Що почитати татові? Книжки для татусів-початківців і батьків-професіоналів

З того моменту, як чоловік дізнається про вагітність своєї дружини, на нього чекає 1000 й 1 запитання про виховання малюка. На щастя, сьогодні вистачає спеціальної літератури, автори якої — педагоги, психологи, звичайні батьки — діляться досвідом і порадами. Пропонуємо добірку книжок, що допомогли не одному майбутньому татові зрозуміти себе і свою дитину.

 

Вільям і Марта Сірз «Ваш малюк від народження до двох років»

Напевно, цю книгу можна назвати першою енциклопедією для молодих батьків. Тут ви знайдете всю потрібну інформацію про перебіг вагітності, пологи, догляд за немовлям у перші місяці життя. Це справжній довідник для батька, який ще не дуже розуміється на своїх обов’язках. Як правильно тримати та годувати малюка, в яких випадках терміново звернутися до лікаря — це все описали батьки вісьмох дітей Вільям і Марта Сірз.

Автори багато уваги приділяють такому аспекту як комфорт батьків. Вони допомагають знайти баланс між турботою про малюка й особистим життям, організувати розклад так, щоб вистачило часу на себе.

Чоловіча половина авторського колективу дає татам корисні поради:

  • «Але сенс… у взаємній віддачі — чим більше ви даєте своїй дитині, тим більше дитина віддає вам»
  • «Для тих мам, чиї діти потребують особливої уваги, справжнім бонусом є те, що тато із задоволенням носить дитину, а вона відповідає йому взаємністю»
  • «Батьки, показуйте розуміння того, що мати біологічно запрограмована на те, аби няньчити своє немовля. Дитина не витіснила вас, просто частина енергії вашої дружини, досі спрямована на вас, тимчасово перенаправлена на дитину»

Ларс-Людвіг Ред «Татова книжка»

Ще одна корисна книга для татусів-початківців. Її автор — норвезький журналіст. Матеріал впорядкований у вигляді газетних колонок, де легко і з гумором розповідається про першу (справжню!) реакцію на позитивний тест на вагітність, зміну соціального оточення й труднощі у взаєминах і догляді за дитиною.

Автор відверто розповідає про страх перед невідомим, перші хвилини наодинці з немовлям і навіть про паніку татусів перед крихіткою, яка плаче за мамою.

Ось декілька цитат про татів від тата:

  • «Між іншим, столик для сповивання — головне татусеве робоче місце. Тому намагайтеся розташувати його якомога зручніше»
  • «Ми, батьки, — соціальні тварини, нам потрібні контакти як із малюками, так і з дорослими»
  • «Адже тато — це драбинка, якою можна дертися. Ти — батут, турнік, гірка, гойдалка, слон навкарачки, вовк, що ричить, ненавчений супермен, астронавт і бронтозавр зростом у 17 метрів»

Ян Брюс «Як стати хорошим батьком»

Виважений путівник для тат про виховання дітей від народження до повноліття. Усього в книзі 8 розділів, кожний із яких переплітається з основною темою: вагітність дружини, догляд за немовлям, виховання дітей різного віку.

Автор — досвідчений психолог-консультант. Стиль книги суто чоловічий. Інформація розділена за темами, немає води й абстрактних розмірковувань. Також Ян Брюс зачіпає гострі теми, про які не говорять в інших книгах для тат: розлучення, народження дитини з обмеженими можливостями, статеве виховання.

Кілька мудрих цитат від автора:

  • «Бути хорошим батьком — не означає бути ідеальним батьком»
  • «Хорошому татові треба навчитися відпускати від себе дитину й дозволити їй жити власним життям»
  • «Не варто розраховувати на те, що ваші діти прийматимуть рішення, які ви неодмінно схвалите. Оскільки кожна людина індивідуальна, вони обов’язково робитимуть щось, із чим ви не погодитесь»

Франко Нембріні «Від батька до сина»

Автор цієї книги — батько чотирьох дітей, вчитель літератури та релігії. Він пропонує іншу модель виховання, роблячи ставку на свободу дитини. Його девіз, яким просякнута вся оповідь: «Виховувати, не ставлячи перед собою завдання виховати». У книзі не так багато теорії, але досить практичних порад виходу зі складних життєвих ситуацій.

Це конкретний порадник для тат щодо виховання дітей, із яким варто ознайомитись усім. Матеріал робить правдивим особистий досвід автора, його міркування про педагогіку в цілому, образ батька в сучасній сім’ї. Він висуває припущення, чому сьогодні так багато непрофесійних тат і виховують дітей переважно жінки:

  • «Проблема виховання — дорослі, а не діти. Виховавши батьків, можна вже починати замислюватися про виховання дітей»
  • «Якщо не дієш ти, то в справу виховання втручається середовище — і твій син чимось обов’язково заповнить власні мізки»
  • «Чому в дитинстві я хотів стати таким, як мій тато? Тому що я відчував, що він знає речі, які в житті знати важливо. Він знав, що таке добро й зло, істина й брехня, радість і біль, життя й смерть»
  • «Виховання — це передача нашого досвіду щастя, а не цінностей і правил»

Том Штерн «Тато-бос. Діловим чоловікам присвячується»

Автор нагадує татам-кар’єристам, що в родині немає місця тотальному контролю, поняттю «ефективність», квартальним звітам. Таке ставлення може призвести до того, що тата-боса… звільнять із власної сім’ї! Штерн з гумором описує, як позбавитися цього синдрому, подає цікаві життєві карикатури.

Насамперед книга призначена для тат, але буде корисна всім членам родини. Вона допоможе по-новому поглянути на сімейні стосунки, відмовитися від синдрому боса й віднайти гармонію з дітьми та дружиною.

Головний герой книги проходить шлях від тата-боса до просто татуся за допомогою психолога Файна, який дав йому цікаве завдання. На сімейній нараді шляхом голосування ухвалено, що приділяти час власній родині треба щодня… А що з цього вийшло — радимо прочитати у книзі.

  • «Знайте, неправильних відповідей бути не може»

Ігор Гамаюнов «Чи легко бути батьком»

Проста книга для тат про правду життя. Автор розповідає про власний шлях хитросплетіннями сімейної педагогіки, помилки та успіхи. Він пропонує поглянути на батьківство з іншого боку — очима невпевненого в традиційній системі виховання чоловіка, який щоразу відкриває щось нове в спілкуванні з дитиною.

Перевага книги — в знайомих українцям реаліях. Тут ви не знайдете сімейних психологів, коучів, американської мрії, проте побачите бабусь, дідусів, звичайну родину, в якій нещодавно сталося поповнення.

  • «Можливо, сховавшись за газетним аркушем, тато мовчки підбиває підсумки чергової поразки на полі батьківської педагогіки та з відчаєм шукає вихід з критичної ситуації? І, не знайшовши його, тікає від родинної дійсності в «доміно», на риболовлю, під зламаний автомобіль…»

Лариса Шрагіна «15 табу для матусь і татусів»

Авторка — досвідчений дитячий психолог. У її книзі увага зосереджена на типових моделях поведінки дітей до 5 років: війні за увагу, маніпуляціях батьками, примхах. Лариса Шрагіна пропонує дієві способи владнати конфлікти, як і що треба озвучувати малюкам. Також міститься цінна інформація про 4 найпопулярніші стилі виховання.

  • «Діти — не ваша власність і тим більше не річ, якою можна розпоряджатися, потураючи власним забаганкам! Вони не просили їх народжувати — цього прагнули саме ВИ. Спілкуйтесь із ними по-людському!»
  • «Найуспішнішим є авторитетний стиль виховання. Авторитетні батьки вирізняються високим рівнем сприйняття дитини й участю в її житті — вони душевні, чуйні, уважні, терплячі й сприйнятливі до потреб своєї дитини. Вони встановлюють позитивні, емоційно насичені взаємини з дітьми, залучаючи їх до постійного спілкування й взаємодії»

Вікторія Горбунова «Виховання без нервування, або як упоратися з розбишаками, упертюхами, ледарями, плаксіями, крикунами та хитрунами. Майстер-клас для мам і тат»

У книзі немає універсальних секретів успішного виховання, зате авторка чесно дає відповідь, що здебільшого проблема у поведінці дитини криється у поведінці батьків. Труднощі виникають після 2 років, тому книгу можна прочитати завчасно й підготуватися до дитячих примх.

 

Звісно, це далеко не вичерпний перелік літератури для татусів. А які книги про виховання дітей вже встигли прочитати ви?

26 Червня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки