Готуй сани влітку: тренуємо руку для письма

Ми живемо в дивовижному світі, який змінюється напрочуд швидко! По мірі прискорення темпу життя підвищуються й вимоги суспільства до кожного з нас. Сьогодні успіх дорослого починається з правильного розвитку в дитинстві та грамотної підготовки до школи. Одних лише занять в садочку мало — потрібно займатися з дитиною також і вдома. Тож якщо вашій малечі від 4 до 6 років, приділіть увагу тренуванню ручок для письма. Як організувати такі заняття?

Вправи для підготовки до письма

Для успішного навчання в школі дитині потрібно мати значний рівень зорово-моторної координації. Це означає, що вона повинна не лише мати розвинені пальчики, але й вміти слідкувати та контролювати свої дії. Турбуватися про розвиток пальчиків варто заздалегідь: для цього починаючи з 4–5 років щоденно виконуйте з малюком пальчикову гімнастику. Вона складається з простих вправ, котрі потрібно виконувати в такій послідовності:

  • 3–5 разів на одній руці;
  • 3–5 разів на другій;
  • 3–5 разів на обох ручках водночас.

«Рибка»

Складіть долоні разом пальчиками догори й виконуйте плавні рухи вправо-вліво, імітуючи плавання рибки.

«Окуляри»

Складайте великий та вказівний пальці в кільце.

«Зайчик»

Сидячи за столом, поставте лікті на стіл, склавши пальці в кулачок. Кілька разів підніміть та опустіть вказівний та середній пальці.

«Привіт, пальчику!»

Розправте долоні, а потім по черзі пригинайте кожен палець. Повторіть ще раз, склавши пальці в кулак та піднімаючи їх по одному.

  • Ліплення

Ліплення з солоного тіста або пластиліну також добре розвиває пальчики. Крім того, таке заняття активізує пам’ять, увагу та фантазію дитини. Певно, немає таких дітей, яким би не подобалося ліпити, тож використовуйте це цікаве заняття для того, щоб підготувати ручки до письма.

  • Малювання

Малювати можна не лише пензликами (хоча й ними також!), але й пальчиками, пір’їною, нитками та всім тим, на що здатна ваша фантазія! Це не лише корисно для творчого розвитку дитини, але й допоможе підготуватися до школи.

  • Аплікації

Викладати аплікації — суцільне задоволення, а ще це хороша підготовка до школи. Дитина навчатиметься користуватися ножицями, співвідносити між собою частини одного цілого та складати ціле з окремих частин.

  • Пришивання ґудзиків

За допомогою товстої голки та ґудзиків з великими дірками дитина не лише навчатиметься цієї необхідної в дорослому житті справи, але й розвиватиме дрібну моторику рук та готуватиметься до письма.

  • Прописи

Сьогодні видавництва пропонують велику кількість прописів для малят, що готуються до школи. Всередині них — цікаві завдання на обведення, розмальовування за цифрами, штрихування, перемальовування тощо. Дитині неодмінно буде цікаво займатися з такими прописами. Попросіть її спочатку обвести кульковою ручкою фігури у прописі, а потім заштрихувати їх простим олівцем.

Правильне робоче місце

Грамотно організоване місце для навчання — запорука здоров’я вашої дитини. Тож готуючи малечу до школи вдома, одразу ж продумайте таке робоче місце, щоб дитині було зручно і вона менше втомлювалася.

  • Поставте письмовий стіл зліва або безпосередньо перед вікном.
  • Штучне освітлення має бути комбінованим. Найкраще повісити над столом світловий карниз, а на стільницю поставити лампу для освітлення робочої зони. Одна лише настільна лампа в затемненій кімнаті може нашкодити зору дитини.
  • Під час сидіння коліна дитини мають бути зігнуті під кутом 90°, ступні повністю стояти на підлозі, а край столу розташовуватися на рівні грудей так, щоб було зручно спиратися на лікті. З цією метою найкраще придбати стілець і стіл з регульованою висотою.

Своєчасна підготовка до школи вдома — гарантія того, що дитина не відчуватиме труднощів під час навчання письму в школі та далі не відставатиме від одноліток в навчанні. Тож бажаємо вам вдалої підготовки та цікавих занять!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність