Зимовий догляд за шкірою мами та малюка

Узимку шкіра і мами, і дитини потребує особливого догляду. Тому перш ніж відправитись на прогулянку, треба ретельно підготуватись. Які засоби стануть у нагоді?

Як вберегтися від вітру та морозу

Американська академія дерматології склала рекомендації, які допоможуть вберегти шкіру від негативного впливу холоду й вітру. Ці правила підійдуть усім. Ось вони:

  1. Багатошаровість в одязі. Носіть кілька тонких шарів одягу замість одного дуже теплого. Нижній шар — синтетичний — буде відводити вологу від тіла. Середній шар — ізольовувати тепло, тому вдягніть щось із шерсті чи флісу. Зовнішній шар одягу має бути водо- та вітронепроникний.
  2. Захищайте ноги. Для того щоб стопи та пальці ніг були в теплі, варто одягати дві пари шкарпеток. Принцип такий же, як і в першому пункті: нижні шкарпетки — вологовідштовхувальні, верхні — шерстяні.
  3. Якісне взуття. Правильне взуття не має тиснути, бо ноги можуть обмерзнути. Вибирайте чоботи з високими халявами, які захищають від поганої погоди та не промокають.
  4. Захищайте голову. Одягайте теплу шерстяну (флісову) шапку, яка закриває вуха. У мороз ховайте обличчя за шарфом. Це також захистить ніс та вуха від обмороження, зігріє дихання.
  5. Захищайте руки. Придбайте ізоляційні теплі рукавички, щоб руки були в теплі.
  6. Впевніться, що сніг не потрапить під одяг. Вологий одяг не дасть зігрітись і підвищить ризик переохолодження. У приміщенні розстібайте куртку та знімайте шапку, щоб не пітніти.
  7. Більше пийте води. Зневоднення вам не потрібне! На відміну від поширеної думки, алкоголь не допомагає зігрітись, а тільки збільшує ризик змерзнути.
  8. Зверніть увагу на перші симптоми переохолодження. Якщо ви помітили почервоніння, пощипування чи затерпання кінцівок, негайно зайдіть в тепле приміщення.

До цих рекомендацій варто додати, що перед прогулянкою треба наносити на обличчя, вуха і руки живильний крем. Він має бути гіпоалергенним, жирним, на основі натуральних олій. Мінімум за 20 хвилин, а краще за годину до виходу, нанесіть його масажними рухами і зачекайте, поки вбереться. Залишки промокніть серветкою.

Не використовуйте зволожувальні креми, коли йдете на вулицю на мороз!

Не забувайте про губи, їх теж треба берегти. Якщо під рукою немає гігієнічної помади, то нанесіть крем. Якщо в дитини у вушках сережки, а на вулиці мороз, то обов’язково зніміть прикраси перед виходом на вулицю.

Який крем вибрати для зимового догляду

Уважно вивчайте склад крему. Він має містити такі інгредієнти:

  • вітаміни А та Е;
  • натуральні олії: оливкова, кунжутна, календули тощо;
  • бджолиний віск, який створює, так би мовити, щит на шкірі, не забиваючи пори;
  • алантоїн, пантенол, декспантенол — знімають запалення, заспокоюють;
  • ланолін — натуральний жир із шерсті вівці, який зберігає вологу в клітинах шкіри;
  • екстракти цілющих трав: календула, лаванда, шавлія, ромашка тощо.

А от небажаними у складі будуть:

  • бензиловий спирт (Benzyl Alcohol чи Phenylmethanol);
  • всі види парабенів: метилпарабен (Methylparaben), пропілпарабен (Propylparaben), бутилпарабен (Butylparaben);
  • ацетат алюмінію (Aluminum Acetate);
  • бітіонол (Bithionol).

Ці інгредієнти не підуть на користь, а будуть виводити воду і сушити шкіру. Також збільшується ризик алергічних реакцій.

Зазвичай «зимовий» крем треба використати протягом шести місяців після відкриття. Саме скільки часу він буде повністю виконувати свої функції. Вибирайте невеликі тюбики крему, щоб переконатись чи не викликає він алергію та чи підходить конкретно вам і вашій дитині.

Зимова косметичка

Якщо шкіра дитини все-таки обвітрилась, то вдома обов’язково скористайтеся кремами, які відновлять і загоять подразнену морозом шкіру. Такий крем має містити вітаміни, цинк та пантенол. Якщо під рукою немає крему, а вийти на мороз треба, то один раз можете замінити його рослинною олією чи захисною дитячою помадою.

Щодо помади/бальзаму для губ, то купуйте відразу декілька тюбиків та покладіть їх у кишені курток та сумки — там вони завжди будуть під рукою і точно стануть у пригоді.

Бальзам для губ

Бальзам для губ має бути гіпоалергенним, а склад максимально натуральним. У дітей повинна бути своя косметика для губ. Дорослі варіанти часто містять досить насичений склад і потенційні алергени. Найкращою основою є віск. Підходить бджолиний, канделільський чи карнаубський. Віск пом’якшує шкіру та створює захисну плівку.

Також у складі можуть бути:

  • натуральні олії — жожоба, алое вера, мигдальна, абрикосова;
  • натуральні екстракти — ромашки, какао, обліпихи, календули;
  • мед. Тут слід бути обережним, бо цей інгредієнт може викликати алергію;
  • вітаміни А та Е — відновлюють і заживляють губи;
  • сонцезахисний фактор.

Вибирайте жирні бальзами з позначкою «зимовий». Не дозволяйте дитині облизувати і кусати губи. Якщо губи вже потріскались чи лущаться, то треба регулярно змащувати їх бальзамом до повного відновлення.

 

Не забувайте доглядати за шкірою і вдома. Центральне опалення знижує вологість в приміщенні, тому наша шкіра більш інтенсивно втрачає вологу. Щоб зволожити епідерміс, доцільно використовувати спеціальні креми, олії чи молочко. Крім того, підтримуйте в приміщенні оптимальну температуру — 20-22 градуси, регулярно провітрюйте та використовуйте зволожувач повітря, якщо вологість у квартирі нижча 40 відсотків. Дбайте про свою та дитячу шкіру, тоді вона буде здоровою, а зима принесе лише радість.

28 Січня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність