Як вибирати розвиваючі іграшки для дітей різного віку

Іграшка для дитини — це зв’язок зі зовнішнім світом, через який відбувається його пізнання та розвиток корисних навичок і здібностей. За головний орієнтир при виборі потрібно брати 2 моменти: вік малечі й якість виготовлення іграшок.

Вибір розвиваючих іграшок: базові правила

Важливо, щоб вироби для дітей були не тільки красивими і корисними, а й безпечними. Серед ознак безпечних розвиваючих іграшок:

  • виготовлені з екологічно чистих, часто натуральних матеріалів;
  • з надійними кріпленнями і справними механізмами;
  • без шкідливих барвників, неприємних запахів, гострих кутів і виступів.

Малюки пізнають світ через пальці і рот, пробуючи предмети на смак. Тому для них краще вибирати іграшки з екологічно безпечної сировини різної фактури. Це можуть бути дерев’яні слінгобуси з деталями з органічної бавовни, гризунки з натурального каучуку або медичного силікону тощо.

Важливий момент: небезпечними матеріалами для розвиваючих іграшок вважаються неякісний полівінілхлорид і пластизол, оскільки можуть виділяти фенол. Також варто уникати дрібних деталей, які дитина може проковтнути.

Цікаво за темою: «Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу»

Як підібрати іграшки за віком?

Кожен вік має свої особливості. Новонароджені лише вчаться фіксувати погляд, опановувати хапальні рухи й орієнтуватися в просторі. Трохи старшим малюкам важливо розвивати дрібну моторику, оскільки від цього залежить їх мовлення, пам’ять і мислення. А після року настає час більш складних ігор, вивчення кольорів, назв предметів і багато чого іншого. Отже, у перші роки життя закладається фізичний, емоційний та інтелектуальний розвиток людини.

Буде цікаво: «Робимо самі: розвиваючі іграшки з підручних матеріалів»

Немовлята від 0 до 6 місяців

Актуальні для цього віку розвиваючі іграшки:

Брязкальця. Моделі із затискачами (кільцями) можна кріпити на бортик або підвішувати над ліжечком. З трьох місяців — давати в руку, вибравши брязкальце зі зручною ручкою і тихим звуком.

Прорізувачі. Невеликі, легкі з округлими формами, зазвичай без звуку. Зручні для хапання й утримування рукою. Можна гризти, масажуючи ясна і зменшуючи відчуття дискомфорту від прорізування зубів.

Мобіль. Підвішується над ліжком на висоті 30–50 см від очей. Різнобарвні рухомі предмети допомагають розвитку зору, а музичний супровід позитивно впливає на слух. Хоча деякі педіатри виступають проти використання цієї іграшки, аргументуючи, що  близьке розташування деталей над обличчям може спровокувати проблеми із зором у майбутньому. Щоб зорові м’язи не ослаблювалися, створіть для малюка потребу фокусувати погляд на предметах вдалині.

Розвиваючі килимки. Чудовий простір для ігор, вивчення кольорів і форм, стимуляції сенсорних відчуттів. На дуги можна підвішувати додаткові елементи: шелесткі іграшки, дзвіночки тощо. Немовля буде стежити за ними і прислухатися до   нових звуків.

Малюки віком 6–12 місяців

Діти такого віку особливо люблять:

Музичні розвиваючі іграшки. Видають забавні звуки і програють мелодії. Розвивають музичний слух і почуття ритму, дають заряд бадьорості.

Пазли для найменших. Звичайні, кругові або пазли-сортери на кілька елементів. Розвивають уважність, логіку й абстрактне мислення.

Мозаїка. Така іграшка з великими елементами і закругленими краями сприяє розвитку дрібної моторики. Рекомендується починати з мозаїки на 2–4 елементи.

Пірамідки. Класична іграшка з декількома кільцями різних розмірів. Спочатку маляті може знадобиться допомога дорослого, щоб зрозуміти принцип складання.

Інтерактивні іграшки. Світяться різними кольорами, рухаються і видають звуки. Є кнопки управління. Розвивають моторику, увагу і мову.

Діти від 1 до 2 років

Малюк уже досить підріс для таких іграшок:

Контрастні розвиваючі картки. Набір сюжетних зображень для відпрацювання уваги, мислення, зорового і мовленнєвого сприйняття.

Картки зі словами і картинками різної тематики. Набори зображень для вивчення нових слів, цифр, форм і кольорів допомагають знайомити малюка з навколишнім світом, різними предметами і явищами.

Конструктори. Для цього віку підійдуть будівельні конструктори з великими блоками. Розвивають моторику, фантазію та уяву.

Кубики. Можуть бути дерев’яними, м’якими або пластмасовими. Традиційні іграшки для розвитку тактильних відчуттів, вивчення літер, цифр і рахування.

Головоломки. Розвивають логічне мислення, кмітливість і уяву. Перші головоломки краще вирішувати разом із батьками.

Рекомендуємо почитати: «8 навичок, які розвиває дитячий конструктор»

Діти старше 2-х років

Маленькі винахідники готові до опанування більш складних розвиваючих ігор:

Пазли-розмальовки. Дві улюблені розваги об’єдналися в одній коробці. Зібравши зображення з декількох елементів, дитина зможе «оживити» його за допомогою олівців, фломастерів або фарб. Розвиває уважність, посидючість, концентрацію і фантазію.

Конструктори. Для цього віку пропонуються складніші набори, з кількох десятків елементів середнього розміру. Діти із задоволенням збирають будівлі, тварин, людей, мультяшних героїв. Розвивають фантазію, логіку і просторове сприйняття.

Набори для творчості. Можна ліпити й малювати, створювати аплікації і вітражі, наносити дитячу косметику і грим для обличчя. Безмежне поле для дитячої творчості! І величезне задоволення від спільного проведення часу.

Також цікаво: «Ігри з дітьми під час купання з веселими монстрами Crazy Mo»

Новинка в EVA: розвиваючі іграшки Tini Wini

Ігрові набори ТМ Tini Wini — це захопливі заняття на розвиток логіки, фантазії та уяви. Бренд пропонує ігри для дітей від 1 року, виготовлені з щільного картону з яскравою поверхнею. З ними процес пізнання світу буде проходити більш динамічно: малюків порадує тематичне оформлення, а батьки оцінять якість виготовлення.

Пазли для найменших — гра на розвиток дрібної моторики і просторового мислення з 16 великих елементів. Зібравши деталі, дитина отримає картинку з усміхненим звірятком. Але і тут можна продовжити розвиток фантазії, запропонувавши дати ім’я герою та придумати про нього маленьку казку.

Пазли-розмальовки Tini Wini навчать зіставляти, діяти послідовно і проявляти творчі здібності. Полотно для розмальовування буде готово, як тільки малюк правильно збере деталі. Оформленою картинкою можна прикрасити дитячу кімнату.

Контрастні картки — незамінні для тренування м’язів очей, розвитку зору і концентрації уваги. Ці навички необхідні для формування візуально-просторового мислення та інтелекту. Починати знайомити малюка зі світом предметів можна з перших місяців життя, не даючи до рук, а просто демонструючи.

Розвиваючі картки — набір, який познайомить із новими словами тематичних груп: фрукти, овочі, тварини, форми і кольори. Кожна яскрава ілюстрація підписана. Заняття із цими картками для розвитку зорової пам’яті, дрібної моторики рук і уваги можна починати практикувати з пів року.

Надихайте, підтримуйте і хваліть дитину навіть за найменші досягнення. Нехай ваші ігри проходять захопливо!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *