Няня, бебісітер: як знайти хорошого фахівця?

В Україні багато мам виходять на роботу вже в перший рік життя дитини. Природно, що вони потребують фахівця, який буде доглядати за малюком. Український ринок нянь переповнений, але знайти професіонала на практиці виявляється не так вже й просто.

Де шукати?

Пустити чужу людину в будинок, довірити їй виховання та життя дитини — неабияке випробування для молодих батьків. Тому бебісітера або няню для зовсім крихіток шукають, насамперед, серед знайомих, а також просять їх уточнити це питання серед їхніх знайомих. Ті, хто живе в спальних районах міста, можуть розпитати про хорошого фахівця мам із найближчих дитячих майданчиків або розклеїти оголошення у своєму та сусідніх мікрорайонах.

Дітям від двох років потрібна вже професійна няня. Шукати відповідну кандидатуру можна:

  • спілкуючись у мережі на спеціалізованих форумах;
  • розмістивши на інтернет-дошках оголошення з точним описом ваших вимог до претендента, переліком його обов’язків, зазначенням робочого графіка та погодинного тарифу;
  • на безкоштовних або платних сайтах, де розміщені резюме фахівців і відгуки про якість їхньої роботи;
  • у кадрових агентствах, що спеціалізуються на домашньому персоналі.

Останній варіант — найдорожчий, але найбезпечніший, адже в кадрових агентствах ви гарантовано знайдете професійну няню.

Сьогодні багато молодих батьків кооперуються з сусідами та беруть на роботу висококласного фахівця для дітей приблизно одного віку з 2-4 сімей. Деякі наймають навіть двох: гувернантку та викладача. Такий імпровізований мінісадок можна організувати в одній квартирі (приватному будинку) або скласти змінний графік. Ця популярна практика вигідна як батькам, так і працівникам. А головне, що дітям забезпечені щоденна гра та навчання серед однолітків.

Няню-компаньйона або бебісітера для дошкільнят цілком можна знайти на сайтах, де розміщені резюме та відгуки. Але в такому разі всю надану інформацію потрібно перевіряти.

Знайомство з нянею

Проводити співбесіду з майбутньою нянею слід у 2 етапи. Під час телефонної бесіди складається перше враження та приймається рішення — відразу відмовити або запросити додому для подальшого знайомства.

Орієнтовна схема телефонної розмови:

  1. Назвіть себе та опишіть вашу вакансію. Наприклад, у нас дівчинка 4-х років, нам потрібна україномовна няня на 10 годин на день, з 8 ранку, з понеділка по п’ятницю. У ваші обов’язки також буде входити приготування дитячої їжі та супровід дитини на танці двічі на тиждень.
  2. Тепер поставте питання претенденту: ПІБ, вік, наявність і вік власних дітей, місце реєстрації та проживання, освіта, досвід роботи нянею, стан здоров’я, наявність санітарної книжки.
  3. Попросіть прокоментувати навички та знання, під час розмови уточнюючи факти та ставлячи конкретні питання. Наприклад, скільки часу триватиме прогулянка, чим дитина займатиметься впродовж неї?
  4. Обговоріть тарифну погодинну ставку, нюанси, пов’язані з переробітком, лікарняними.
  5. Уточніть, чи має претендент рекомендаційні листи. Попросіть контактний телефон попередніх роботодавців.

Якщо зародилися сумніви й розмова не складалася, відразу відмовляйте.

Усе влаштувало? Тоді запрошуйте додому. Сидячи у вітальні, попросіть показати паспорт і рекомендації, після чого проведіть співбесіду, дотримуючись заздалегідь складеного плану. Ось один із варіантів опитувальника:

  • що конкретно робили й чому пішли з останнього місця роботи;
  • як дієте в ситуаціях, коли дитина вередує або проявляє агресію;
  • перерахуйте кілька дитячих пісеньок, заспівайте мені одну;
  • що й скільки годин можна дивитися дитині по ТБ (інтернету);
  • як ставитеся до Монтессорі або Вальдорфу;
  • що знаєте про принципи здорового дитячого харчування, як ставитеся до солодкого;
  • якщо дитина подавилася, якими будуть ваші дії;
  • які ознаки алергії небезпечні для життя, що робити в такому разі;
  • вмієте малювати;
  • в яких випадках можна шльопнути/вдарити дитину;
  • розкажіть дитячий віршик англійською;
  • яку хитрість застосовуєте, укладаючи дитину на денний сон;
  • малюк впав з ліжка — ваші дії;
  • скільки часу на день ви витрачаєте на спілкування телефоном;
  • ходите в гості до колишніх роботодавців.

Під час співбесіди звертайте увагу на чистоту розмовної мови, інтонації, жести, міміку. Якщо вас хоч щось не влаштувало або насторожило, не закривайте на це очі й продовжуйте пошуки іншого фахівця.

Читайте також: «Фриланс у декреті: як поєднати роботу з дитиною». 

Адаптація малюка до няні

Час звикання малюка до нової людини залежить від його віку й індивідуальних особливостей характеру. Тому, навіть якщо під час співбесіди няня сподобалася особисто вам на всі 100%, час на адаптацію необхідний кожній дитині.

Адаптація малюка до чужої людини в домі проходить у 3 етапи:

  1. Демонстрація дитині своєї приязні й довіри до няні. Перший робочий день повинен бути коротким. Більшу частину часу проводьте разом, але сміливо відходьте в туалет або іншу кімнату. Не забувайте торкатися няні. Пообідайте разом із нею. Покажіть у присутності дитини, де і які речі лежать. Разом укладіть малюка на денний сон.
  2. У наступні дні представте няню сусідам. Сходіть утрьох на дитячий майданчик, познайомте няню з іншими мамами. Якщо дитина готова до цього, нехай познайомить її зі своїми друзями. Не зайвим буде декілька разів приготувати разом дитячу їжу. Укладайте дитину спати разом, але будіть самі.
  3. Найбільш делікатний період. Спочатку йдіть з дому ненадовго, наприклад, у магазин. Потім декілька разів залиште малюка з нянею на пів дня.

Переводити няню на повний робочий день можна, коли переконаєтеся, що дитина спокійно прокидається в її присутності, але без вас.

Перевірка професіоналізму, сумлінності та порядності

Тут є два шляхи: самостійний збір та аналіз інформації або звернення до фахівців детективного агентства. Повністю бути спокійними дозволить встановлення власної системи відеоспостереження (можна взяти її напрокат), а також періодичний контроль того, що відбувається на дитячому майданчику та вулиці. Відеомоніторинг не порушує прав людини, однак потрібно попередити няню про нього та взяти розписку про згоду.

Швидкого та вдалого вам пошуку кваліфікованої няні!

5 Листопада / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA