Як вберегти дитину від кліщів?

Довгоочікуване тепло з яскравими променями сонця, зелена травичка та запашні квіти так і манять нас з малечею в обійми природи. Прогулянки на свіжому повітрі в парку, в лісі або у дворі становляться частішими та довшими, тож у маленьких дослідників з’являється можливість ближче познайомитися з навколишнім середовищем, щоб зробити купу відкриттів. Але небезпечності такого дозвілля приділяється велика увага. Зелена галявина може таїти в собі небезпеку у вигляді кліщів, сезон «полювання» яких припадає з травня по вересень (висока активність залишається до кінця червня, потім спадає, але ризики все ще існують).

Чим небезпечний укус цього паразита?

Кліщі, що належать до класу павукоподібних, бувають різних видів. Небезпечними для здоров’я людей і тварин є кровоссальні кліщі. Зауважимо, 90% цих комах стерильні, тому ймовірність заразитися від укусу невелика. Однак нехтувати фактом зараження теж не варто. Сам по собі укус є небезпечним: паразит насичується кров’ю й сам по собі відпаде. Але небезпеку несуть мікроорганізми та віруси, що потрапляють в кровообіг після укусу. Можуть виникнути важкі запальні процеси: хвороба Лайма (бериліоз) та кліщовий вірусний енцефаліт. Цими вірусами паразити заражаються, кусаючи дрібних гризунів.

Правила безпеки

Одяг

Збираючись до лісу або в парк надавайте перевагу закритому одягу. Краще одягнути кофту з довгими рукавами (бажано з манжетами), брюки малюка зафіксувати шкарпетками, якщо вони не щільно прилягають до ноги. Коли на вулиці спека, тоді треба просто вдягнути світлий одяг, це дозволить швидше помітити комаху. Взуття також повинно бути закритим. Не забудьте про головний убір (кепку або панамку), тому як кліщі часто прилаштовуються через волосся.

Уникайте високої трави

Кліщі не стрибають з дерев, їх середовище —галявини, трава, місця вздовж стежок та навіть клумби з квітами. Зазвичай паразити знаходяться на рівні коліна дорослої людини, в період їх підвищеної активності краще відмовитися від сидіння в траві.

Аерозольні засоби

Сучасні препарати від комах розраховані, зазвичай, для дітей віком від 5 років. Однак є і такі препарати, що дозволяється розпилювати раніше, але тільки на одяг. Якщо ваша малеча їде у візочку або на велосипеді, можна обробити таким засобом і сам транспорт. Головне: уважно ознайомитися з інструкцією аерозолю.

Спеціальний браслет

Розрізняють моделі, що змащені ароматичними сумішами, а також ультразвукові пристрої. Малюкам від 3-х років такі браслети можна закріпити на зап’ясті або на щиколотці.

Ретельний огляд кожні півгодини під час прогулянки. Кліщі можуть зачепитися за одяг, а потім почати повзати по тілу в пошуках оптимального місця для укусу. Кліщ ніколи не упивається в першу ж ліпшу частину тіла, він полюбляє тонку ніжну шкіру, тому частіше повзе:

  • до волосся;
  • за вуха;
  • на шию;
  • в складки під колінами;
  • в пахову ділянку.

Тож у людини є реальний час, щоб виявити паразита раніше, аніж він почне занурюватися у шкіру.

Огляд по поверненню додому. Краще знімати одяг, в якому дитина була на прогулянці, в коридорі. Предмети, що були з вами на вулиці (іграшки, покривала, та ін.), теж треба оглянути, оскільки разом з ними комаха може потрапити в оселю.

Щеплення. Самий надійний спосіб профілактики кліщового енцефаліту — це вакцинація. Зазначимо, що щеплення робиться не від укусу кліща, а від його наслідків. Краще робити вакцинацію в осінньо-зимовий період, оскільки останнє щеплення повинно бути зроблене не пізніше декількох тижнів до активних прогулянок на лоні природи.

Природа таїть в собі багато як приємного, так і небезпечного. Але дотримуючись найпростіших запобіжних заходів, можна знизити ризики можливих неприємностей. Тож рушайте на прогулянку, відкривайте з малюком світ чарівної природної краси, насолоджуйтесь соковитими барвами та пам’ятайте прості рекомендації, що підготував для вас Клуб Щаслива Мама.

Бережіть себе та своїх крихіток!

29 Травня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки