Як влаштувати дитині диво на День святого Миколая?

У багатьох українських сім’ях атмосфера свята і чудес починається з 6 грудня — з Дня святого Миколая. Спеціально для читачок EVA Blog я підготувала кілька ідей, як зробити це свято більш особливим, ніж просто залишити солодощі під подушкою дитини.

Час читання: 4 хвилини з шоколадними дропсами

статья доступна на русском языке

Історія свята і легенди про День святого Миколая, які варто розповісти дитині

Історія свята і легенди про День святого Миколая, які варто розповісти дитині

Перш за все, важливо розповісти дітям, хто такий цей Миколай, зважаючи на вік дитини. Малюкам та дошкільнятам можна сказати, що святий Миколай здатний на різні чудеса. Тому його називають Чудотворець. У своїй особливій книзі він робить записи про всі вчинки дітей за рік. Добрим і слухняним дітям Миколай залишає подарунок, а неслухняним і недобрим дітям дістаються різки. Але якщо подумати про справи, якими не пишаєшся, і попросити вибачення, чарівник викреслить їх з книги. Завдання батьків — сформувати уявлення про чарівника, який знає про всі дитячі вчинки. Не карає, але нагороджує за слухняність і хороші справи. Зі своїм помічником осликом чудотворець за одну ніч розвозить подарунки для всіх дітей.

Шукай EVA Blog в Instagram

Старшим дітям розповідаємо більш дорослу версію. Є переказ, що Миколай народився в дуже багатій родині. Оскільки він був дуже доброю і жалісливою людиною, його засмучували біди інших. Він став священником, щоб служити людям, і таємно допомагав тим, хто цього потребував. Наприклад, за легендою, він підкинув мішечок з золотом дівчині, яка не могла вийти заміж за коханого, тому що у неї не було приданого.

Традиції свята: лист святому Миколаю і святкова вечеря

Традиції свята: лист святому Миколаю і святкова вечеря

Історії про життя Миколи вчать дітей, що йому не варто писати про різні забаганки, Чудотворець цінує скромність і турботу про інших. Запропонуйте дитині разом проаналізувати рік, що минає, подумати, які досягнення в ньому були, які невдачі сталися. І попросити в подарунок для себе або для рідних щось потрібне, бажане.

До вечора приготуйте щось смачне, що люблять всі члени сім’ї, не поспішаючи повечеряйте разом, і, за бажанням, намалюйте або змайструйте листівку з подяками та побажаннями для святого Миколая. Нехай дитина сама або з вашою допомогою напише: «Дякую» і залишить на підвіконні. Вранці прокиньтеся раніше дитини та сховайте листівку в надійне місце. Так у вас з’явиться більше експонатів сімейного архіву, а у дитини — віра в те, що Миколай дійсно побував удома, залишив подарунок і забрав листівку з подякою.

Як вибрати ідеальний подарунок

Як вибрати ідеальний подарунок

В топі дитячих подарунків зазвичай:

  1. Солодощі: цукерки в подарунковій коробочці, шоколад у вигляді звіряток або улюблених персонажів, печиво та пряники.
  2. Іграшки: ляльки, конструктор, м’які іграшки, набори для творчості та експериментів.
  3. Книги: тематичні віммельбухи, збірники казок або віршів, розмальовки та книги з наклейками та цікавими завданнями.
  4. Доглядова косметика. Дівчата будуть у захваті від лінійки Honey Bunny Miss, а для хлопчиків обирайте серію Honey Bunny Paw Patrol. Малюки та дошкільнята порадіють цікавинкам типу фарб-таблеток для ванни або милу-пластиліну з сюрпризом від Crazy Mo. Все це доступно в мережі магазинах EVA. Приєднуйтесь до Клубу «Щаслива мама», першими дізнавайтеся про акції та отримуйте додаткові знижки на категорію дитячих товарів.

Цікаво на тему: Вибираємо подарунки на Новий рік для дитини: ідеї подарунків на будь-який вік

Як заховати подарунок

Як заховати подарунок

Традиційно святий Миколай залишає подарунки під подушкою або в черевичках. Але ви можете придумати якийсь особливий спосіб заховати подарунки, або скористатися однією з п’яти ідей нижче.

Лабіринт

Вам знадобиться: моток ниток або кілька метрів тасьми.

Що робити: прив’яжіть один кінець тасьми до подарунка, а інший намотайте на меблі і предмети, які знаходяться в кімнаті. Дитині потрібно буде акуратно розмотувати нитку, щоб дістатися до подарунка. Якщо ваш малюк любить незвичайні виклики, можна зробити два неправдивих сліди з ниток іншого кольору, а до подарунка призведе лише одна. Два оманливих лабіринти можна завершити кіндер-сюрпризами або приємними дрібницями, якщо ви планували купити ще щось на додаток до основного подарунка.

Карта скарбів

Вам знадобиться: папір, чай, запальничка або сірники.

Що робити: намалюйте схему, по якій дитині належить знайти подарунок. Папір можна забарвити міцною заваркою чорного чаю або кави, і злегка обпалити краю, щоб карта виглядала загадковою і старовинною.

Сюрприз на порозі

Сюрприз на порозі

Вам знадобиться: допомога сусідів чи знайомих.

Що робити: домовтеся з кимось із сусідів чи знайомих, щоб вранці в День святого Миколая (наприклад, під час сніданку) вони залишили на порозі подарунок, подзвонили в двері і зникли до того, як ви відкриєте двері.

Цікаво на тему: Куди піти з дітками у Новорічні свята

Кур’єр

Вам знадобиться: допомога сусідів чи знайомих, яких ваша дитина не знає, або кур’єр.

Що робити: запланувати вручення подарунка, «як в кіно». Уявіть: на порозі виникає кур’єр, який запитує, чи тут живе дитина під такими-то ім’ям-прізвищем? Їй вручають подарунок «від святого Миколая», просять розписатися (або написати своє ім’я, або намалювати якусь нескладну фігурку, якщо мова про малюків) і поспішають далі, щоб привітати інших діточок.

Пошта

Пошта

Вам знадобиться: листівка, домовленість з працівником поштового відділення.

Що робити: попросіть когось, чий почерк незнайомий дитині, підписати листівку — як повідомлення про посилку. Або видрукуйте на принтері, використовуючи незвичайний шрифт. Покладіть в поштову скриньку і разом з дитиною витягніть звідти. Відправляйтеся на поштове відділення, де напередодні треба домовитися зі співробітником про допомогу і залишити подарунок.

Цікаво на тему: 13 новорічних поробок, які можна зробити з дітьми

Добрі справи: розкажіть і покажіть, що таке благодійність

Добрі справи: розкажіть і покажіть, що таке благодійність

Обговорюючи з дитиною історію про Миколая-Чудотворця, можна поговорити та про те, як втілювати його ідеї в сучасному світі. Пояснюючи поняття благодійності, розкажіть про важливість допомоги тим, кому вона потрібна. Діти легко розуміють цю ідею на прикладах з тваринами та птахами. Взимку можна допомогти пташкам пережити холоди, змайструвавши годівниці та наповнюючи їх по дорозі в дитсадок або в школу. Тварин можна годувати, але краще допомогти притулкам, якщо є така можливість. На сайтах великих притулків завжди є варіанти допомоги, і, до речі, не тільки матеріальної. Іноді потрібні старі речі та текстиль, іноді — вільні руки, щоб допомогти з дрібним ремонтом або доглядом за тваринами. Напередодні Дня святого Миколая можна долучитися і до роботи фондів допомоги дітям і пенсіонерам, залучаючи до цього і дітей.

Якщо ви хочете створити справжнє новорічне диво, приєднуйтесь до благодійного проєкту лінії магазинів EVA. Отримані за покупки бонуси можна перерахувати на допомогу дітям із тяжкими захворюваннями. Усі зібрані кошти EVA подвоїть та передасть на лікування. Нумо робити добрі справи разом, адже це так просто.

Час «під Новий рік» часто стає важким для дорослих: завершити робочі проєкти, вибрати та купити подарунки близьким, спланувати свята і підготуватися до них. Вірю, що, попри турботи та метушню, ви зумієте подарувати дітям відчуття дива і того особливого хвилювання і передчуття, яке буває тільки в дитинстві. Адже в згорточках-коробочках насправді ховається бажання батьків порадувати, викликати яскраві емоції, подарувати іскорку чарівництва. Нехай все вийде!

Читайте також:

19 Грудня / 2022 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Чудовий пост❤️

Благодійність