо батькам вживати алкогольні напої, коли вони відпочивають з дітьми в зонах підвищеної небезпеки.

Приватні чи міські пляжі у цьому плані більш безпечні та зручні. Вхід туди платний, але рятувальники, туалет, роздягальні, медпункт, розваги для дітей, інколи місця для барбекю, волейбольні, баскетбольні майданчики, столи для пінг-понгу — вагомі причини віддати кількасот гривень за комфортний і спокійний відпочинок.

Заміський відпочинок — вибираємо турбазу

Туристичні бази розташовуються біля лісу, заповідних зон чи водойм. І це дуже зручно. Можна купити путівку на кілька днів з харчуванням і без, забронювати номери у готелі або невеликий будиночок для конкретного заходу.

На базі сумувати не доведеться. Гуляйте на території, грайте в спортивні ігри, влаштовуйте велопрогулянки, смажте шашлики, купайтеся, засмагайте. Якщо маєте гроші, то найміть аніматора.

Як вибрати гарну базу відпочинку:

  1. Детально вивчити сайт, розглянути пропозиції, зателефонувати для уточнення питань. В ідеалі — приїхати й подивитись на умови.
  2. Зважати на відгуки інших відвідувачів у соцмережах, що не належать закладу.
  3. Вибирати базу з ліцензію на діяльність. Пересвідчитися, що там працюють медичні працівники, є можливість викликати швидку допомогу.

Нерідко власники свідомо обманюють потенційних гостей, викладаючи знімки зовсім інших баз. Тому при виборі орієнтуйтеся на реальні відгуки та досвід знайомих.

Дача як бюджетний варіант відпочинку

Добре мати будиночок у селі… Хоча у сільській місцевості культурна програма не така насичена, як у місті, але для відпочинку всією родиною — те, що треба. На приватній ділянці, де ви самі собі господарі, легко влаштувати пікнік, поставити надувний басейн, грати в бадмінтон, засмагати тощо.

Зазвичай дачні кооперативи будують поблизу водойм чи лісу, тож варіантів для активного відпочинку ще більше. Малечу зацікавлять прогулянки лісом, збирання ягід, велопрогулянки, частування свійських тварин, яких точно не зустрінеш у місті.

Їздити з дітьми на дачу (або відправляти їх до бабусі з дідусем хоча б на тиждень) корисно, бо:

  • вони не сидять цілий день вдома, страждаючи від спеки;
  • вчаться допомагати по господарству;
  • дихають свіжим повітрям, оздоровлюються;
  • знаходять друзів за межами міста.

Якщо дитина відмовляється їхати у село, бо боїться, що там немає інтернету, то заспокойте її — звʼязок, телебачення та стабільна мережа є майже в кожному селі. Тому на відпочинок можна їхати з ноутбуком і смартфоном. Але, сподіваємось, вони нікому не знадобляться.

Відвідуємо міські парки

Сьогодні міські парки — це не просто зелена оаза з кущами та деревами, а адаптовані до сучасних потреб міських жителів зони відпочинку. Тут є атракціони для дітей різного віку, мотузкові парки, інколи дитяча залізниця, батути, прогулянки на поні, оренда роликових ковзанів, самокатів, велосипедів, кафе та ресторани — на випадок, якщо родина зголодніє після активного відпочинку.

Влітку краще відвідувати парки під вечір, коли спека спадає й сонце не таке агресивне. Неодмінно надягайте капелюх або кепку, намагайтеся триматися в тіні, регулярно пропонуйте дітям воду.

Культурне дозвілля

До такої програми зараховуємо відвідування етнографічних, природничих музеїв, музеїв сучасного мистецтва, науки тощо. Розбавити активний відпочинок інтелектуальним — це хороша ідея, адже діти мають дізнаватися щось нове.

Також можна відвідати виставки художників, арт-майстрів, ярмарки, кіно просто неба, перфоманси, музичні концерти, театри (якщо сезон ще не закритий), планетарії, майстер-класи з кулінарії, гончарства, малювання… Перелік нескінченний! Просто не забувайте переглядати афіші, стежити за подіями у пабліках свого міста.

Деякі туроператори пропонують мандрівки на вікенд: так ви зможете всією сім’єю відвідати визначні місця району чи області. Якщо обʼєднатися ще з кількома родинами, вийде самостійно організувати екскурсію за власним маршрутом за невеликі гроші.

Відсутність відпустки — не привід відмовлятися від відпочинку всією родиною на природі чи в місті. Переконалися? Тому сміливо плануйте прогулянки, культурне дозвілля, навіть якщо тривала відпустка влітку вам не світить.

24 Червня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *