Діти та вікна: як убезпечити від випадіння

Більшість батьків не вірять у те, що вдома їхнім дітям може загрожувати стільки ж небезпеки, що й на вулиці. Ми навчаємо дітей правил дорожнього руху, вчимо діяти в ситуації, коли малюк загубився, та часто зовсім мало уваги приділяємо безпеці вдома. Можливо, це відбувається через те, що тут поряд з дитиною завжди є дорослий, і тому ми вважаємо, що малечі нічого не загрожує. Утім, страшна статистика свідчить: кількість випадків падіння з вікна зростає з кожним роком, а особливо збільшується під час літніх канікул, коли дитина нічим не зайнята. З яких причин діти випадають з вікон та як їх від цього убезпечити, читайте в новій статті Клубу Щаслива мама.

Хто винен

Чим міцніша наша безтурботність та впевненість в безпеці дитини вдома, тим більша вірогідність сумних наслідків. Діти дуже допитливі, і це може зіграти свою негативну роль. Серед усіх випадків випадіння найчастіше малеча сама залазить на підвіконня, скориставшись меблями чи іншими підставками і, спираючись на антимоскітну сітку, випадає разом з нею.

Справа в тому, що більшість віконних сіток створюють ілюзію безпеки, але насправді не витримують навіть навантаження 1–1,5 кг. Це означає, що вони не витримають і кота, який би на них обіперся, не говорячи вже про маленьку дитину. Сподіваємось, що переконали вас у необхідності створення безпечних підвіконь вдома. А про те, як це зробити, читайте далі.

Що робити

Існує чотири достовірних шляхи вирішення проблеми:

  • встановити спеціальні замки на вікна;
  • замінити віконну ручку на нову з замком;
  • використовувати замість стандартної ручки знімну;
  • встановити на вікна решітки.

ЗАМОК

За допомогою такого пристрою вікно вільно відкриватиметься в поворотно-відкидному режимі (на провітрювання) та не відкриватиметься в поворотному режимі. А для того, щоб повністю відчинити вікно, потрібно вставити ключ та провернути його. Система надійна та безвідмовна. Єдиний мінус — для її встановлення необхідно просвердлити отвори у вікні та рамі.

РУЧКА З ЗАМКОМ

Для встановлення такої системи не треба нічого свердлити. Потрібно просто зняти з вікна ручку та встановити на її місце нову — таку саму, але з вбудованим замком. З такою ручкою ви зможете повністю закрити вікно та заперти його на ключ або встановити його в поворотно-відкидний режим і зачинити на ключ. Вікно лишиться в такому положенні, доки ви не знімете з нього блокування за допомогою ключа. Єдиний мінус — для того, щоб відкрити чи закрити вікно в будь-якому з режимів (в тому числі й закрити його з провітрювання), потрібно користуватись ключем, що не завжди є зручним.

ЗНІМНА РУЧКА

Щоб встановити таку систему, просто відкрутіть стару ручку та прикрутіть на її місце спеціальну розетку. Тепер ваше вікно не відкриється без «ключа» — знімної ручки, яку потрібно вставити в розетку й встановити вікно в необхідне положення: закрите, поворотно-відкидне або поворотне.

Як зняти віконну ручку

  1. Піддіньте пластину, за допомогою якої ручка кріпиться до рами, та поверніть її на 90°.
  2. Відкрутіть болти, які тримають ручку на рамі.
  3. Зніміть стару ручку.
  4. Прикрутіть на її місце нову ручку або розетку для знімної ручки.

РЕШІТКИ

Решітки на вікнах часто ставлять жителі перших поверхів, щоб уберегтися від злодіїв, але для безпеки дитини вони також підійдуть. Решітки можна придбати декоративні та встановлювати їх не на все вікно, а лише на ту його частину, яка відкривається. Така система з трьох боків міцно кріпиться до стіни будинку, а з четвертого — до віконної рами. Навіть якщо дитина повисне на ній, решітка витримає її вагу. Тільки прослідкуйте за тим, щоб у простір між прутиками не поміщалася голова дитини. Головний мінус такої конструкції — її дорожнеча та необхідність винаймати майстрів для встановлення.

На що не варто розраховувати

Крім того, в інтернеті можна зустріти й інші поради, які самі по собі не забезпечать дитині безпеку, але в сукупності з закритими на ключ вікнами, можливо, дадуть вам більше впевненості в тому, що все гаразд.

• Зняти ручки з вікон.

Метод є досить надійним: без ручки дитина ніяк не відкриє вікно. Але він має суттєвий мінус: ви також не зможете його відкрити, щоб помити або провітрити кімнату.

• Прибрати від вікон всі меблі та інші речі, які можуть допомогти дитині залізти на підвіконня.

Порада слушна, але не завжди можна прослідкувати за дитиною, щоб вона самотужки не принесла відро чи щось інше. Утім, ніщо не заважає про всяк випадок залишити простір біля вікна без меблів.

• По можливості відкривати вікна в поворотно-відкидному режимі (ставити на провітрювання).

Якщо дитина ще маленька і не вміє користуватися віконною ручкою, можливо, це допоможе. Та все ж іноді виникає необхідність швидко провітрити кімнати (наприклад, взимку) або відволіктися на телефон, що задзвонив, відчинити двері гостю, тому цей спосіб не дає 100%-ї впевненості.

• Різноманітні липучки, клямки, мотузки для зав’язування тощо.

Ці методи не підлягають навіть обговоренню, адже проворні дитячі ручки та допитливі оченята швидко запам’ятовують, як матуся відкриває вікно, і потім самі легко все повторюють. Такі способи не дають впевненості, що дитина не відчинить вікно, тому їх аж ніяк не можна назвати ефективним захистом.

І найголовніше: жодні замки не забезпечать безпеку тоді, коли ними неправильно користуватися. Тож ніколи не лишайте дитину в кімнаті з відчиненим вікном! Навіть тоді, коли вам потрібно відволіктися лише на одну секунду. Бажаємо безпечних ігор та щасливого дитинства!

8 Липня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки