Як вийти з декрету і відновити власну кар’єру

За законом кожна українка має право перебувати у відпустці за доглядом за дитиною до досягнення нею трьох років. При цьому за мамою зберігається робоче місце (якщо вона працювала офіційно). Нерідко мами переживають, що не зможуть повернутися до цінних паперів після підгузків і колискових. Тож хочемо вселити у вас надію, що у вас все вийде.

Повернення на колишню роботу

Це добре, якщо до декрету ви були оформлені офіційно. Після повернення ви зможете оцінити всі переваги:

  1. Ви повертаєтеся в знайомий колектив, де маєте колег, які можуть вам допомогти.
  2. Вам знайомі робочі обовʼязки, потрібно згадати старе й додати трохи нового.
  3. Ви швидко повернетеся в колишній ритм, бо перебуваєте в найменш стресових умовах.

Звісно, за час вашого декрету будь-яка галузь змінюється. Тому вам доведеться вивчити нові нормативи, правила оформлення документів, як працювати з новими пристроями тощо.

За довгі три роки колишня робота зовні може змінитися до невпізнаваності: новий офіс, колеги або інший начальник. Тож радимо запобігти стресу корисним лайфхаком: приходьте час від часу на місце роботи, вивчаючи обстановку.

Читайте також: «Антистрес для молодої мами»

Начальник, якого ви знали раніше, із більшою вірогідністю піде вам назустріч. Постарайтеся заздалегідь домовитися, щоб частину роботи ви могли виконувати вдома — така суперздатність вам обов’язково знадобиться, коли ваш малюк раптово захворює, а вам буде ніяк прикрити тил.

Зараз у багатьох галузях можна працювати віддалено. Або ж і пообіцяйте затриматися іншого разу, коли це буде потрібно.

В пошуках нового працедавця

Якщо ви зрозуміли, що колишня робота вас не влаштовує, сміливо шукайте нову.

Увага! Якщо за вами не зберегли місце під час декрету, а ви працювали офіційно, це правопорушення.

Наважитися на пошуки нової роботи нелегко. Ви можете сумніватися, чи здатні взагалі працювати після такої тривалої перерви.

Але ось кілька корисних порад для впевненості:

  • Актуалізуйте знання. Людина багато що забуває, тому якщо плануєте вийти на роботу за спеціальністю, перечитуйте конспекти, дивіться блоги спеціалістів з вашої сфери, читайте літературу за темою.
  • Готуйтеся вчасно, а не завчасно. Перші місяці вашого життя після пологів будуть повністю присвячені немовляті. Не перевантажуйте себе ще й роботою. А ось уже після 1,5-2 років ви матимете вдосталь часу для поновлення знань.

У пошуках роботи вам доведеться походити по співбесідах. Можливо, не всі вони будуть вдалими. Памʼятайте, що відмова не означає, що ви погана людина чи небажаний співробітник. Відмова, це нормально.

Натомість у вас є готовий козир — дитина. Деякі працедавці навпаки шукають жінок із дітьми, бо вони раптово… не підуть у декрет!

Але шукайте організації, в яких беззаперечно вам запропонують офіційне працевлаштування. Законом вам передбачений лікарняний, якщо малюк захворів. Також ви маєте право на пільги або приємні бонуси від профспілки: новорічні подарунки, оздоровчі путівки тощо.

З 2019 року батьки, що працюють, мають право на компенсацію послуг няні. Щоправда, її максимальний розмір усього 1500 грн. Для цього з нянею укладають договір, а в кінці року подають заявку на відшкодування. Тож, у випадку офіційного працевлаштування обох батьків вони мають право на бонуси від держави.

Якщо ви вперше в житті шукаєте на роботу

В цьому випадку вам доведеться отримувати зовсім новий досвід. Можливо, вам буде навіть легше ніж тим, хто вже працював до відпустки. У вас немає завищених очікувань, минулого досвіду, тягаря помилок і ностальгії. Але доведеться звикати до покладеної відповідальності.

Якщо до відпустки (та/або в декреті) ви працювали на фрилансі, або ж не працювали взагалі, то очікуйте певних труднощів, які «підкине» вам справжня робота:

  1. Є чіткий графік, якого слід притримуватися. Тепер працювати потрібно тоді, коли працюють інші.
  2. Доведеться планувати кожен день: коли прокидатися, щоб зібрати й себе, й дитину; коли готувати їжу; коли робити хатні справи. Вільний графік дає змогу працювати вночі, а денна робота — ні.
  3. Ви відповідальні не тільки за себе, бо працюєте в колективі.

Влаштовуючись на роботу після відпустки, не думайте, що все буде легко й просто. Навіть якщо ви на 100% впевнені в собі, вам доведеться адаптуватися до нових умов, а ще одночасно піклуватися про родину.

Читайте також: «Міфи про батьківство, які давно пора побороти».

Корисні поради щодо психологічної і фізичної адаптації

До вагітності й пологів ви були карʼєристкою: сидіти до вечора, завершуючи проект, було зовсім не складно. Але раптом навіть звичайні робочі завдання стали важкими й нудними. Ви рахуєте хвилини до кінця робочого дня, й тільки безсило погоджуєтеся затриматися на півгодини.

Що змінилося? Психологи кажуть, що все: ви в новому статусі (дружина, мама), відповідно, маєте нові обовʼязки, розставляєте пріоритети по-іншому. Не забувайте про звичайну втому: тепер ви не просто мама, яка піклується про дитину, а мама, яка працює і піклується.

Тому:

  • не намагайтеся стати ідеальною: на практиці бути кращим співробітником і найліпшою мамою можливо лише ціною власного здоровʼя. Дозвольте собі не зривати зірок із неба, не витирати перші пилинки вдома, зате бути усміхненою і в гарному настрої;
  • прохайте про допомогу: вас не було 3 роки, багато що встигло змінитися. Звертайтеся до колег та консультуватися. Також не забувайте про свої права щодо лікарняного;
  • готуйтеся до тривалої розлуки з малюком. Тепер ви бачите його вранці й ввечері, а не цілий день. Психологічне «відʼєднання» допоможе вам зосередитися на власних потребах, у тому числі на самореалізації у професії.
  • увійдіть у ритм жайворонків: прокидайтеся вранці, будьте активними вдень, лягайте спати ввечері. У багатьох мам на фрилансі немає ні дня, ні ночі, але вони можуть дозволити собі працювати потроху протягом дня (ночі).

Обов’язково залучайте до побутових справ чоловіка: якщо ви вдвох наповнюєте бюджет родини, то й підтримувати затишок маєте вдвох. Якщо потрібно, відправте його на прогулянку з малюком чи попрохайте приготувати вечерю, поки ви зайняті робочими справами.

Якщо ви відчуваєте потребу працювати, отримуєте від цього задоволення, не бійтеся вийти з декрету раніше. Або навпаки, максимально використайте всю відпустку, якщо любите бути берегинею домашнього вогнища.

Психологи не радять очікувати швидкого просування карʼєрно — на адаптацію до нового ритму життя піде не один місяць. Тому не ставте до себе надвисоких вимог у намаганні здобути титул «Супермама». Коли ви знайдете баланс між родиною і роботою, ви не тільки наздоженете колег, а ще й випередите їх.

15 Серпня / 2019 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Тетяна

    Корисна статья.

Благодійність