Тату, поговори з підлітком про куріння до першого запаху сигарет!

Як відомо, хворобі краще запобігти, ніж лікувати. Хоча куріння вважають не хворобою, а поганою звичкою, психологи радять порушити цю тему заздалегідь. Не тому, що ви не довіряєте дитині, а щоб попередити можливі наслідки. Адже дитина бачить десятки прикладів навколо: і серед дорослих, і серед ровесників. Раптом ваш син чи дочка захочуть бути схожими на них?

Розкажіть дитині, чому люди курять

«Тату, якщо це шкідливо, чому люди палять?» — це природне запитання від дитини, його ставлять і маленькі чомучки, і тінейджери. Відповідати радять по-різному, залежно від віку. Але складніше поговорити саме з підлітком: у нього точно знайдеться декілька контраргументів. Тож затівати розмову про куріння треба задовго до формування звички:

  • дитина знатиме про наслідки куріння завчасно;
  • бесіда формує довірливі стосунки в родині, де можна запитати про що завгодно та отримати вичерпну й чесну відповідь;
  • доросла позиція в майбутньому може переважити приклад ровесників, і дитина не почне курити.

Перед бесідою вам краще підготуватися: зібрати фактичний матеріал; відмовитися від надмірної жорсткості, бути м’якішим у судженнях і на словах. Але не допускати фамільярності, зберігати дистанцію дорослий-дитина. Можна заручитися підтримкої мами, але не влаштовувати «урочисте» зібрання всіх членів родини.

В ідеалі це формат дружньої бесіди, де сторони розмовляють, діляться думками і конструктивно дискутують. Аргументів у дорослого безліч: цигарка не надає статус, не додає років, але викликає сильну залежність. Курці димлять не тому, що це круто, а тому, що не мають сил кинути.

Складніше, якщо ви сам курець. Підліток обов’язково запитає, чому же ви не кинете. Зізнайтеся у слабкостях, це не підриває ваш авторитет, на відміну від немотивованих заборон або лицемірства.

Пояснюємо наслідки куріння: правдиво, доступно

Тут стане в нагоді зібраний завчасно матеріал. Сьогодні використовують пізнавальні ролики, де показують органи курців.

Але пам’ятайте, що відео з анатомічними подробицями лякають маленьких дітей і чуйних підлітків, з ними краще поговорити.

Акцентуйте увагу на наслідках зараз або близькому майбутньому: те, що станеться через 50 років дитині байдуже.

Тому озброїмося фактами. Отже, на курця чекають:

  • задишка під час фізичних навантажень уже через два-три роки куріння;
  • часті хвороби через нестачу вітаміну С;
  • погіршення стану нігтів і зубів.

Але не захоплюйтеся, бо підлітки швидко виведуть вас на чисту воду, якщо почнете залякувати неправдивою інформацією.

Що робити, якщо ви помітили, що підліток курить

У такому випадку зазвичай мами починають плакати, а тата готують серйозний прочухан. Але звинувачення, шантаж, покарання — не працюють. Ми рекомендуємо бесіду на рівних: умійте чути дитину, витримувати дружній тон. Мета розмови — зрозуміти причини й позбавитися від поганої звички.

Зверніть увагу на:

  • Факти. Нагадайте, що нікотин шкідливий для здоров’я. Ознаки курця будуть помітні вже через декілька років. Також сигарети негативно впливають на зовнішність і репродуктивне здоров’я.
  • Емоції. Скажіть, що поведінка підлітка вас засмучує. Робіть акцент на власних почуттях, як боляче, неприємно, що ви не здатні переконати його піклуватися про себе. Використовуйте «я», «мені», а не «ти».
  • Соціум. Запитайте про причини шкідливої звички. Може дитина наслідує вас? Або в класі з’явилися друзі-курці? Розкажіть, що кинути курити складно, тому навколо так багато курців. Визнайте, що багато хто думає, що я «просто спробую» на етапі дорослішання, але багато «тестувальників» стають заручниками шкідливих звичок.

Як НЕ треба говорити з дітьми про шкідливі звички

Якщо ви думаєте, що підліток — маленька дитина, то робите типову помилку. Він уже критично мислить, аналізує інформацію, здатен виражати свою думку — і вона відрізняється від вашої. Тому під час розмови про куріння психологи не рекомендують:

  1. Використовувати батьківський авторитет як залізний аргумент. Докази «Я так сказав, значит так і є» неефективні. Доносіть до тінейджера актуальну й повну інформацію. Якщо на цей момент ви не можете її надати, пообіцяйте дізнатися й розповісти пізніше.
  2. Не соромтеся говорити про все, від сигарет й алкоголю до шкільних симпатій та сексу. Але побудуйте бесіду так, щоб підліток не почувався винним чи присоромленим. Уникайте формулювань «Коли (якщо) ти почнеш курити…».
  3. Забудьте про ультиматуми: «Робитимеш отак, станеться так». Особливо батьки люблять грати на почутті вини: закуриш — доведеш маму й т.д. Шантаж підриває авторитет.

Можливо, підліток сам звернеться до вас з такою проблемою і захоче порадитися. Коли підліток ділиться секретами зі свого життя, він розраховує на взаємодовіру, повагу та право таємниці. Забороніть собі використовувати «секретні» факти навіть під час скандалу і, тим більше, ділитися ними зі сторонніми. Дитина ображається, замикається та не стане розповідати про події з власного життя.

Інша крайність — панібратство. Краще не треба за прикладом інших мам і тат пропонувати підлітку покурити у вашій присутності. Мовляв, нехай спробує при мені й вирішить. Поведінка формує неправильне уявлення про модель стосунків між дорослим і дитиною.

Вибір пассивного батька: пустити ситуацію за течією. Це теж неправильно. Хоч підліток і усвідомлює те, що робить, але не здатний оцінити шкоду й наслідки як доросла людина. Зважтеся на незграбні розмови, щоб тінейджер не отримав неправдиву інформацію з чужих уст.

Довіру завойовують з дитячих років. Неможливо в один момент стати кращим другом синові чи доньці, не доклавши зусиль. Саме від праці батьків залежать стосунки з дитиною під час перехідного віку. А правильно дібрані слова допоможуть вберегти чадо від необдуманих вчинків.

30 Січня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *