5 мов кохання: яка з них ваша? 

Відомий американський пастор і родинний консультант Гері Чепмен написав книгу «5 мов кохання». У ній непорозуміння з партнером автор пояснює тим, що кожна людина має власну мову кохання, яка не завжди збігається з мовою другої половинки.

Всього Гері Чепмен виділив 5 різних мов (або ж моделей поведінки), за якими людина будує стосунки з партнером. Їх розуміння неодмінно допоможе покращити стосунки з коханою людиною.

Слова

Цією мовою найчастіше «говорять» ті, кому бракувало вербальної похвали від батьків. Такі люди розквітають від вчасно сказаного слова, стають більш впевненими, якщо їм роблять компліменти. Водночас необережна фраза може їх сильно образити, та їм буває складно сприймати критику.

Люди, які володіють вербальною мовою кохання, надзвичайно цінують добрі слова та щирі вибачення. Для них важливо чути, що їх кохають. Тож, якщо ваш партнер належить до таких людей, навчіться говорити приємні слова й не забувайте нагадувати йому про свої почуття.

Час

Зазвичай час є мовою кохання жінок, тоді як чоловіки більш замкнуті та прагматичні. Закохані проводять разом багато часу, проте його якість важливіша за кількість.

Дивитися разом серіал і говорити за філіжанкою чаю чи кави — зовсім різні речі. Коли ми відволікаємося на щось стороннє, то не приділяємо достатньої уваги партнеру. Проте вона особливо потрібна тим, хто «говорить» цією мовою кохання.

Як правильно бути зі своїм партнером:

  • обговорювати теми, які вас турбують;
  • уміти слухати й співчувати;
  • дивитися один одному в очі, бути на одній хвилі;
  • разом займатися якоюсь справою, активно відпочивати, отримувати спільні враження.

Якщо у вашого партнера виникають певні труднощі, не обовʼязково одразу намагатися їх вирішити. Це суто чоловічий підхід. Можливо, ваша друга половинка просто хоче, щоб її почули, вислухали або поспівчували. Це дає відчуття значущості та демонструє вашу небайдужість до неї.

Читайте також: «Як відновити кар’єру після декрету».

Подарунки

Подарунок є фізичним втіленням почуттів до людини. Незалежно від вартості, він говорить: «Я думала(-в) про тебе, коли його обирала(-в)». Ймовірно, це найпростіша мова кохання. Щоб опанувати її, потрібно навчитися віддавати, втілювати свої почуття в матеріальну форму.

Подарунки залишаються надовго, тому навіть незначна дрібниця нагадуватиме партнеру про ваші почуття. Кожного разу, беручи до рук цю річ, він згадуватиме про вас. Тому не соромтеся дарувати теплі шарфи, смішні горнятка, квіти чи блокноти. А ще краще, якщо подарунок буде виготовлений вами власноруч.

Допомога

Якщо ви з радістю допомагаєте партнерові, прагнете розв’язати його проблему або принаймні посприяти цьому, то це точно ваша мова кохання. Звісно, на допомогу розраховують у будь-яких стосунках, але для деяких це принципово важливо.

Як правило, така мова кохання буває в тих, хто в дитинстві мав багато обовʼязків: був старшою дитиною в родині, постійно допомагав матері чи батьку. Тому тепер така людина потребує допомоги навіть у простих, буденних справах.

Партнер зрадіє, якщо ви просто помиєте посуд, складете речі до шафи, приготуєте простий обід або допоможете полагодити машину. Перша ознака, що це мова кохання вашого партнера — претензії та критика, бо: «Ти нічого не робиш і зовсім не допомагаєш мені».

Дотик

Для декого це основна мова кохання. Через дотик можна виразити все. І мова йде не тільки про інтимні стосунки. Тактильна мова кохання — це дотик до плеча, простягнута рука, поцілунки чи обійми. Якщо партнер не отримує цього, то починає сумніватися у ваших почуттях.

Саме через це не варто забувати триматися за руки, обіймати та цілувати кохану людину. Не має значення, скільки вам років чи яких поглядів ви дотримуєтеся, бо це важливо для вашої другої половинки. Ви обовʼязково помітите, як партнер сяє щастям і відгукується на кожен ваш дотик.

Як визначити свою мову кохання?

Навряд чи у світі є люди, які володіють лише однією мовою кохання. У здорових стосунках важливі й слова, і проведений разом час, і взаємодопомога, і дотики, і навіть подарунки. Але щось одне може переважати. Наприклад, ви не подарували квіти на річницю, але партнера засмутило те, що ви не полагодили тостер. Тоді, вочевидь, його мовою кохання є допомога.

Читайте також: «Цікаві ідеї, як провести час восени».

Якщо ви не можете визначити свою модель поведінки, спробуйте поставити собі кілька запитань:

  1. Що мене не задовольняє в ставленні партнера? Те, що ми мало розмовляємо чи рідко обіймаємося? Або то, що він зовсім нічого мені не дарує, не прагне допомогти?
  2. Як я переважно проявляю свої почуття? Кажу ласкаві слова, пропоную спільні заняття чи люблю пестощі?
  3. Якими я уявляю ідеальні стосунки? Що для мене важливіше: те, що говорить партнер, чи те, наскільки часто він мені щось дарує? Навіть якщо ви зараз не в стосунках, пофантазуйте.

Щоб зрозуміти мову кохання своєї половинки, звертайте увагу на дрібниці. Знайдіть умовний тригер, який ображає почуття вашого партнера. Чи він скаржиться, що ви приділяєте мало уваги або зовсім не вмієте вести господарство? Чи, може, йому не подобається те, що замість спільних занять ви сидите за компʼютером? Критика може не подобатися, але вона є джерелом безцінної інформації. Саме під час сварок можна почути істинну причину (а не привід) конфлікту. Ймовірно, що непорозуміння виникають через різні способи прояву почуттів.

Мовам кохання можна й треба вчитися. Не бійтеся частіше розмовляти, ставити прямі запитання й намагатися знайти підхід. Це допоможе вам зрозуміти один одного та налагодити стосунки.

Діти теж мають власну мову кохання. Одні малюки обожнюють пестощі, інші відчувають любов через слова чи час, проведений з усією родиною. Тому ознайомитися з книгою «5 мов кохання» самостійно варто не тільки закоханим парам, а й батькам. Навіть якщо вам уже відомо, як проявити почуття до партнера чи дитини, ви все одно дізнаєтеся трохи більше про психологію людських стосунків.

20 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA