Три та більше: якими пільгами можуть користуватися багатодітні сім’ї в Україні? 

У вас уже є двоє дітей, і ви з чоловіком розмірковуєте над тим, щоб завести третього малюка? Це чудове рішення, тим паче що з його народженням ваша сім’я вважатиметься багатодітною та отримає можливість користуватися відповідними пільгами.

Статус багатодітної сім’ї

Українське законодавство передбачає певні права і пільги для сімей, які виховують більше як двоє дітей. Щоб мати можливість ними користуватися, після народження третьої дитини потрібно оформити документи, які підтвердять ваш статус багатодітної сім’ї. Для цього до районної адміністрації, Управління у справах сім’ї та молоді за місцем реєстрації необхідно подати заяву та пакет документів (оригінали та копії):

  • свідоцтва про народження кожної дитини;
  • свідоцтво про шлюб (за винятком випадків, коли мама або тато виховує дітей самостійно);
  • паспорти обох батьків (сторінки з ПІБ, датою видачі, місцем реєстрації);
  • ІПН кожного члена родини;
  • довідку за формою №3 «Про склад сім’ї»;
  • фото всіх членів сім’ї, які досягли шестирічного віку (3х4 см);
  • довідки з місця навчання для дітей від 18 до 23 років, якщо вони отримують освіту на денній формі навчання.

Якщо батьки зареєстровані в різних районних адміністраціях, то необхідна ще й довідка з другого структурного підрозділу. Вона є підтвердженням того, що ви не подаєте заяву двічі в різні райадміністрації.

Посвідчення на всю сім’ю та індивідуальну «корочку» кожному її члену старше шести років повинні виготовити та видати через 10 днів з моменту прийняття заяви.

Пільги для багатодітних сімей

У 2019 багатодітні сім’ї в Україні можуть користуватися такими пільговими умовами:

1)  Діти можуть:

  • безкоштовно отримувати ліки за рецептом, якщо дохід родини становить менше ніж 2 700 грн на людину;
  • обслуговуватися в першу чергу в поліклініках, аптеках;
  • користуватися правом першочергової госпіталізації;
  • безкоштовно відпочивати у таборах і санаторіях та проходити оздоровчі процедури в них;
  • безкоштовно їздити у громадському міському транспорті (крім таксі), у приміському та міжобласному автобусному, залізничному і водному транспорті;
  • безкоштовно отримувати першу вищу освіту.

2) На третю та кожну наступну дитину до 6 років родина щомісяця отримує державну допомогу в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей цього віку. Зараз він становить 1 700 грн, а з 01.12.2019 року буде дорівнювати 1 780 грн.Знижка в розмірі 50% на оплату житла, комунальних послуг та абонентської плати за стаціонарний провідний телефон.

Отримати цю пільгу можна, якщо:

  • дохід на кожного члена сім’ї становить менше ніж 2 700 грн;
  • площа житла не більше 21 м² загальної площі на кожну людину + 10,5 м²;
  • усі діти живуть разом із батьками.
  • Повне звільнення від земельного податку.

3) Багатодітні батьки отримують податкову соціальну пільгу, за якою сум податку на щомісячну зарплату зменшується в 100% у розрахунку на кожну дитину до 18 років (стаття 169 пункт 1.2. Податкового кодексу України).

4) Багатодітна родина може безкоштовно приватизувати державне житло незалежно від його площі.

5) Багатодітні родини в першу чергу отримують державне житло, якщо існує необхідність поліпшити їхні житлові умови.

6) Багатодітні сім’ї отримують знижку в розмірі 50% від плати за державний чи комунальний дитячий садок і харчування дитини в цьому закладі. Якщо в родині виховується більше ніж троє дітей, то вона повністю звільняється від плати за дитсадок.

7) Багатодітний батько звільняється від призову, військових зборів і мобілізації. За бажання він може вступити на службу, але вона має проходити неподалік від місця проживання.

8) Мама чи тато мають право на додаткову оплачувану відпустку (від 7 до 17 робочих днів).

Мама й тато, які народили та виховали до 8-річного віку більше ніж четверо дітей, можуть вийти на пенсію достроково. Багатодітні мами можуть зробити це в 50 років, маючи при цьому не менше ніж 15 років загального робочого стажу. У багатодітних батьків пенсійний віковий ценз знижений до 55 років. При цьому чоловік повинен мати 20 років загального робочого стажу.

Держава зобов’язує місцеву владу встановлювати додаткові пільги для багатодітних сімей. Їм надаються знижки або звільнення від сплати за шкільне харчування. Дітям також надаються пільгові умови при вступі до технікуму або ВНЗ, де вони отримують соціальну стипендію, яка не залежить від оцінок. У багатьох великих містах багатодітні батьки користуються правом безкоштовного проїзду в громадському транспорті. Також місцева влада може ухвалювати рішення про надання додаткових пільгових знижок на комунальні послуги та житло.

Завести третю дитину — чудовий намір. Тим паче, що Україна намагається створити сприятливі умови для підвищення народжуваності. Багатодітні родини отримують від держави матеріальну допомогу і користуються певними пільгами. Так, можливо, спочатку буде важко, проте жодні труднощі не перекреслять радість батьківства.

29 Серпня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки