Дитячий майданчик: 7 порад для матусь

Прогулянки з візочком в тіні алей рано чи пізно змінюються дозвіллям на дитячому майданчику, де панують власні правила та закони. Формула «всім своїм ділитися — чуже без дозволу не брати» не завжди спрацьовує, бо кожна дитина — особистість із власними потребами й різним вихованням. І чим швидше ви навчите малюка взаємодіяти з однолітками, тим скоріше він зможе соціально адаптуватися. А від ваших дій, спонукань, спілкування та ставлення до оточуючих багато що залежить. Не дарма кажуть: «Виховуйте себе, а не своїх дітей, бо вони будуть схожі на вас». Ми приготували для вас прості поради, які допоможуть організовано провести дозвілля з малюком на майданчику. А якщо ви маєте власні хитрощі, діліться досвідом у коментарях!

#7 Будьте завжди поряд

Приймайте активну участь у прогулянці свого малюка: слідкуйте за ним до каруселей, гірки, пісочника. Ваша участь буде у нагоді, якщо хтось з інших діток спробує образити вашого малюка чи він буде ініціатором нападу. Одразу ж пояснюйте правила поведінки та обговорюйте, які можуть бути наслідки тих чи інших дій.

#6 Давайте контрольовану свободу

Не обмежуйте ігри дитини лише тому, що вона може забруднити одяг або набрати повні кросівки піску. Такі дрібниці в майбутньому можуть коштувати дуже дорого: дитина, якій багато забороняють, втрачає бажання досліджувати світ та відкривати нове. Більше про заборони — у нашій статті «Мистецтво забороняти».

#5 Не робіть зауважень іншим дітям

…окрім випадків, коли дії іншого малюка можуть зашкодити вашій дитині. Краще чітко позначити межі. Якщо для вас є неприпустимим, що інші беруть іграшки вашої дитини, дайте настанову малечі не чіпати чужі. Поясніть дитині, де її речі, а де чужі, і що маніпуляції «дай, бо я хочу» недоречні. Утім, вважається, що вміння домовлятися формується саме в дитинстві. Ця комунікативна навичка відіграє важливу роль у дорослому житті, тому краще все ж учити дитину ділитися.

#4 Позначте іграшки

Заздалегідь продумайте, які іграшки вам не шкода, якщо вони загубляться або поламаються. Краще робити маркування маркером, позначаючи власний пісочний набір, щоб потім без зайвих доказів забирати власні речі. Такий метод допоможе вам розпізнати своє відерце та лопатку при виявленні однакових в одній пісочниці. Бо трапляється, що в метушні батьки тягнуть додому з майданчику перші-ліпші іграшки.

#3 Будьте напоготові до екстреної ситуації

Малеча часто штовхається, падає з гойдалок. Тому рекомендуємо доповнити весь арсенал матусиної сумки, де і так зберігається купа необхідних речей, аптечкою. Достатньо покласти перекис водню (зручно в формі аерозолю), вату та пластир.

#2 Краще вирішення конфлікту — його уникнення

Не провокуйте інших та уважно стежте за поведінкою свого малюка. Якщо конфліктна ситуація все ж виникає, обговорюйте інцидент по суті, не переходячи на особистості.

#1 Спілкування з «колегами»

Так чи інакше вам доведеться взаємодіяти з іншими батьками: просто будьте привітними та ввічливими. Якщо зовсім немає бажання вступати в діалог, культурно дайте це зрозуміти. Так само не варто нав’язуватися до інших зі своїми порадами й історіями про дітей: буде цікаво — запитають.

В цілому дитячий майданчик є гарним місцем для нових знайомств, обміну досвідом та результативного вирішення проблем. Адже одна матуся — то сила, а багато матусь — непереможна міць!

Бажаємо приємного дозвілля!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки