Як навчити дитину засинати самостійно

Уміння дитини засинати самостійно — це не лише запорука спокійного й тривалого дитячого сну, який є складовою частиною міцного здоров’я дитини, а й економія маминого часу, сил і нервів. Розповідаємо, яких умов потрібно дотримуватися, щоб ритуал засинання став приємним та безтурботним і для малюка, і для всіх членів родини.

З якого віку потрібно привчати дитину спати одній

Читайте також: Сон малят до трьох років: Норми та рекомендації

Звісно, тут усе індивідуально, й кожен з батьків сам обирає час і знаходить способи, як привчити дитину до ліжечка. З психологічної точки зору найкращий вік для цього — 2,5–3 роки. Цей період проходить під девізом «Я сам»: малюк стає все більш самостійним, тому багато дітей навіть раді тому, що будуть спати окремо у своєму ліжечку, як дорослі.

Якщо вирішите привчити дитину засинати самостійно раніше, враховуйте такі моменти:

  • Від народження до 6 місяців малюк цілодобово потребує присутності дорослого, тому зараз спільний сон для нього кращий. Звичайно, якщо це не заважає висипатися дорослим.
  • Від 6 місяців до 1,5 років дитина активно пізнає навколишній світ, у неї починають розвиватися фантазія та уява. Тому в цей час малюк може боятися спати сам. Якщо ви помітили, що сон дитини тривожний, переривчастий, можливо, їй буде спокійніше спати в одній кімнаті з батьками.
  • Від 1,5 до 2,5 років багато дітей починають боятися темряви й самотності. Якщо у малюка є така боязнь і він не хоче спати один, почекайте, поки це пройде. Можна пограти в психологічні ігри, що сприяють доланню страхів.

Як вкласти дитину спати: рекомендації батькам

Якщо ви вирішили спробувати самостійне засинання, потрібно набратися терпіння. Переконайтеся в тому, що ви готові в разі необхідності підходити до дитини (якщо вона чогось злякається або захоче попити), а вона — готова спати окремо від дорослих. Якщо малюк буде відчувати ваш внутрішній спокій, йому буде простіше прийняти новий уклад життя.

Що допоможе поліпшити засинання:

  • дотримання режиму дня;
  • обов’язковий денний сон;
  • фізична активність і перебування на свіжому повітрі протягом дня;
  • достатнє спілкування з батьками, спокійна атмосфера в родині;
  • вечірні ритуали перед сном.

Також важливо провести чіткий кордон між дорослою та дитячою спальнями (або спальними місцями, якщо кімната спільна). У дитини має бути, як мінімум, свій куточок, в якому їй буде затишно та безпечно.

Поради для мам немовлят 6-12 місяців

На багатьох сайтах можна зустріти пораду, що немовлят треба привчати спати самостійно чи не від народження. Однак фахівці з дитячого сну рекомендують робити це тільки з 6 місяців. З перших же днів життя потрібно намагатися дотримуватися режиму «поїли — не спимо — поїли».

Привчати до самостійного сну слід у момент, коли дитина здорова та нічим не хворіє. Наберіться терпіння, адже у немовляти вже є характер, який воно обов’язково буде показувати, якщо щось не сподобається. Крім того, поточний настрій і самопочуття малюка теж будуть даватися взнаки. Тому — терпіння, спокій і ще раз терпіння та любов.

До 6 місяців немовля вже вміє не спати протягом 2 годин. Визначившись з графіком «неспання — сон», дотримуйтеся таких правил:

  1. Придумайте і дотримуйтеся власних ритуалів засинання. Це може бути наявність у ліжечку маминої речі або улюбленої іграшки. Увечері яскраве світло треба вимкнути, а вдень зашторити вікна. Добре працюють колискова і ритуальна кодова фраза з побажанням. Вони виробляють рефлекс «чую — сплю».
  2. Поступово позбавляйтеся від звички «груди — сон». Переносьте час годування, відсуваючи його від моменту вкладання в ліжечко. Робіть це самі, не перекладаючи обов’язок на інших членів сім’ї. Будьте поруч з дитиною. Погладжуючи її, кілька разів нахиліться, поцілуйте, говоріть добрі слова в ритмі, що заколисує. У разі коли немовля починає вередувати, спочатку постарайтеся заспокоїти його, не дістаючи з ліжечка. Якщо не виходить, тоді беріть на руки, а заспокоївши, кладіть назад.
  3. Педіатри рекомендують не надто туго, але все-таки сповивати немовля на момент засинання. Це допоможе йому не розбудити самого себе здриганнями з розведенням ручок в боки (рефлекс Моро). Через 15-20 хвилин сну малюка слід розповити, щоб він вільно крутився. До речі, багато немовлят швидко засинають, якщо впираються головою в щось пружно-м’яке.
  4. Спочатку можна привчати засинати немовля з соскою (замість грудей або пляшечки). Але не забувайте вийняти її, наприклад, перед тим, як розповити. І це не повинно стати ритуалом, через тиждень-другий пробуйте вкладати без соски.

Методика іспанського лікаря Естівіля «захоче, сам засне — нехай кричить, я підходити не буду» не тільки негативно впливає на психіку дитини. У деяких випадках вона просто небезпечна для життя, наприклад, коли дитину раптово знудило, і вона може захлинутися блювотними масами.

Поради для мам малюків від 1 до 2 років

Навчити дитину самостійно засинати можна абсолютно в будь-якому віці. Якщо малюк не опанував навичку до року, то до перерахованих вище правил додаються такі рекомендації:

  • регулюйте фізичну та емоційну активність малюка — за пів години до засинання припиняйте рухливі ігри, змінюйте тональність музики на спокійну, знижуйте гучність або вимикайте телевізор;
  • уклавши дитину спати й виконавши всі ритуали, не слід поспішати залишати кімнату — посидьте поруч з ліжечком, походіть кімнатою (трохи наспівуючи або щось тихо кажучи), нехай малюк чує ваш голос і відчуває присутність;
  • якщо малюк заплакав, добре підійти й повторити всі ритуали;
  • поступово відучуйте дитину спати «в русі»: у візочку або в машині;
  • в разі переїзду малюка з сімейного ложа в його ліжечко (в окрему кімнату) постарайтеся не йти на поводі у дитячих примх — трохи ласки та терпіння, розповідей про те, як добре спати окремо, і через 3-5 днів малюк звикне, а ви з чоловіком зможете приділяти увагу один одному;
  • в цьому віці майже всі діти починають прокидатися через брудні підгузки, тому скоротіть час на його зміну, підготувавши все потрібне для цього заздалегідь.

До речі, починаючи з 12 місяців, дитина повинна звикати до того, що укладати її спати може не тільки мама, але й тато, інші члени сім’ї.

Поради для мам дітей з 2 до 4 років

У цьому віці допоможе заснути казка, нічник, «м’який шум» і правильна підготовка до сну:

  1. Казку краще вибирати коротку, цікаву, таку, що не розбурхує. Повчальні та психотерапевтичні казки, що вимагають роздумів, рекомендуються для прочитання на час неспання.
  2. Нічник слід вмикати, коли малюк вже знаходиться в ліжечку. Розташувати лампу потрібно далеко від спального місця. Деякі батьки рекомендують придбати рожевий (червоний) абажур, стверджуючи, що в червоному світлі діти краще і швидше засинають, а раптово прокинувшись, менше вередують і швидше засинають знову.
  3. «М’яким шумом» може бути тиха, спокійна добірка мелодій чи звуків природи. Тут все дуже індивідуально.
  4. Перед сном корисно погуляти на вулиці. Свіже повітря, насичене киснем, позитивно впливає на нервову систему, що допомагає краще засипати.
  5. Дотримання режиму дня. Фахівці вважають оптимальним періодом для засинання період з 21 до 22 години. Звикнувши до такого графіку, малюк буде сам хотіти спати у свій час.
  6. Правильне повітря в кімнаті: свіже, прохолодне й вологе. За 15–20 хвилин до сну провітріть спальню. У холодну пору року ввімкніть зволожувач і доведіть вологість до оптимальної.
  7. Відмовтеся за дві години до сну від ігор на телефоні та перегляду мультиків.
  8. Як швидко заспокоїтися: вимкнути яскраве світло, заспівати колискову, влаштувати нетривалу теплу ванну. Ще можна помалювати, почитати казку, позайматися іншими спокійними справами.
  9. Активна робота кишечника заважає засинанню, тому вечерю плануйте за годину — дві до укладання.

Легше пережити відселення у своє ліжечко або окрему кімнату допоможе яскрава постільна дитяча білизна та нова піжама. Добре працює прийом, коли малюк спочатку укладає спати улюблену іграшку. Тепер він сам дорослий, а іграшка стає ним, але маленьким. У цей час мамі чи татові краще вийти з кімнати, нехай малюк впорається з цим завданням самостійно.

Потрібно також передбачити можливість безперешкодного «нічного візиту» дитини в ліжко до мами з татом. Для цього слід вийняти 2 прутики з решітки, щоб дитина не перелазила через неї й не травмувалася.

Яких ще правил корисно дотримуватися для якісного самостійного засинання дітей, швидко і чітко розповість лікар Комаровський. Застосовуючи їх на додачу до перерахованих вище рекомендацій, вся ваша родина напевно буде спати потрібну кількість часу, міцно та із задоволенням.

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анастасія

    Ми переселили дитину в 2 роки. Купили їй нове ліжко і вона сказала, що тепер буде тут спати. З першого ж дня дитина спить сама в своїй кімнаті. Іноді кажемо, щоб лягала з нами коли дуже холодно, але вона відмовляється.

  2. Олена

    Доброго дня дайте пораду як навчити дитину засинати в 1.5 року без груді не даю пробую закачати на руках істерика хоче на ліжко і грудь що робити?

  3. міліна

    Міліна: мені були корисні рекомендації. але врахуєте , будь ласка , що переселення це важка процедура.

Рекомендовані статті