Із зими у літо: як підготувати малюка до відпустки у теплій країні

В холодну пору року особливо сильно хочеться полетіти в теплі краї, щоб погрітись на сонці та вдосталь поплавати. Такі подорожі давно стали нормою, не викликають подиву, але потребують підготовки до зміни клімату та способу життя.

В яку країну вирушити?

Існує ряд найпопулярніших країн для відпустки взимку. Розкажемо про ті, в яких буде найкомфортніше з січня по березень.

  1. Єгипет. Це найпоширеніший напрямок відпочинку протягом року. Проте, якщо влітку там дуже жарко і температура досягає +45, то взимку тут можна насолоджуватись теплом без перегріву. Температура повітря тримається у комфортному діапазоні 20-25 градусів за Цельсієм, а вода прогрівається до +22. Єдина неприємність — це вітер, проте він холодний тільки вночі, а вдень не впливає на якість відпочинку.
  2. ОАЕ. В Об’єднаних Арабських Еміратах влітку температура повітря піднімається до 50 градусів, які неможливо витримати ані дитині, ані дорослому. А ось взимку в країні чудово: температура повітря +27, води +23.
  3. Тайланд. Досить екзотична країна для відпочинку з дітьми. Влітку там постійні дощі та підвищена вологість, а ось взимку погода лагідна та приємна. Температура повітря тримається на позначці +28, вода +25. Клімат в країні тропічний, а кухня дуже відрізняється від звичної української, тож з маленькими дітьми краще придумати меню заздалегідь та запастися звичними продуктами.
  4. До інших цікавих напрямків відносять Домініканську республіку, Мальдівські та Канарські острови, ГОА, Шрі-Ланку, Мексику тощо. Всі вони теж приваблюють туристів та ідеально підходять для зимових канікул по температурному режиму.

Що треба знати про акліматизацію

Варто знати те, що її не існує. Якщо діти хворіють одразу ж після приїзду в іншу країну, це означає, що вони захворіли по дорозі. В літаку замкнутий простір, і якщо на рейс потрапила хвора людина, то вірус пошириться дуже швидко. Більше того, повітря на борту сухе та пересушує слизові оболонки, знижуючи їх захисні функції. Також зміна атмосферного тиску може впливати на рівень кисню в крові, а це, в свою чергу, може загострити стан деяких хронічних хвороб. Тож якщо у вашого малюка є будь-яка хвороба, яка періодично повторюється, враховуйте, що переліт може дещо загострити стан.

Однозначних порад, з якого віку можна брати дитину в іншу країну, не існує. Єдине правило: чим менший малюк, тим більше заходів безпеки.

Майте на увазі, що велика доза ультрафіолету одразу по прибутті не піде на користь дитині! Не зважаючи на шалене бажання компенсувати відсутність сонця, не біжіть на пляж відразу по прильоту. Підвищена інсоляція — це пряма загроза здоров’ю малюка, тож пам’ятайте про міру.

Ще один фактор ризику здоров’я — це стрес, що пов’язаний зі зміною місця перебування та часових поясів. Він пригнічує імунітет і може відкрити двері хворобам. Від нього нікуди не подітися, але ми можемо мінімізувати його наслідки.

Щоб максимально уберегти дитину від інфекцій та вірусів і не грішити на акліматизацію, варто дотримуватись декількох порад.

  1. Потрібно якомога менше часу знаходиться в місцях масового скупчення людей в закритому просторі.
  2. Мінімально торкайтеся дверних ручок, кнопок, поручнів загального користування.
  3. Часто мийте руки з милом та користуйтеся антисептиком для рук. Вологі серветки — це крайній випадок гігієнічної обробки рук! Вони не повинні заміняти повноцінного миття рук.
  4. В літаку пийте багато води.
  5. Обмежте перебування на сонці. Вдягайте світлий, легкий одяг з довгим рукавом та головний убір.
  6. Використовуйте сонцезахисний крем — обов’язково. Повторюйте нанесення щогодини та кожного разу після купання.
  7. Намагайтеся підтримувати звичний для дитини розпорядок дня.
  8. Не нервуйте зайвий раз. Все буде добре.

Не бійтесь змінювати клімат та брати дітей із собою. Їх організм, як і ваш, адаптується до всього. Просто подбайте про безпеку та спокій під час відпочинку.

Аптечка у відпустку

Навіть якщо ви не будете користуватися ліками (ми вам цього щиро бажаємо), вам все одно буде спокійніше від знання, що вони є у вас під рукою. Так ви будете впевнені, що не будете спантеличені тривожними симптомами у чужій країні.

Пропонуємо вам базовий варіант аптечки, але щодо кожної групи ліків бажано проконсультуватись з педіатром, який підбере для вашої дитини з урахуванням особливостей. Якщо у малюка є хронічні хвороби, то список буде розширений.

  • жарознижуючі — Нурофен, Ібупрофен, у сиропі і свічках;
  • антибіотики — Флемоксин солютаб;
  • антигістамінні — Тавегіл, Едем;
  • ЛОР-ліки — Аква Маріс, Назол, Септефрил, Лізак;
  • краплі для очей — Сульфацил, Візин;
  • краплі для вух — Отіпакс;
  • проти діареї — Смекта, Ніфуроксазид;
  • сорбенти для виведення токсинів — Ентеросгель, активоване вугілля;
  • від опіків та ран — Пантенол, Пантестин;
  • антисептики — Хлоргексидин, перекис водню;
  • від нудоти — Бонін, Авіа Море;
  • сонцезахисний крем з високим SPF;
  • засоби для пероральної регідратації (обов’язкова покупка перед відправленням у теплу країну!)
  • засіб від комах;
  • інше: пластирі, бинт, вата тощо.

Якщо все ж на відпочинку вам довелося скористатися вашої аптечкою, але самолікування не приносить результату, або ви спостерігаєте нетипові симптоми — обов’язково зверніться до лікаря, не зважаючи на вартість консультації чи лікування! Здоров’я та життя перш за все!

Зверніть увагу, що перед вильотом у деякі країни потрібно пройти вакцинацію. Не нехтуйте порадами лікарів.

Вірус коксакі — «сувенір», який найчастіше привозять з теплих країн

Майже всі, хто відпочивав у готелях all inclusive, стикалися з цим вірусом. Ще його називають «рука-нога-рот»  Він дуже поширений у теплих країнах і має багато різновидів. Симптоми вірусу досить інтенсивні і тримаються 3-5 днів, найчастіше ним хворіють діти-дошкільнята. Після хвороби до вірусу формується стійкий імунітет.

Симптоми вірусу коксакі:

  1. Підвищення температури до 40 градусів протягом 3-5 днів. Потім температура різко спадає.
  2. Висип на тілі після температури — найчастіше на долонях, стопах, слизовій рота. Проте може бути на всьому тілі дитини. Зазвичай висип минає сам і без наслідків.
  3. Можлива діарея, блювота.

Лікування — симптоматичне: збивайте температуру, давайте багато пити, обов’язково дитина має отримувати розчин для пероральної регідратації, щоб відновлювати сольовий баланс. Висип можна не обробляти, якщо немає виділень. Хвороба має проходити під наглядом лікаря, щоб не допустити ускладнень.

Правила гігієни у готелях і правильна харчова поведінка

Ця інформація актуальна і для дітей, і для дорослих. Якщо ви будете дотримуватися цих простих правил, це зробить вашу відпустку більш безпечною.

  • У жодному разі не пийте воду з крана! Вживайте тільки воду у пляшках.
  • Для вмивання та чищення зубів можна користуватись проточною водою, але все ж краще бутильованою.
  • Користуйтеся тільки одноразовими тапочками в готелях.
  • Не переїдайте.
  • Не варто давати дитині екзотичну їжу. Нехай раціон залишається приблизно звичним.
  • Не купуйте морепродукти та готові вироби, які швидко псуються, у продавців на пляжі та за м ежами готелю. Якщо купили фрукти — ретельно їх промивайте, спершу спробуйте самі, і лише через півдоби можете дати дитині.

 

Відпочинок з дітьми — це легко і весело, коли ви готові до нестандартних ситуацій та позитивно налаштовані. Помірні сонячні ванни, теплий пісок та морське повітря підуть на користь і дорослим, і дітям. Вдалого відпочинку!

 

10 Січня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті