Мама працює, тато в декреті: щаслива родина, навіть якщо гендерні ролі перемішалися

Ще здавна вважалося, що берегинею домашнього затишку має бути жінка. Чоловік у той час полює на мамонта чи завойовує нові землі. Однак сьогодні все не так однозначно: сучасні мами подекуди заробляють більше тат, а чоловіки готують смачні страви. Хтось думає, що так сталося, бо мамонти вимерли. Але все завʼязане на понятті гендерної ролі.

Традиційна гендерна роль і щастя родини

Можна сказати, що ці поняття бувають несумісними. Якщо зазирнути до словника, то прочитаємо:

«Гендерна роль — сукупність соціальних норм, які визначають допустимі види поведінки відповідно до гендеру».

Інакше кажучи, традиційною гендерною моделлю є така: жінка піклується про дітей та затишок, а чоловік — про фінанси й добробут. Але як тоді бути з жінками, що пішли служити до армії чи свідомо не залишилися в декреті, щоб забезпечувати родину? І як ставитися до чоловіків, які дбають про господарство, виховують малюків, вибираючи шлях «домогосподарки»?

Відповідь одна — нормально. Гендерні приписи сформувалися дуже давно, коли жінки й чоловіки мали різні права. Також мала значення й фізіологія — у міцного чоловʼяги було більше шансів здолати мамонта. Однак сьогодні ці фактори вже не такі важливі.

Жінки здобули повний спектр прав: голосувати на виборах, посідати керівні посади, отримувати гідну зарплату, керувати автомобілем. Для того щоб забезпечити родину, не потрібно бути фізично міцним тощо, достатньо знань і умінь.

Відмова від гендерних стереотипів дозволяє чоловікам вибирати комфортну для себе роль. Зараз вони можуть обрати умовно «жіночу» професію, займатися домашнім господарством і піти в декрет замість дружини. Суспільство стало людиноорієнтованим, і тепер на перший план виходять схильності й потреби, а не традиції або чиясь думка.

Мама, як тато, і тато, як мама

Досі в Україні (та у країнах пострадянського простору) зміна традиційних ролей у родині вважається дивною. Тому діти з таких сімей часто стикаються з різними запитаннями від ровесників і навіть дорослих.

Як пояснити дитині, чому у вас все навпаки:

  • Мама дуже любить працювати й заробляти гроші. Тому вона ходить на роботу, поки тато піклується про дім.
  • А ось тато дуже любить готувати, прибирати, гуляти з тобою, і в нього це добре виходить.

Зміна гендерних ролей не означає, що мама має бути відстороненою і не виконувати материнських обовʼязків.

Зрозуміло, вибір ролі залежить і від характеру. Часто в родинах буває так, що мама сувора, авторитарна, а тато мʼякий і співчутливий. Це також не дуже зрозуміло дитині, яка знає, що в інших родинах навпаки.

У такому разі поясніть малюку, що такий у вас характер. Є люди наполегливі, стійкі, пробивні, а є мʼякі й поступливі. Проте це не значить, що це погано. І характер батьків зовсім не впливає на ступінь почуттів до дитини, бо ви любите її однаково.

Зміна гендерної ролі буває тимчасовою. Наприклад, чоловік шукає нову роботу, тому дружина забезпечує родину. У таких обставинах важливо, щоб тато не почувався не на «своєму» місці. А в деяких родинах взагалі все ділять навпіл, не задумуючись про «чоловічі» й «жіночі» обовʼязки. Це також у певному сенсі нівелювання гендерної ролі.

Читайте також: «Як організувати дозвілля першокласника».

ТОП безглуздих запитань тим, хто помінявся гендерними ролями

  • А як чоловік міняє підгузки (годує малюка, ходить на прогулянку, відвідує лікаря, готує їсти)?

Так само, як це робить жінка. Піклування про дитину — це набуте, а не вроджене знання. До речі, як і вміння готувати смачну їжу чи користуватися пральною машиною.

  • Мамам, що працюють: чи не забуває малюк, як ви виглядаєте?

Звичайно, тому всі мами, повертаючись з роботи, знайомляться заново. А якщо серйозно, то дитина памʼятає мам так само, як і тат, котрі працюють.

  • Як жінка може не піти в декрет, якщо годує грудьми?

Досить спірне питання. З одного боку, материнське молоко краще за суміші, але з іншого — в багатьох жінок його просто немає чи бракує. Тому тут кожна пара шукає компроміс: або мама залишається в декреті на 4-6 місяців, або ж немовля годують спеціальною сумішшю.

  • А як із виплатами?

У більшості країн у декрет можуть піти й чоловіки, й жінки. Механізм виплат той самий, тому не варто переживати за втрачені кошти. Ба більше, піклуватися про дитину законно можуть і найближчі родичі, наприклад бабусі.

Читайте також: «Якими пільгами можуть користуватися багатодітні родини в Україні».

  • Як бути, якщо хтось із вас не впорається?

Життя повертається по-різному. Але відмова від традиційної ролі дозволяє бути гнучкими: якщо жінка втратила роботу, то може деякий час побути домогосподаркою. А якщо чоловік не може «досидіти» декрет, то решту часу піклуватися про малюка може мама, бабуся чи дідусь.

Чоловіки, які пішли в декрет замість дружин, із радістю розповідають про свій досвід. Це чудовий шанс поглянути на знайомі речі іншими очима й зрозуміти, що піклування про дитину — це робота, а не відпочинок.

В Україні досить малий відсоток чоловіків, що зважилися на декрет, тоді як у Швеції таких майже 45%.

Як зважитися на зміну ролей

Зазвичай перемішування традиційних ролей помітне ще на стадії спільного проживання. На цьому етапі стає очевидним, хто з пари схильний до ведення господарства, а хто — до карʼєрного росту й заробляння грошей. Не варто оглядатися на думку колег, сусідів, родичів. Головне — ваш особистий комфорт і гармонія в парі.

Також не варто приховувати цей факт. Можливо, ви не єдині, хто зважився на зміну ролей. Тоді ви зможете ділитися досвідом із друзями чи колегами. На те, щоб зрозуміти, чи є зміщення ролей, може піти не один рік. Тож немає нічого дивного в тому, що спочатку вправна господиня хоче піти працювати. Змінити гендерну роль можна в будь-який момент. Часто так роблять жінки, які не відразу знаходять хорошу роботу.

Питання стосунків у родині дуже індивідуальне. Єдиний правильний вибір — орієнтуватися на власні почуття, розв’язувати проблеми разом, шукати компроміси. У перемішуванні традиційних ролей немає нічого страшного, якщо це влаштовує чоловіка й жінку.

16 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *