Як підготувати первістка до появи малюка

Очікування на поповнення в родині – це завжди величезне щастя, особливо, якщо воно стається не вперше. Та є один важливий момент, який майбутні батьки мають обов’язково з’ясувати: як відреагує на другу дитину в сім’ї первісток. Нажаль, дітки не завжди здатні адекватно оцінювати ситуацію, тому інколи ведуть себе негарно і грубо. Ось чому мама і папа безсумнівно повинні підготувати старшого малюка до появи братика або сестрички.

Фахівці вважають, що говорити із первістком про те, що він в родині скоро буде не єдиною дитиною, потрібно задовго перед народженням немовляти. Це сумно, але інколи малюк може дуже сильно ревнувати батьків до молодшого брата чи сестри. Ще б пак, адже ще зовсім нещодавно він був єдиним і самим улюбленим в сім’ї, а тепер цю любов доведеться ділити ще з кимось! Звідси можуть з’явитись і поганий настрій, істерики, конфлікти з однолітками, зниження успішності у школярів. Тож, задача турботливих мами і тата – не допустити такого стану у дитини.

Чи буде мій малюк ревнувати? Мабуть, цим питанням задаються майже всі батьки, що очікують друге маля. Точно вгадати реакцію первістка дуже складно. Та, тим не менш, кожна мама як ніхто інший знає характер своєї дитини, бачить як вона грається з іншими малятами, тому може припустити, яка буде реакція на народження братики або сестрички. Якщо Ваш первісток є дуже імпульсивним і вразливим, скоріш за все ситуація із проявом ревнощів може стати реальністю. На щастя, цьому можна спробувати запобігти.

  • Розкажіть малюку про те, що скоро Ваша родина стане на одну людину більше. Наголосьте на тому, що немовля з’явиться на світ дуже маленьким і беззахисним, і що йому потрібна буде турбота та піклування. Нехай Ваш первісток, спостерігаючи за тим, як росте Ваш животик, поступово звикається із тим, що у найближчому майбутньому він стане старшим братом або сестрою.

  • Дозвольте першій дитині допомагати Вам готуватись до щасливої події. Довірте їй обирати ліжечко, коляску, першу одежу для новонародженого або навіть ім’я.
  • Скажіть про те, що поява немовляти в родині ніяк не вплине на Ваші відносини, що Ваша любов буде такою ж сильною та щирою, і Ви обов’язково будете приділяти достатньо уваги усім своїм діткам.
  • Спробуйте зрозуміти почуття свого первістка. Навіть якщо він каже неприємні слова та робить погані дії, намагайтесь не сварити його, а пояснити, у чому він не правий. Нагадайте йому, що зовсім нещодавно він також був маленьким, і, завдяки увазі та турботі батьків, тепер виріс таким великим і красивим. Можете згадати якісь цікаві чи кумедні історії з його раннього дитинства та разом посміятись.
  • Головна мета майбутньої матусі – переконати первістка в тому, що мати братика або сестричку – це прекрасно, що коли немовля підросте, воно стане гарним другом, з яким можна буде гратись у будь-який час. Скажіть про те, що старший брат або сестра – це дуже відповідальне та серйозне звання, тому і вести себе потрібно відповідно.
  • Якщо Ваша перша дитина ще й сама є малюком, спробуйте заздалегідь привчити її до тиші та порядку. Поясніть, що коли з’явиться у домі немовля, йому буде потрібен спокій, і якщо він, тобто первісток, буде кричати та бешкетувати, поганий настрій забезпечений усім.
  • Покажіть гарний приклад родини із декількома дітками. Можливо за зразок стануть Ваші брат чи сестра, або Вашого чоловіка. А може у Вас є гарні знайомі чи друзі з такою життєвою ситуацією. Тож, нехай Ваша перша дитина бачить тільки позитивні сторони того, що у неї буде молодший брат або сестра, адже це й насправді прекрасно!

Наостанок додамо, що згідно соціальних опитувань, більшість людей вважають своїх братів та сестер найближчими людьми та найкращими друзями.

Брати та сестри – то товариші по життю та завжди щира підтримка, і Ваші перші дітки мають це зрозуміти. Це обов’язково станеться, нехай і не одразу. Пам’ятайте про те, що народження другої дитинки – то є великий стрес для первістка, та лише із Вашою підтримкою він зможе його подолати.

Тож, нехай Ваше величезне терпіння, розуміння й мудрість не дадуть затьмарити щасливу мить поповнення в родині!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток
Як визначити колір очей дитини
1 Березня / 2023 Вагітність та пологи