Чи варто змушувати дитину їсти

Ця проблема знайома майже усім батькам: дитина відмовляється від їжі і каже, що не голодна. Нажаль, у різні періоди життя таке може трапитись майже з кожним малюком. Як же ж в такому випадку розпізнати, коли це є нормою, а коли варто звернутись до лікаря? Давайте поміркуємо разом.

Зазвичай проблема поганого апетиту малюків вперше підіймається бабусями. Це саме їм завжди здається, що дитина погано їсть, що вона дуже худа або занадто бліда. У більшості випадку, це й справді їм тільки здається, але в результаті страждає той самий худий та голодний малюк.

Напевне, у кожній родині неодноразово ставалась така ситуація, коли Ви не дозволяли своїй дитині вставати з обіднього столу доки у тарілці не буде порожньо. І скільки разів Ви спостерігали таку картину, коли маля сидить із сльозами на очах та через силу доїдає свій обід або вечерю? «Ти ж півдня нічого не їв!» – саме цим мотивують батьки свої дії, не прислухаючись до думки свого чада. Та й що може бути поганого у бажанні смачно накормити власну дитину? Насправді, абсолютно усе в такому випадку є ненормальним, і перш ніж змушувати свою кровинку через силу вкладати у себе ложку за ложкою небажаної їжі, краще з’ясуйте, чого саме у неї такий поганий апетит.

Чому діти відмовляються від їжі

Перша і найлогічніша причина – це хвороба. Дитина, яка страждає на вірусну чи бактеріальну інфекцію, зазвичай майже повністю втрачає апетит, бо в неї просто немає сил на перетравлення продуктів харчування. Це абсолютно нормальна ситуація і реагувати на неї батькам потрібно теж адекватно. Підчас хвороби дуже важливо не забувати про рясне пиття та правильне лікування – в такому разі недуга швидко відступить і бажання їсти обов’язково повернеться.

Інше пояснення відмові добре харчуватись – неможливість їсти. Страва дуже гаряча, або холодна, солона, гостра чи просто несмачна для малюка. Адже вибір у наших дітей не такий вільний, як у дорослої людини, і найчастіше вони вимушені вживати саме те, що приготувала мама або бабуся. Справедливі батьки зобов’язані пам’ятати про те, що на смак та колір – товаришів немає, і можливо смакові забаганки у Вас та Вашої дитини просто не співпадають.

Окрім цих очевидних причин, існує безліч інших, але майже всі вони пов’язані із психологічним станом дитини.

Тож, чи варто малюка змушувати їсти?

Однозначно – НІ! Це думка абсолютно усіх дитячих спеціалістів, і основна задача батьків, що зіткнулись із цією проблемою – це прислухатись до порад експертів. Досвідчені матусі і татусі підтвердять, що нічого гарного із змушення малюка через силу приймати їжу не вийде. Сльози, істерики, роздратовані члени родини – ось найбільш розповсюджений результат насильних дій над дитиною. І звичайно, їжа в тарілці обов’язково залишиться, а якщо малюк все ж таки її з’їсть – на користь вона не піде.

Декілька рекомендацій що до правильного годування дитини:

✔ намагайтесь запрошувати малюка до столу в один і той же час, тобто, наладьте зручний для Вас харчовий режим;

✔ годування під телевізор, комп’ютер чи телефон – заборонене;

✔ не змушуйте дитину доїдати усе з тарілки, нехай трапеза закінчується тоді, коли маля буде ситим;

✔ уберіть важкі перекуси (бутерброди, печиво, тощо), залиште лише фруктові та овочеві;

✔ будьте гарним прикладом для своєї дитини – харчуйтесь самі таким чином, як Ви б хотіли, щоб харчувався Ваш малюк;

✔ якщо дитина навідріз відмовляється від таких життєво важливих та поживних продуктів,як, наприклад, м’ясо чи молоко, зверніться до спеціаліста, який порадить, чим їх можна замінити.

І найголовніше – пам’ятайте: якщо Ваша дитина погано їсть і при цьому добре себе почуває, вчасно розвивається, не має проблем з травленням та веде активний образ життя – вона є абсолютно здоровою, і зациклюватися на питанні харчування не варто. Краще, сконцентруйтесь на вихованні малюка та радійте його щасливому і безтурботному дитинству!

16 Березня / 2018 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки