Як батько впливає на розвиток дитини

Батьки — це перші важливі люди для малюка. Вони мають величезний вплив на формування психіки, розвиток і характер дитини. Водночас не можна сказати, що хтось із них важливіший за іншого. Кожен малюк потребує гармонії, яка з’явиться лише за умови однакової участі матері та батька у вихованні.

Как отец влияет на развитие ребенка

Усе починається з Едіпа

У 3-6 років малюк починає ідентифікувати себе з певним гендером. Дівчинка прагне стати як мама, щоб завоювати любов батька, а хлопчик — як тато, щоб здобути прихильність матері. У цей період проявляється едіпів комплекс — ревнощі до батьків тієї самої статі. Це абсолютно нормальний процес, але, щоб він пройшов без порушень, важливо правильно розподілити ролі батька і матері в родині.

А ще в 3-4 роки починається одна з перших дитячих криз. Дитина прагне самостійності, поступово віддаляючись від мами. І тут роль тата дуже важлива: саме він «пред’являє права» на дружину, показуючи, що малюк — не єдина її цінність.

Читайте також: «Слухати та слухатись: підкасти для батьків». 

Коли батько каже «не можна», він накладає своєрідну заборону на маму: сон у своєму ліжку, а не батьківському; час наодинці для дорослих, приватність; вміння обслуговувати себе (їсти, одягатися) без допомоги мами.

Можна сказати, що тато представляє реальність. Якщо раніше дитина жила у світі задоволень і повного занурення в спілкування з мамою, то зараз настав час їй вчитися самостійності. І це дуже важливо!

До 6-8 років має сформуватися правильне ставлення до батьків:

  • мама дає безумовну любов, завжди прощає і підтримує. Може потурати слабкостям або бути поблажливою. Вона не вимагає, а любить за те, що дитина просто є;
  • батько — авторитет. Він демонструє силу заборони та покарання (але аргументованого). Також тато завжди асоціюється зі справедливістю, силою і завзяттям. Він вимогливий, його прихильність потрібно заслужити.

 

Всё начинается с ЭдипаНа цьому етапі формується психічне здоров’я, закладається фундамент майбутніх стосунків і самоідентифікації. Наприклад, якщо мама емоційно холодна і вимагає досягнень (у родині немає безумовної любові), малюк виросте з відчуттям неповноцінності та нестачі любові. Дізнайтеся також, які книги сприяють розвитку дитини.

Якщо ж батьки дозволяють дитині абсолютно все, у майбутньому вона відчує себе об’єктом насолод, позбудеться почуття відповідальності та не зрозуміє, чому реальність не така райдужна, як вона собі уявляла. Тому важливо правильно побудувати стосунки в родині та знайти золоту середину.

Вплив батька на доньку

Для дочок важливе не тільки спілкування, а й фізичний контакт. Тато не повинен бути відстороненим. Обійми, поцілунки, тримання за руку — все це необхідно дівчинці. Чоловік виховує в ній терплячість, гнучкість і мудрість.

Те, як тато ставиться до мами, теж накладає відбиток на майбутнє дівчинки, адже батько — зразок чоловіка, якого вона обере як партнера в майбутньому.

Рекомендуємо також ознайомитися з нашим матеріалом про те, які слова мріє чути кожна жінка щодня.

Розпещеними принцесами виростають дівчатка, які не знали слова «ні». Звичайно, тато повинен виявляти ласку і доброту, але це не означає абсолютну вседозволеність. І, навпаки, коли чоловік не приділяє часу доньці, у дорослому житті вона буде шукати такого самого «холодного» партнера.

Влияние отца на дочь

Роль тата для сина

Сини мріють вирости й стати такими, як батько. Для хлопчиків тато — приклад мужності, справедливості, виваженості. Він захищає сім’ю, завжди готовий допомогти та розв’язати проблеми. Водночас він вчить ухвалювати рішення і відповідати за них. Проводячи час з батьком за улюбленими заняттями, хлопчик переймає його цінності та модель поведінки.

Читайте також: «Ігри з дитиною, у які можна грати вдома». 

Нерідко чоловіки не виявляють ніжності до синів, обмежуючись суворістю і відстороненістю. Це неправильно: з сином варто бути чесним, доброзичливим і спокійним. А головне, не боятися виявляти свою любов до дитини.

Роль папы для сына

Функції тата в родині

Тільки тандем мами й тата може створити гармонію у вихованні дитини. Водночас на батька покладено такі функції:

  • Фізична. Чоловік не боїться активних ігор, не оберігає від синців. Найкращий учитель — власний досвід, навіть ціною ссаден на лобі.
  • Розвиток аналітичного мислення. З татом цікаво збирати конструктор, він не сюсюкає, а пояснює.
  • Вибудовування стосунків у трикутнику «тато-мама-дитина». Батько відведе в окреме ліжечко, покаже садок, тобто стане провідником у великий світ. Це перші кроки у відділенні малюка від мами.
  • Соціальна ієрархія. У стосунках з татом дитина вчиться слухняності. Батько застосовує інструменти схвалення та осуду.
  • Статева самоідентифікація. Для хлопців батько — приклад мужності, дівчата складають за ним уявлення про чоловіків. У спілкуванні з татом формуються потрібні поведінкові моделі.

Водночас зовсім не важливо, наскільки зразковим є чоловік з погляду суспільства. І сини, і дочки можуть по-різному проводити дозвілля з татом. Не обов’язково це має бути вечір у гаражі, на риболовлі чи інші стереотипно чоловічі заняття. Тато може все: поприбирати вдома, спекти торт або зшити сукню для ляльки. Або навчити дитину мислити креативно (за посиланням ми підкажемо — як).

Функции папы в семье

Тато — не мама, або кілька корисних порад стосовно виховання

На жаль, більшість татусів самоусуваються від розвитку і виховання дітей. Іноді вони приділяють спілкуванню з дитиною надто мало часу або ж воно настільки формальне, що не несе жодної цінності для малюка.

Іноді ситуація стає дійсно абсурдною: чоловік боїться міняти підгузки, не може залишитися наодинці з тодлером або погуляти зі школярем. Будь-які спроби провести час з дитиною заводять у глухий кут, адже батько просто не знає, як до неї підступитися.

Але ситуація поступово змінюється на краще. Свідомі татусі активно беруть участь у вихованні буквально з перших днів життя немовляти. Пропонуємо кілька простих, але важливих порад, які допоможуть у цьому:

  1. Приділяйте час. Так, це ваш найцінніший ресурс. Замість вечірнього серфінгу в інтернеті, підіть на прогулянку, нехай навіть навколо будинку, пограйте у настільні ігри. Ваше спілкування і час, проведений удвох, набагато важливіші за пройдені кілометри. До того ж ви порадуєте маму, тому що в неї з’явиться трохи часу для себе.
  2. Станьте авторитетом. Його потрібно заслужити: в очах дитини важливі саме ваші вчинки. А ще діти дуже чуйно сприймають стосунки в родині. Яким би хорошим татом ви не були, якщо ви погано ставитеся до дружини (колишньої дружини), дітей ви не обдурите.
  3. Не бійтеся слів «ні» та «не можна». Говорити їх неприємно, але необхідно. Аргументована заборона — це нормально. Спроби стати ідеальним татом, який все дозволяє, не підуть на користь дитині.
  4. Будьте не тільки поруч, але й разом. Практикуйте сімейні ритуали. Те, що ви сидите на одному дивані, не вважається спільним дозвіллям. Ви повинні бути залучені до однієї справи, а як інакше налагодити спілкування?
  5. Не передавайте куті меду. Пам’ятаєте фразу, що діти відлітають з батьківського гнізда? Не забувайте, що у вас є кохана дружина, якій теж потрібні увага і любов.
  6. Вчіться разом. Приєднайтесь до дітей в їхніх хобі та улюблених заняттях: малюванні, ліпленні, аплікації, настільних іграх тощо. Навіть якщо ви ніколи не чули про ці заняття, попросіть дитину навчити вас.
  7. Зумійте вчасно відійти в бік. Коли починається перехідний вік, дітям треба шукати власне «я». І в цій ситуації ви лише помічник. Відмовтеся від категоричних заборон, налагоджуйте діалог і спілкуйтеся з підлітком, як з дорослим: тинейджеру вже не потрібен беззаперечний авторитет.

Папа — не мама

Гармонія в сім’ї неможлива, якщо тато пасивний і не бере участі в розвитку дитини. Нехай часу не завжди вистачає, але треба шукати можливості. Батько — не мама, але його роль в родині не другорядна.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті