Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Іграшок для дітей до 3 років існує безліч, починаючи від знайомих кубиків і закінчуючи популярними ляльками LOL. Але головна вимога до них не колір, ціна або користь, а безпека. Усе, що потрапляє до рук малюка, має відповідати загальноприйнятим нормам.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Вибір безпечної іграшки

Сам процес гри дуже важливий для малюків: так вони пізнають світ, вчаться, розвивають моторику та соціалізуються. Тому останнім часом з’явилося стільки видів дитячих розваг, що очі розбігаються навіть у батьків.

Розподіл на хлопчачі та дівчачі іграшки досить умовний. Для немовлят його фактично немає. Важливо насамперед купувати річ, що відповідає віку та потребам малюка.

Пакування і маркування

Якісні товари мають цілісне пакування і відповідне маркування. Воно показує, на який віку розрахована конкретна іграшка (0-3). Якщо товар імпортний, на коробці обов’язково повинен бути переклад державною мовою. Товари без такої етикетки можуть бути ввезені незаконно! Тоді ніхто не може гарантувати вам високу якість іграшки.

Цікаво по темі: Цікаві подкасти для батьків

Призначення

Іграшка для немовляти — не тільки розвага, але й спосіб розвитку. Існують різні іграшки за призначенням:

  1. Інтерактивні. Змінюють свою форму, світяться або видають звуки. Також до них належать різні конструктори та блоки.
  2. Для купання. Допоможуть розважити малюка під час водних процедур. Надувні іграшки для басейну також дозволяють убезпечити дитину, наприклад, спеціальні надувні круги утримують її на воді.
  3. На ліжечко чи коляску. Підвісні мобілі стимулюють дитину тягнутися та хапати, що корисно для пальчиків. Ще вони можуть заколисувати малюка або розважати, поки він знаходиться в ліжечку.
  4. Монтессорі. Призначені для розвитку дитини. Це цікаві бізіборди, сортери та лабіринти.

Розмір

Не менш важливий розмір. Іграшка не повинна бути занадто дрібною, щоб дитина не змогла засунути її в ніс, тим самим спровокувавши задуху. Дітям також властиво ковтати маленькі предмети, тому грати з чимось невеликим можна тільки під постійним наглядом дорослих.

Колір

Обмежень стосовно кольору іграшок для немовлят практично немає. Рекомендуємо уникати яскравих неонових відтінків, від яких втомлюються очі. Якщо фарба якісна, то не бійтеся брати іграшки яскравих кольорів.

Відповідність віку

Це один з найважливіших параметрів. За 3 роки дитина пройде чималий шлях у розвитку. Наприклад, доречно купити м’яку іграшку на руку для новонародженого. А поки малюк проводить багато часу в ліжечку, можна підібрати для нього різні мобілі.

Для місячного немовляти не варто брати вироби, які світяться та лякають дитину. Поки вона ще тільки звикає до нового середовища. На 3 місяці можна купити дитині невелику м’яку іграшку, яку вона буде хапати та вчитися тримати в руці.

Немовлята від 0 до 3 місяців найбільше потребують брязкалець, заспокійливих девайсів. Аж до 5 місяців асортимент переважно обмежується саме ними.

Уже з 6 місяців час обирати навчальні іграшки. Малюкові цікаво крутити їх у руках, пробувати на зуб, кидати та хапати. Підійдуть м’які кулі, м’ячики, розбірні конструкції, предмети зі звуком і світінням. З 8 місяців малюк починає активно повзати, тож саме час використати килимки, мінілабіринти або гімнастичні іграшки.

Для дітей до року важливо стимулювати процес пересування, тому батьки часто купують ходунки. Це чудове пристосування для дітей у рік. Якщо малюк уже робить перші кроки сам, підійде каталка (машинка чи інший предмет на мотузці, який потрібно возити за собою). Вона вчить малюка ходити впевненіше, розвиває навички орієнтації в просторі. Також на рік можна подарувати дитині простий дитячий планшет або бізіборд.

У 2 роки буде корисною шнурівка, оскільки дітям необхідно розвивати дрібну моторику. Радимо купити велосипед з трьома колесами — корисно для опорно-рухового апарату, вчить тримати рівновагу. Будьте уважні, вибираючи подарунки дитині: можливо, їй ще зарано переходити до катання на велосипеді або до гри з дрібними елементами.

Уже в 3 роки ви можете використовувати всі доступні предмети, рекомендовані для цього віку: перші настільні ігри, пазли, пальчикові фарби, конструктори, книги, розмальовки тощо. Ваш малюк уже може сам вибирати вподобані іграшки, просто стежте, якими з них він дійсно користується, а які припадають пилом на полиці.

Цікаво по темі: Як впоратися з одвічним дитячим небажанням

Безпечний матеріал

Для дитини не варто вибирати плюшевих тварин і ляльок з великими очима, які можна відірвати та проковтнути. Великі дерев’яні конструктори можуть спровокувати травму. Лего з дрібними деталями теж не найкращий вибір для малюків до 3 років.

Що ще врахувати під час вибору матеріалу:

  1. Іграшки-антистрес не повинні містити дрібний наповнювач.
  2. Розвивальні предмети для ванни мають бути великими або на присосках. Вони не повинні тонути, фарбувати воду або робити дно слизьким.
  3. Пластик не повинен бути крихким.
  4. Металеві конструктори варто давати малюкові без гайок та інших дрібних деталей. Те саме стосується і пазлів.

Безпечна іграшка для найменших повинна бути цілісною і легкої, щоб дитина могла тримати її в руках. Речі для дітей до 3 років не повинні містити скло, порцеляну, натуральне хутро та шкіру.

В іграшці не повинно бути гострих кутів і деталей, які становлять загрозу для здоров’я малюка. Шви м’яких виробів та іграшок-антистрес роблять міцними, щоб дитина не змогла розірвати їх і витягнути наповнювач.

Міцність

Зрозуміло, що дитяча іграшка має витримувати активне користування. У пріоритеті висока якість, якою часто обумовлена чималенька ціна вибору. Увага, екоречі з вторсировини неприпустимі! Елементи, що святяться, повинні бути щільно закриті в корпусі. Також варто відмовитися від купівлі іграшок з легкодоступними дротами.

Звуковий супровід

Музичні предмети та іграшки, що говорять, дуже цікавлять дітей. Бажано вибирати вироби з можливістю регулювати гучність, щоб дитина не злякався. Дуже корисний винахід — іграшки з білим шумом для немовлят. Це м’які вироби для сну, які кладуть у ліжечко.

Така річ призначена для заколисування і формування правильного режиму сну. Також виробники доповнюють білий шум побутовими звуками, наприклад, тихою роботою фена або пилососа.

Запах і смак

Якість дитячих іграшок також визначається відсутністю запаху і смаку. Через те, що діти тягнуть їх до рота, слід вибирати предмети з безпечного матеріалу без токсичних домішок. Ще важливо стежити, щоб вони не мали сторонніх запахів і не фарбували руки. Такі властивості, як правило, характерні для дешевих товарів, не призначених для малюків до 3 років.

Від яких іграшок варто відмовитися

Крім перерахованих матеріалів, слід уникати виробів з:

  • паєтками, бісером, декоративним пір’ям;
  • ненадійними швами, з яких стирчать нитки;
  • металевими деталями, якими можна зламати зуб, подряпати піднебіння чи губи;
  • рідким наповнювачем;
  • дрібними отворами, в яких застряють пальці.

Якщо мова йде про лабіринти, обов’язково перевірте їх на достатню вентиляцію і надійність дверей/заслінок. Вони повинні легко відкриватися з обох боків. З цієї причини не варто робити їх самостійно з картонних коробок, стільців та інших побутових предметів.

Круг для плавання перевіряйте кожного разу перед купанням. Якщо він погано тримає повітря, замініть новим. Слідкуйте, щоб дитина не вислизувала з нього, але й не застрягала. Вибирайте круглу форму: вона надійно фіксує тулуб дитини.

Догляд за дитячими іграшками

Навіть найякісніші вироби потребують правильного зберігання та догляду. Вам доведеться регулярно чистити та дезінфікувати іграшки. Як доглядати за різними матеріалами:

  1. Пластикові та гумові іграшки мити з милом, добре змивати та висушувати. Предмети для купання обов’язково промивати ще раз і витирати насухо, щоб запобігти появі цвілі.
  2. М’які вироби потрібно прати з дитячим порошком. Робити це треба часто, оскільки тканина вбирає будь-яку вологу і запахи.
  3. Дерев’яні предмети варто протирати розчином мильної води, але не замочувати.
  4. Електронні іграшки протирайте антибактеріальними серветками. Деякі мами виймають блок живлення з м’якої іграшки, зашивають, перуть виріб, а потім вставляють блок назад.

Безпека малюка — пріоритет у виборі іграшок.

Завжди шукайте рекомендації стосовно догляду за іграшкою на етикетках. Не всі їх можна мити: якщо на поверхні з’явилися відколи, тріщини чи злізла фарба, виріб необхідно викинути. Іноді практикують ошпарювання окропом, заморожування, але такі методи можуть зіпсувати іграшку.

Варто зібрати декілька схожих комплектів: поки одні предмети обробляються, іншими можна користуватися. Пам’ятайте, що не слід економити на дитячих товарах: неякісна іграшка може заподіяти шкоду здоров’ю вашого малюка.

 

Читайте також:

19 Березня / 2020 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як правильно викладати дитину на живіт
15 Березня / 2023 Виховання і розвиток
26 Червня / 2023 Виховання і розвиток
Що означають дитячі малюнки
23 Грудня / 2022 Виховання і розвиток