Чек-лист речей, які знадобляться кожній жінці на останніх сроках вагітності

Очікування перед годиною Х видається нескінченним. Убити час допоможе одна важлива справа, яку має виконати кожна вагітна, — спакувати сумки до пологового будинку. Бувалі радять робити це завчасно, щоб з першими переймами не шукати, де поділися пелюшки й капці, а швидко їхати до лікарні. Наведемо базовий перелік того, що знадобиться вагітній перед пологами та деякий час після.

Документи

Першими зберіть документи й покладіть поблизу сумки. Адже без цих важливих паперів вас можуть не оформити до пологового будинку або оформити із затримкою.

Обовʼязково:

  • паспорт;
  • обмінна карта — медичний документ вагітної з усіма аналізами й дослідженнями. Ви отримали таку, коли стали на облік у жіночій консультації;
  • код ІПН (можуть попросити для видачі бебі-боксу).

З додаткових документів:

  • договір із пологовим, якщо народжуєте за контрактом;
  • страховка;
  • свідоцтво про шлюб.

Зараз отримати свідоцтво про народження можна прямо у пологовому будинку. Перелік закладів, де це можна зробити, є на сайті Міністерства юстиції України. Для цього потрібна довідка про народження дитини — її ви отримаєте у медичному закладі, паспорти обох батьків, свідоцтво про шлюб, заява.

Речі для мами

У пологовому будинку зазвичай видають список речей, які знадобляться під час пологів і на виписку. Кількість позицій різниться, але основні збігаються:

  1. Халат і нічна сорочка, у якій зручно годувати груддю.
  2. Капці: або одна пара гумових універсальних, або гумові для душу та мʼякі для палати.
  3. 1 пачка (5-10 штук) одноразових пелюшок.
  4. Допологові та післяпологові прокладки. Звичайних для критичних днів може не вистачати, тому купуйте спеціальні.
  5. 1 банний рушник, 2 для рук і обличчя.
  6. Декілька пар шкарпеток за сезоном.
  7. Сухі й вологі серветки.
  8. Рідке або тверде мило.
  9. Туалетний папір.
  10. Посуд (можна одноразовий).
  11. Зубна щітка, паста.
  12. Гребінець.
  13. Негазована питна вода.
  14. Спідня білизна (одноразова та звичайна).

Додатково лікар може порекомендувати:

  • Бюстгальтер для годування, а також підкладки, які запобігають протіканню молока.
  • Післяопераційний бандаж (якщо був кесарів розтин).
  • Відсмоктувач молока (за потребою).

Перелік речей для кесаревого розтину дещо інший, тому треба дізнатися про це окремо.

Не переймайтеся, якщо забули щось вдома. При пологових будинках є аптеки, де можна придбати все потрібне, тому обов’язково прихопіть гроші чи банківську картку.

Що ще? За бажанням покладіть свою постільну білизну та косметику. Якщо їдете до пологового будинку завчасно, візьміть книгу, плеєр або планшет для розваги. Неодмінно тримайте напоготові телефон, зарядний пристрій та повербанк (іноді розеток у палаті не вистачає на всіх, тож він може стати у пригоді).

Якщо ви плануєте партнерські пологи, то партнеру будуть потрібні чисті штани, капці й футболка, акушерський комплект одягу №2. З документів — паспорт, аналіз на стафілокок й флюорографія.

Собі на виписку приготуйте одяг за погодою та зручне взуття. Враховуйте, що за кілька днів після пологів ви ще не повернетеся до своєї довагітної ваги, тому вибирайте речі за розміром.

Речі для малюка

Тут не все так просто. Так, речі потрібно купити завчасно, але не дуже завчасно. Тож дочекайтеся останніх результатів досліджень, щоб більш-менш орієнтуватися, якого розміру одяг та підгузки купувати.

Крім того, не забувайте про те, що у пологовому вам видадуть бебі-бокс. У нього входять речі першої потреби: пелюшки, серветки, пляшечка для годування, підгузки, дві ковдри, термометр тощо. Якщо ви не розраховуєте на державну допомогу, придбайте ці речі самі.

У пологовому будинку новонародженому знадобляться:

  • тонкі пелюшки (2-5 шт.);
  • теплі, фланелеві пелюшки (2-5 шт.);
  • літні й теплі шапочки на завʼязках (по 2 шт.);
  • сорочечка й повзунки (по 2-3 шт.);
  • 2 пари шкарпеток (легкі й теплі);
  • вологі серветки для очищення (без спирту);
  • крем під підгузок;
  • одноразові підгузки (з розрахунку 5-6 шт. на день).

Підгузки нульового розміру підходять не всім новонародженим. Тому орієнтуйтеся на результати останнього УЗД: якщо дитина важить понад 2,5 кг, беріть підгузки 1 розміру.

На день виписки підготуйте малюку речі за сезоном: боді або комбінезон, шкарпетки, шапочку, чепчик, конверт чи ковдру. Подбайте і про дитяче автомобільне крісло чи переноску, аби немовляті було зручно і комфортно дістатися додому.

У переліку немає набору медикаментів, які слід придбати для пологів. Його видадуть безпосередньо в медичному закладі. Це покупка, яку не варто робити самостійно без рекомендації лікаря.

Завантажити Чекліст документiв

Завантажити Чекліст для мами та малюка 

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. […] будинку, взявши підготовлену на початку 3 триместру сумку. Якщо пологи не відбулися до 40 тижня, лікар призначить […]

Рекомендовані статті
Благодійність