Подорожі з дітьми: 6 складних ситуацій та їх подолання

Багато сімей довго не наважуються на далекі подорожі саме через дітей. Батькам здається, що для дитини довгий переїзд, акліматизація, зміна обстановки — великий стрес. Ми впевнені, що ви переймаєтеся більше, ніж діти, яким напевно сподобається відпустка. Спробуємо передбачити можливі побоювання й на кожне запропонувати лайфхак.

Особливості подорожей з дітьми

Зібрати валізи за 2 години й зірватися в теплі країни — для великої родини не варіант. Не важливо, скільки дитині (або дітям) років, ви повинні ретельно підготувати малечу до подорожі. Мова не тільки про одяг, документи, а й психологічний настрій.

Відпочинок з дітьми — складне випробування і для вас, батьків. Вам доведеться уважно стежити за дітворою в зонах небезпеки, контролювати харчування та здоров’я. Але це не означає, що відпочити не вдасться.

При правильній організації й взаємодопомозі батьків організувати вдалий відпочинок більш ніж реально.

Обов’язково віддавайте перевагу комфорту: заселяйтеся в готель або апартаменти, де є спальні місця, санвузол, душ і кухня (харчування). Адже діти важко переносять умови, які істотно відрізняються від звичних. Тому хоча б у перші рази не вибирайте відпочинок, наприклад, у наметовому містечку.

6 труднощів, до яких варто підготуватися

Розглянемо кілька важких моментів у подорожах з дітьми й варіанти їх подолання.

1. Примхи у літаку та інші труднощі перельоту

Літак вважається найбезпечнішим видом транспорту, але він рідко подобається дітям. На борту замкнений простір, з вікон майже нічого не видно, не можна бігати й грати. Усі ці обмеження призводять до того, що малюк дратується, капризує, і його важко вгамувати.

Невеликий лайфхак: у літаку потрібно дотримуватися правил безпеки, але сидіти пристебнутими треба тільки при зльоті, посадці й під час турбулентності. Якщо політ проходить спокійно, йдіть з дитиною на екскурсію. Покажіть школярам, ​​які нервують, де знаходиться туалет, до кого звернутися за допомогою.

Радимо також взяти із собою компактні розваги: ​​маленький альбом, олівці, карткову гру для дітей, улюблені іграшки тощо. Прихопіть дитячу енциклопедію та разом почитайте цікаві факти про літаки, чому закладає вуха і т.ін. У польоті стануть у пригоді й мультики, завантажте їх заздалегідь на планшет або смартфон.

2. Як подорожувати з дітьми автобусом

Якщо переліт у найближчі країни займе близько 3-4 годин, то автобусна поїздка — кілька днів. Не радимо брати маленьких дітей в такі тури. Так, ніч можна буде спокійно провести у готелі, але розважати дитину десятки годин в дорозі вдень ​​— завдання складне.

Вибирайте відносно короткі переїзди, за можливості комбінований маршрут, де поїздка автобусом становить не більше 6 годин. З іншого боку, якщо дитина любить дорогу, вона проведе час, дивлячись у вікно. Але з примхливими малюками буде важко.

3. Чим годувати дитину

Продуктовий набір буде відрізнятися в залежності від тривалості шляху. Їжа в дорогу повинна бути безпечною, ситною, повільно псуватися. Краще складати її у спеціальні харчові контейнери.

Що рекомендовано брати:

  • домашні сендвічі, бутерброди, які краще вжити протягом 4-6 годин після приготування;
  • оброблене м’ясо, вже порізане і загорнуте в фольгу;
  • нарізані овочі й фрукти (ретельно вимиті);
  • варена картопля;
  • каші (гречка, рис);
  • печиво, батончики.

Якщо вас чекає довгий переїзд, знайдіть можливість перекусити у кафе або ресторані. Все ж снеки не замінять теплу і рідку їжу. Для дитини замовляйте страви, які вона їсть удома.

4. Акліматизація

Це процес адаптації до нових кліматичних умов: температури, вологості, висоти над рівнем моря тощо. У нього є й психологічний аспект, як-не-як дитина потрапляє в нове незнайоме середовище. Щоб акліматизуватися, немовляті знадобиться близько 2 тижнів, малюку від 1 року — від 7 днів, школяреві — від 2 днів до тижня.

Акліматизація відбувається й у дорослих, але часто в легшій формі й триває менше.

Симптоми акліматизації у дітей:

  • підвищена температура;
  • озноб;
  • млявість, сонливість;
  • пронос, нудота або блювота;
  • підвищений або знижений артеріальний тиск;
  • нежить, кашель.

Також може порушуватися режим та якість сну.

Вихід: лікарі радять не налягати на екзотичні страви, пити чисту воду. У перші дні не проводити багато часу на пляжі або гірськолижному схилі. Постарайтеся не змінювати різко режим дня. Стежте, щоб дитина пила достатньо води, не перегрівалася й не замерзала.

5. Зміна часових поясів

Якщо часовий пояс змінюється, виникає джетлаг. Організм не може звикнути до нового режиму, тому у важких випадках мандрівники «плутають» день з ніччю. Як із цим боротися:

  1. Готуватися до зміни часового поясу країни заздалегідь. Важко, але можливо.
  2. Підлаштовуватися, довше гуляти на вулиці; якщо не вдається спати вночі, випити капсулу мелатоніну.
  3. Якщо хочеться подрімати, прилягти на кілька годин, не більше.

6. Дитина захворіла за кордоном

Перше правило — не панікувати. Друге — скористатися туристичною страховкою. А хвороба — це, мабуть, найвагоміша причина оформити її перед виїздом, бо, раптом що, за нею завжди нададуть першу допомогу.

Якщо мова йде про застуду, ви можете купити ліки в аптеці. Ймовірно, вони обійдуться дорожче, ніж на батьківщині, але полегшать стан дитини. Також оптимально запастися аптечкою з дому, якщо немає заборони перевозити лікарські засоби.

Плановий візит до педіатра

Педіатр — ваш кращий друг у плануванні поїздки. Він порекомендує щеплення, які варто зробити перед відвідуванням екзотичних країн, вкаже, чи підійде клімат вашій дитині, з огляду на її здоров’я.

Здорові діти легше переносять переїзд. Разом з тим нежить не є протипоказанням до відпустки.

Якщо малюк захворів напередодні, обов’язково сходіть до лікаря і здайте аналізи! За легкими симптомами можуть ховатися непрості хвороби. Якщо це звичайна застуда, лікар порадить препарати, які прискорять одужання.

Не бійтеся відправлятися у відпустку з дітьми будь-якого віку. Всі труднощі швидко компенсуються позитивними враженнями та щасливими посмішками малюків.

26 Лютого / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *