Щастя бути разом: сімейні ритуали, які роблять нас щасливими

Самі того не усвідомлюючи, ми щодня виконуємо ритуали. Але, крім особистих, існують також і сімейні традиції, які мають символічне значення для всіх членів родини. Часто вони передаються нам від предків, але подібні ритуали можна створити й самостійно. Пропонуємо кілька прикладів простих сімейних ритуалів, які зміцнять родинні зв’язки та будуть корисні дорослим і дітям.

Счастье быть вместе: семейные ритуалы, которые делают нас счастливыми

Чому сімейні ритуали важливі

Родинні звичаї, які дісталися в спадок від предків, були вигадані самостійно або виникли спонтанно, виконують багато функцій. І навіть якщо члени сім’ї цього не усвідомлюють, ритуали все одно працюють.

Повторюваність сімейних подій приносить радість не тільки в момент їх здійснення, а й під час підготовки до них. Очікування, передчуття, фантазії та підготовчі заходи значно знижують рівень тривожності та сприяють психологічній стабільності.

Спільна діяльність з розподілом ролей, а саме такому визначенню відповідає більшість сімейних ритуалів, дозволяє дітям проявити свої сильні сторони, відчути себе членом сімейної команди, поступово вчитися розв’язувати повсякденні проблеми разом з усіма. А от для малюків, які ще не мають відчуття часу, регулярно повторювані події — спосіб орієнтуватися в ньому. А ще деякі сімейні ритуали формують у дітей здорові звички.

Сімейні традиції допомагають дорослим відчути опору під ногами, зв’язок з іншими людьми та єдність світу. Дітям вони дозволяють зорієнтуватися в складному світі, знизити тривожність, сформувати довіру, відчути гордість за свою родину. Загалом сімейні ритуали допомагають зберегти стабільність, створити відчуття безпеки, емоційно забарвити життя сім’ї, зберегти зв’язок поколінь, започаткувати корисні правила і дотримуватися їх.

Наявність сімейних традицій — свідчення згуртованості родини. Тож якщо ви зі своєю половинкою вирішили, що старі ритуали з вашого дитинства не підходять для молодої сім’ї, настав час створити власні традиції!

Почему семейные ритуалы важны

Як започаткувати сімейну традицію

Гармонійність і міцність стосунків у родині залежить від балансу сталості та новизни. Тому не варто відмовлятися від ритуалів, отриманих у спадок, а деякі з них можна просто трансформувати у власні традиції. Вони зроблять сімейні стосунки більш динамічними та таємничими, збагатять їх почуттям незвіданого.

Що саме може потрапити до категорії сімейних ритуалів? Все що завгодно. Це ті маленькі радощі, які зміцнюють сім’ю і роблять всіх її членів щасливими. І якщо вам здається, що у вашій родині звичаїв немає, ви помиляєтеся. Проаналізуйте ваше життя, визначте, що ви любите і робите із задоволенням разом, доповніть це спільне дозвілля кількома своєрідними деталями, і у вас з’явиться повноцінна сімейна традиція. До речі, ритуали можна «позичати» й з інших сімей. Нічого поганого в цьому немає, оскільки сімейні звичаї — це досвід, яким можна і треба ділитися.

Наприклад, ви можете започаткувати традицію влаштовувати день радості та задоволення кожні 3 або 6 місяців. У вихідний день вирушайте всією сім’єю на прогулянку в центр міста, відвідуйте все, що хочеться, і робіть приємні покупки на заздалегідь визначену суму. Будь-яка розумна доросла і дитяча забаганка цього дня дозволена. Такий ритуал допомагає дорослим розслабитися, а дітям — усвідомити відповідальність за свої бажання і вчинки.

Как ввести семейную традицию

Приклади ритуалів на замітку

Зазвичай сімейні ритуали та правила привносяться в нову родину з батьківських сімей неусвідомлено. Щоб вони стали дійсно вашими, їх потрібно трохи «освіжити». Ось приклади найпоширеніших і корисних щоденних сімейних традицій:

  1. Вечірні та ранкові привітання. «Доброго ранку, сонечко», «Приємних снів, коханий», — ці фрази, поцілунки та обійми, безумовно, потрібні й дітям, і дорослим.
  2. Ритуали прощання і зустрічі. Кожному з нас важливо почути ласкаві слова щоденного напуття і відчути хвилю любові після повернення додому. А класичний звичай «посидіти на доріжку» перед відрядженням чи мандрівкою допомагає налаштуватися на серйозний лад, бути в дорозі більш зібраними та відповідальними.
  3. Ранкова зарядка і «вівсяний сніданок». Таке щоденне поєднання належить до сімейних ритуалів, що допомагають вести здоровий спосіб життя.
  4. Сімейна вечеря. Якщо дозволяє графік роботи, то неквапливі розповіді та обговорення дня за вечерею створять відчуття згуртованості та захищеності в родинному колі.
  5. Читання вголос. Ритуал читання дітям казок перед сном важливий і для дитини, і для батьків. Для молодих і зрілих людей читання вголос вподобаних літературних уривків або цікавих новин — це важлива складова сімейного спілкування, а в літньому віці воно допомагає зберігати пам’ять і тверезість розуму.

Примеры ритуалов на заметку

Цікавою сімейною традицією на кожен тиждень може стати спільне приготування великого суботнього обіду з традиційною стравою (наприклад, пирогом) або недільний похід у кінотеатр (музей, театр). Раз на місяць корисно повеселитися і провести «день навпаки», коли батьки міняються місцями з дітьми або, наприклад, ранок починається не з зарядки та сніданку, а з піжамної вечірки. Останнім часом у нас також стала популярною закордонна сімейна традиція жертвувати гроші на благодійність.

Нехай ваші сімейні ритуали зміцнюють сім’ю і роблять всіх щасливими!

24 Квітня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки