Навіщо дитині мріяти

Мріяти по-справжньому, мабуть, вміють лише діти. Гаряче, всім серцем, розповідаючи в подробицях про свою мрію або ж, навпаки, нікому про неї не розказуючи. Мрії — не просто дитяча забаганка, а дещо особисте та глибоке, що відображує потреби, про які по-іншому не сказати. Тож навіщо дітям мріяти, про що можуть свідчити дитячі мрії та за допомогою яких ігор навчити малюка мріяти — відповіді на ці питання шукайте у нашій новій статті!

Мрія чи фантазія

Одна дитина мріє мати чоботи-скороходи, як у казці про Хлопчика-Мізинчика, а інша — працювати археологом, як тато. Яка різниця між цими двома мріями? Психологи зазначають, що суттєва. У першому випадку це фантазія, а у другому — справжня мрія, яка цілком може справдитися. У мрії стати археологом є мета і шляхи її реалізації. Це зовсім не означає, що дитина виросте та отримає цю професію, але це означає, що сьогодні вона цікавитиметься та більше вивчатиме історію. У неї є бажання, яке веде її до цілі — і це дуже важливо на етапі дорослішання.

Навіщо ж потрібні фантазії?

З самого початку мрія та фантазія нероздільні: в силу свого маленького дитячого досвіду дитина ще не може відділити реальність від видумки. Малеча чесно вірить в Діда Мороза, добрих фей та чарівників, а розрізняти правду та фантазії починає приблизно з 7–8 років. І це цілком нормально. Такі фантазії допомагають нашим дітям відчути себе та своє місце у світі, а в подальшому обрати напрям, куди рухатися в житті.

Коли дитина мріє, вона розвиває свою уяву та фантазію, вивчає межі дозволеного та шукає те, що їй дійсно цікаво. Саме тому так важливо, щоб ми, дорослі, навчилися чути своїх дітей, говорити з ними, серйозно ставитися до їхніх мрій та не руйнувати маленький світ дитячих фантазій.

Про що свідчать дитячі мрії

Психологи вважають, що те, про що дитина мріє, перш за все, свідчить про її досвід, схильності, а також про те, чого їй не вистачає та що турбує. Наприклад, якщо дівчинка мріє про те, щоб переїхати до іншого міста (або планети!), це може означати, що їй чогось не вистачає в нинішньому її житті. Інша дитина мріє стати всесильною, і це може свідчити про її невпевненість у собі, а добрі феї та чаклуни у дитячих фантазіях можуть говорити про те, що дитині не вистачає опори та захисту.

Як навчити дитину мріяти та фантазувати

Спосіб 1

Які чарівні предмети знає ваша дитина? Чоботи-скороходи, чарівна паличка, шапка-невидимка… Пофантазуйте разом про те, в яких ситуаціях вам знадобилися б ці предмети.

Спосіб 2

Подивіться на світ очима різних предметів чи тварин. Як вважаєте, про що думає папужка в клітці, домашні капці, тарілка на кухні, песик?

Спосіб 3

Подаруйте дитині чарівну іграшку Бажасика. Разом з веселими героями мріяти цікаво, корисно та весело. А у вас буде чудова можливість виповнити мрію своєї дитини. Адже досвід того, що мрії збуваються, — певно, найкращий життєвий досвід, з яким і розчарування переживати буде набагато легше.

Бажаємо щасливого дитинства!

4 Липня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність