Антистрес для молодої мами

Один із найсильніших стресів у житті жінка відчуває в перший рік після народження первістка. Тому що тільки в ідеальному світі жінка, яка нещодавно народила дитину, встигає і малюком займатися, і обіди смачні готувати, і чоловікові увагу приділяти, і чистоту наводити, ще й виглядати чудово примудряється. У реальному житті все зовсім не так. .

Перший рік життя мого сина я провела як в тумані… Жорсткий графік годувань і прогулянок, безсонні ночі, нескінченне зціджування, виварювання та прання дитячого одягу, прасування, готування, прибирання! І все це на тлі післяпологових гормональних змін, проблем зі здоров’ям і відсутністю допомоги. На жаль, саме втома, недосипання і постійний стрес — мої головні спогади про той період…

Зараз, 20 років по тому, вже не доводиться виварювати білизну, та й прання стало менше з появою памперсів, від дитячих коліків в животі придумали ліки, їжу розігріває мікрохвильовка, а чоловіки стають все більш відповідальними (я в це вірю). Але рівень стресу у молодих мам нижче не стає. Чому? Я хочу розповісти вам про основні причини виникнення стресу та методах, які допоможуть вам його подолати


1. Завищені очікування

Бачили всіх цих красивих малюків в рекламі дитячого харчування та їх таких же красивих та енергійних матусь? Як часто ви себе з ними порівнюєте, хоча б зовні? А з іншими знайомими жінками, які нещодавно стали мамами? Чи боїтеся ви викликати осуд свекрухи, подруги, медсестри, бабусь біля під’їзду, якщо щось зробите не ідеально з вашої точки зору?
Все, що не відповідає вашим очікуванням, викликає стрес, невдоволення собою, зниження самооцінки і, як результат, депресію. Як кажуть в Одесі: воно вам треба?
Це тільки ваша історія, ваш досвід, ваш розклад, ваш метод виховання, ваш малюк і ваше життя! Насправді, ніхто з тих, кому ви так боїтеся не вгодити, не знає, як правильно виховувати вашу дитину. Забудьте про них і робіть так, як вважаєте за потрібне для вас і малюка.

2. Фізичний стан

Не секрет, що у більшості жінок після пологів виникають ті чи інші проблеми зі здоров’ям: цистит, мастопатія, геморой, варикозне розширення вен і т.д. Не нехтуйте відвідуванням лікаря до того, як за вами приїде «швидка». Ваше здоров’я не менш важливо, ніж здоров’я дитини, адже хвороби забирають дуже багато енергії, яка і так витрачається по максимуму. Постійна турбота про те, що у вас якісь фізичні проблеми, викликає тривалий стрес, який тільки посилить ваш стан.

3. Недостатність відпочинку

Це найпоширеніше джерело стресу молодої мами. Хронічне недосипання дуже сильно послаблює нервову систему, а значить, робить її дуже вразливою. Будь-який подразник — і ми вже плачемо, сердимося, ображаємося і т.д. І тут тільки один варіант вирішення проблеми — знаходити час для сну. Забудьте про немитий посуд, пропущений виклик від мами, не розвішану білизну й розкидані іграшки та йдіть спати. Як тільки малюк заснув, лягайте і ви. Часто мами відкладають виконання тих чи інших домашніх справ на час денного сну дитини. Це в корені невірно. Сучасна індустрія вигадала безліч корисних допоміжних речей для того, щоб встигати виконувати роботу не чекаючи, поки малюк ляже спати. Слінги, рюкзаки, мультиварки, ніблери, дитячі шезлонги та крісла, електрогойдалки, ігрові килимки та ходунки — все це дозволяє мамі звільнити руки для домашніх справ і не турбуватися про безпеку карапуза. Тим більше, що практично все зараз можна взяти напрокат.

4. Охолодження відносин з чоловіком

Ви не повірите, але за статистикою, головна причина стресу в Україні — проблеми на роботі. Так що ваш чоловік також схильний до постійного стресу, але вже з іншого приводу. Тому, коли він приходить додому і замість допомоги сідає перед телевізором, його теж можна зрозуміти. За тією ж статистикою телевізор — найпоширеніший засіб проти стресу в нашій країні: так ми намагаємося повернути душевну рівновагу.
Звичайно, вам від цього не легше, адже ви так потребуєте допомоги і підтримки самої близької людини! Єдиний вихід — розмовляти один з одним. Але не в форматі претензій, а в форматі обговорення подій за день і своїх почуттів і емоцій стосовно цих подій.

І не забувайте просити про допомогу — чоловіки не розуміють натяків, прийміть це як аксіому та озвучуйте прохання максимально конкретно.

А взагалі, тема відносин з чоловіком — дуже велика, вона має занадто багато аспектів, які неможливо обговорити в рамках однієї статті. Головне — не забувайте згадувати, чому саме цього чоловіка ви вибрали в якості партнера та батька своїх дітей.

5. Зовнішній вигляд

Для будь-якої жінки власна зовнішність — постійний привід для турбот. Догляд за собою забирає досить багато часу, а саме його у молодої мами немає. Тому будь-який погляд у дзеркало змушує ще більше занурюватися в пучину депресії. Моя рекомендація — прийняти рішення про максимальне спрощення догляду за собою в перший рік життя малюка. І більше не турбуватися про це. Запевняю вас, все це дуже швидко повертається: і красиві нігті, і доглянуте волосся, і навіть фігура. Просто відкладіть цей момент на час, коли ви не будете так втомлюватися. Ні вашому малюку, ні вашому чоловікові не потрібна гарна, але при цьому виснажена та роздратована мама і дружина.
Звичайно, в боротьбі зі стресом найефективніший метод — працювати з причинами його виникнення. Тільки в цьому випадку є шанс назавжди позбутися його. Але що робити, якщо причину усунути неможливо, а заспокоїтися і повернути себе в робочий стан потрібно саме зараз?

Ось декілька методів для ситуативного позбавлення від стресу:

  • Прийміть душ. Вода має властивість дивним чином змивати негатив. Під час процедури зосередьтеся на звуці води, що ллється, і відчуттях від того, як вона стікає по вашому тілу вниз разом з неприємностями.
  • З’їжте банан. Навіть якщо ви купили його дитині. Навіть якщо це пізній вечір. Тільки повільно і ретельно пережовуючи.
  • Почитайте або подивіться щось смішне. Сміх гарантовано змінить настрій, це перевірено науковими дослідженнями
  • Попросіть вашого чоловіка обійняти вас. Або обійміть його самі. Немає поруч чоловіка — обійміть того, хто є: маму, бабусю, тестя, сусідку, сантехніка). Обійми — чудові ліки проти негараздів, вони викликають вироблення гормону окситоцину, який зменшує страх і тривогу. Його навіть називають «гормоном обіймів».
  • Зробіть «шавасану». Це вправа з йоги. Для виконання увімкніть будь-яку музику для релаксації, ляжте на спину, злегка розкиньте руки і ноги, закрийте очі та дихайте глибоко через ніс. Уявіть, що ви — морозиво, яке тане. Відчуйте, як розслабляється кожен м’яз вашого тіла, навіть на обличчі. Слухайте музику, своє дихання та ні про що не думайте. Виконуйте вправу 5-7 хвилин і ви відчуєте, як зміниться градус напруги. І головне пам’ятайте, що найважливіше для вашого малюка — спокійна, турботлива, усміхнена і любляча мама. Тому ваша основна мета — зберегти себе у ресурсному стані, щоб було чим ділитися з дитиною.

 

Поділіться з ним щастям!

Ганна Скакун

24 Липня / 2019 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Надя

    Гарна ассоцiацiя з морозивом !