Фриланс у декреті: поєднуємо роботу й радість материнства

Завдяки сучасним технологіям можна працювати не виходячи з дому. Особливо важлива така можливість для мам у декреті, які ще не можуть залишити дитину на родичів чи віддати до дитячого садка. Проте головна небезпека такого вільного найму — перевтома внаслідок неправильної організації робочого дня.

На чому заробляти на фрилансі та з чого почати

Можливостей безліч:

  • редагування (виправлення помилок);
  • копірайтинг;
  • дизайн;
  • бухгалтерський облік;
  • контент-менеджмент.

Вам підійдуть заняття, що не потребують фізичної присутності в офісі. Якщо ви до вагітності працювали редактором у видавництві, то ніщо не завадить займатися тим самим у декреті. Проте деякі види робіт вам будуть недоступні, бо потребують певних професійних навичок.

Для початку складіть резюме. Перерахуйте свої вміння, знання мов, вкажіть кваліфікацію. Також додайте приклади кращих робіт або зробіть портфоліо. У пошуках працедавців завітайте на найбільші в Україні біржі: freelance.ua, freelancehunt.com. Не соромтеся написати на пошту колишнім замовникам, пропонуючи свої послуги на парт-тайм.

Памʼятайте, що робота в інтернеті не має потребувати фінансових інвестицій. Тож мережевий маркетинг — не ваш варіант. Будьте обачними й переконайтеся у добрих намірах замовників. Навіть на перевірених ресурсах цілком можливо натрапити на шахраїв.

Корисні поради з тайм-менеджменту для мам-фрилансерів

Щоб гідно заробляти на фрилансі, потрібно працювати майже повний робочий день. Тому не очікуйте, що ваш дохід наздожене зарплатню чоловіка чи перевищить її (але й таке трапляється). Намагаючись заробити трохи грошей, не забувайте:

  1. Спати. Нехтувати сном — це помилка фрилансерів-початківців, адже вільний графік спокушає працювати тихими нічними годинами, коли ніхто й нічого не відволікає. Але зовсім скоро в такому режимі ви втратите всіляке бажання щось робити. Тому не варто йти в «нічну зміну», коли треба відпочивати.
  2. Піклуватися про малюка. На жаль, у мам не вісім рук, тому одночасно готувати їжу, катати візочок, купати немовля і працювати не вийде.
  3. Відпочивати. Навіть якщо вам вдається все встигати, неодмінно влаштовуйте собі вихідний. Якщо працювати щодня (а догляд за дитиною це також робота), можна емоційно вигоріти.
  4. Знати міру. Вам зробили кілька чудових пропозицій, ви запланували собі щоденну зайнятість, розписали все по хвилинах. Проте життя внесе свої корективи. Не беріться за роботу, не залишаючи часу на форс-мажори. Якщо захворіє дитина чи ви, просто не встигнете все зробити й втратите замовника.

Якщо у фрилансі стільки труднощів, коли ж працювати? В ідеалі це має бути тільки ваш вільний час. Наприклад, під час денного сну дитини, коли вона в родичів чи ввечері, коли за нею може доглянути чоловік. Для продуктивної роботи вам знадобиться не менше 2-3 годин концентрації.

Якщо ви мама немовляти й готові працювати не на шкоду собі, придбайте ноутбук середньої потужності. Можна роздавати інтернет зі смартфона й працювати в парку, поки дитина спить. Проте це варіант на теплі дні й для спокійних немовлят.

Чи вигідно наймати няню?

Про няню варто думати тоді, коли ви точно знаєте, скільки заробите. Інакше ви просто вийдете в мінус або в плюс, який того зовсім не вартий. Якщо очікуваний чистий прибуток — 150 грн на годину, а з нянею ви домовитеся на 70, то це, безумовно, вигідно. Зважайте, що послуги професіоналів коштуватимуть дорожче.

Деякі мами довіряють дітей подругам, сусідам за символічну плату. Часто так підробляють підлітки. Але краще, аби вони перебували під вашим наглядом на екстрений випадок. Тому варіант, де няня бавить дитину в сусідній кімнаті, поки ви працюєте, цілком життєздатний.

Приблизний розклад, якщо ви зважилися на няню

Припустимо, вам потрібно працювати 3-4 години на день. Коли дитина маленька, вона спить довше за вас. Тож ви можете попрацювати 1 годину зранку. Далі найняти няню на 2 години вдень, відправити її з малюком на прогулянку.

Після обіду також матимете годину-півтори, якщо вдасться вкласти малюка. Ще 1 годину допрацювати ввечері, передавши дитину татові. Комусь такий графік може бути зручним, комусь підійде інший варіант: більше завантажити тата або користуватися послугами няні 3-4 год.

Останній варіант найбільш фінансово невигідний. Але за умови гарних перспектив можна протриматися до того моменту, коли дитину вдасться влаштувати до садка. До речі, приватні дошкільні заклади також мають право на життя. Ідеально, якщо адміністрація піде назустріч і дозволить влаштувати малюка на пів дня. Так ви зможете й заробити, й не пропустите дорослішання сина чи доньки.

Починаючи працювати, враховуйте, що вільний час вам слід витрачати й на себе, й на домашні клопоти. Бо коли ви здатні виділити на роботу лише годину, то не встигатимете нічого. Тож добре продумайте, як будете поєднувати догляд за малюком і фриланс.

24 Вересня / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Вікторія

    Працювала до декрету фінансистом.

  2. Любовь

    По образованию инженер гидротехник. До дикрета составляла смертные документы на программе АВК в производственной отделе государственной фирмы.

Рекомендовані статті