Чим замінити дитяче харчування?

Сьогодні багато батьків зіткнулися з проблемою нестачі готового дитячого харчування і сумішей. Це може бути пов’язано з тим, що в магазинах часто відсутні найпотрібніші продукти. Їх або швидко розбирають з полиць, або просто не привозять. Але навіть із такого скрутного становища завжди знайдеться вихід. Дитяче харчування можливо замінити домашньою їжею. Наведемо кілька аргументів, які зможуть переконати вас у тому, що це безпечно і цілком корисно.

Чи корисне домашнє дитяче харчування?

Деякі сучасні матусі, особливо ті, кому близька тема здорового способу життя, відмовляються від покупного харчування для малюків на користь їжі, приготовленої в домашніх умовах. Чому так відбувається? Справа в тому, що яким би якісним і дорогим не було готове харчування, в ньому все одно міститься хоч мала частка шкідливих добавок.

Фонд захисту навколишнього середовища підтвердив, що у 20% харчової продукції для дітей міститься свинець, який вкрай негативно впливає на розвиток дитини. Він зустрічається у їжі з яблук, винограду, груш, моркви і навіть у дитячому печиві.

Тепер поміркуйте, чому б не спробувати приготувати вашому малюку щось корисне та натуральне? Хоча б як тимчасова заміна звичному харчуванню.

Переваги дитячого харчування в домашніх умовах

1. Виробники дитячої їжі попередньо її обробляють, щоб у ній не було жодних бактерій. Разом з тим знищуються корисні речовини і вітаміни. Якщо ви готуєте їжу своїй дитині на кухні, то можете контролювати весь процес і продукти, які для цього використовуєте. Вибирайте фермерські овочі та фрукти, вони натуральні і безпечні.

2. Продукти з ферм коштують дорожче за ті, що ми звикли купувати в магазинах. Але це все одно буде в рази вигідніше, ніж будь-яке готове харчування. Можна купити більше, тоді їх вистачить на тривалий період.

Як довше зберігати продукти, ми розповідали в іншій статті.

3. Не споживаючи готове дитяче харчування в упаковках, ми дбаємо не лише про здоров’я наших малюків, а й про довкілля. Менше викинутого пластику – більше уваги до нашої планети 🌎

Про найбільш доступні рецепти ми поговоримо трохи пізніше, а зараз перейдемо до наступного важливого питання.

Що робити, якщо зникло молоко

Нерідко, при грудному вигодовуванні, у жінок може пропадати молоко. Це реальна проблема, якщо грудне молоко є основним раціоном немовляти. Не отримуючи достатньої кількості їжі, малюк буде недоїдати. При цьому педіатри не рекомендують переводити його на штучне вигодовування. Готове харчування для дітей не містить достатньої кількості корисних мікроелементів, які є в маминому молоці. Як у такому разі відновити лактацію? Спочатку треба дізнатися, чому зникло молоко. Причини бувають різними, наприклад:

  • надто ранній початок прикорму;
  • дитина стала звикати до пляшечки, адже через соску можна легше і швидше наїстися;
  • тривожний стан матері, що знижує рівень окситоцину – гормону, що відповідає за грудне вигодовування;
  • систематична втома, пов’язана з клопотами, що навалилися на маму після народження дитини.

Встановивши причину, можна спробувати такі нескладні способи повернути лактацію:

1. Лактогонні напої

На склянку гарячого молока заваріть 1 чайну ложку насіння кмину і настоюйте протягом 2 годин. За 30 хвилин до початку годування випийте півсклянки настоянки. Також корисним буде відвар кропиви: на склянку окропу візьміть 1 столову ложку сушеної кропиви, витримайте 30 хвилин і приймайте по великій ложці тричі на день перед прийомом їжі.

2. Продукти з високим вмістом білка

До них відносяться м’ясо птиці, риба, виготовлені на пару. Важливо зберегти у готових стравах максимум корисних речовин.

3. Молочні продукти

Вживайте тверді сорти сирів, сир і кефір, але пам’ятайте, що усе добре міру і не слід замінювати цим повсякденний раціон.

4. Велика кількість рідини

Матері, що годують, потрібно пити не менше 2 літрів чистої води на день.

5. Самомасаж

Протягом 4 хвилин помасажуйте молочні залози легкими круговими рухами з використанням невеликої кількості рицинової олії.

6. Зігрівальні ванни

Налийте теплу воду в невелику ємність і опускайте груди в неї протягом 10-15 хвилин. Після цього слід насухо витертися, тепло одягтися і лягти під ковдру, а через кілька хвилин можна приступати до годівлі.

У цей момент, головне, не застудитись, тому уникайте протягів.

7. Контрастний душ

Щодня приймаючи контрастний душ, струмінь води необхідно спрямовувати на молочні залози, при цьому обережно масажуючи їх за годинниковою стрілкою.

8. Прогулянки на свіжому повітрі

Якомога частіше дихайте свіжим повітрям. Отримуючи більше кисню, організм перезавантажується, відпочиває і дозволяє легко справлятися зі стресом.

Чи можна немовлятам давати коров’яче молоко

Якщо з якоїсь причини грудне вигодовування недоступне, лікарі радять перейти на суміші. Але коли сумішей теж немає, то протягом кількох днів можна перейти на “резервний” варіант, який готується на основі коров’ячого молока. Пропонуємо простий рецепт: змішати ⅓ ст. кип’яченої води, ⅔ ст. кип’яченого молока і 1 ч. л. цукру. Збовтайте суміш у пляшці і нагодуйте дитину. Пам’ятайте, що не можна давати нерозбавлене молоко тваринного і рослинного походження немовлятам до шести місяців.

Рецепти домашнього дитячого харчування

Новонароджені дітки до півроку повинні постійно залишатися на грудному вигодовуванні. Це золоте правило, якого слід дотримуватися за будь-яких обставин. При змішаному харчуванні матусям рекомендується розганяти лактацію тими способами, що ми описали вище. Якщо дитина на штучному харчуванні, то продовжуйте годувати її сумішами. Тільки у крайніх випадках, коли нічого з перерахованого вище недоступно, спробуйте давати прикорм. Слід починати з 1-2 столових ложок пюре за прийом. Краще, щоб це був якийсь один продукт, щоб уникнути непереносимості.

Найпростіші варіанти прикорму

1. Ягідне пюре з чорниці чи малини

Розімніть ягоди виделкою або подрібніть до стану кашки у блендері і змішайте з натуральним йогуртом.

2. Яблучне пюре з куркою

Приготуйте філе на пару, наріжте 1 яблуко на часточки і подрібніть все у кашку. При необхідності суміш можна заморозити.

У жодному разі не годуйте дитину сирими продуктами: м’ясом, яйцями чи рибою!

3. Овочевий суп

Для цієї нехитрої страви підійдуть морква і буряк, багаті на вітаміни і мікроелементи. Очистіть овочі, наріжте зручним для вас способом і відваріть на пару. Потім їх легко розім’яти виделкою до пюре.

4. Бананове печиво

Якщо готуєте печиво із запасом, то вам знадобляться: 3 банани, 2 ст. вівсяних пластівців, 100 мл молока та ⅓ склянки розтопленого вершкового масла. Сіль і підсолоджувачі додавайте на свій смак, але не перестарайтеся. Змішайте все до однорідної маси, порційно викладіть на лист, застелений папером і випікайте близько 20 хвилин при 180°С.

Приготувати малюкові поїсти в домашніх умовах — це справа п’яти хвилин. Для цього не потрібні складні рецепти і купа вільного часу. Але головне, що така їжа буде здоровою і поживною для організму, що підростає.

26 Березня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки