Хто в хатинці живе? Неприємна історія про глистів

Зараження паразитами займає третє місце по розповсюдженості в світі. Найбільш неприємним є той факт, що основними пацієнтами, які хворіють на дану недугу, є дітки. Саме тому, симптоми гельмінтозу та заходи його профілактики мають чітко знати абсолютно всі батьки. Сьогодні поговоримо про те, як впливає наявність глистів в організмі на здоров’я малюка, де можна підхопити це захворювання та як його лікувати.

Шляхи зараження

Малюки у віці 1-5 років є найбільш уразливими перед паразитами. Адже саме у цей період дітки ведуть надзвичайно активний спосіб життя, вони знайомляться зі світом, пізнають його і частіше за все зараження відбувається через проби «на смак». Малята не надто пильно слідкують за своєю гігієною, адже в них і так справ вдосталь. Тож, саме таким чином, через немиті руки та брудні продукти харчування гельмінти і потрапляють до дитячого організму.

У дітей найчастіше зустрічаються аскариди, що визивають таку хворобу, як аскаридоз, та остриці, які є причиною виникнення ентеробіозу. Останнім часом лікарі нерідко діагностують зараження ниткоподібними нематодами, носіями яких зазвичай є собаки. Окрім улюблених тваринок, ці паразити можуть потрапити до людського організму через укус комара.

Як зрозуміти, що у дитини гельмінтоз

Існує чимала кількість глистів, здатних жити всередині людини, не даючи про себе знати, довгий час. Інколи цей період може тривати протягом декількох років! Симптоми гельмінтозу виражені найбільш яскраво під час зниження імунітету, отже в осінньо-зимовий період їх пропустити досить складно. То, які ж вони, ці ознаки наявності паразитів в організмі дитини?

  1. Підвищення апетиту на фоні схуднення малюка може говорити про гельмінтоз. Однак, з боку шлунково-кишкового тракту можуть бути й інші реакції: нудота, блювання, відмова від харчування, загальна млявість. Складнощі полягають у тому, що ці симптоми здатні так само вказувати і на безліч інших захворювань, тож орієнтуватись лише на апетит малюка не варто.
  2. Якщо глистяні інвазії присутні в дитячому організмі, вони можуть викликати і больові відчуття. Найчастіше спазми виникають у правому підребер’ї – саме туди вказують маленькі пацієнти, коли почувають себе погано. При цьому, вони не бажають бігати та грати у активні ігри, ведуть себе мляво і тихо.
  3. Скрегіт зубами та слинотеча вночі також можуть бути симптомами наявності паразитів.
  4. Можливо Ваш малюк заразився глистами, якщо у нього виникли проблеми з травленням. Інколи гельмінтоз характеризується чергуванням запорів та розладів шлунку.
  5. Інші симптоми глистяних інвазій – поява порушень дерматологічного характеру. У дитини з’являються висипи незрозумілого походження, виникає лущення на пальцях ніг і рук, стан волосся також погіршується.
  6. На фоні загального зниження імунітету, у малюка можуть загострюватись хронічні захворювання, або він починає часто хворіти інфекційними хворобами.

Однак, навіть знаючи усі ці симптоми, найбільш зрозумілу картинку дадуть лише лабораторні аналізи. Знижений рівень гемоглобіну, висока кількість еозинофілів в крові дитини на фоні будь-яких симптомів, вказаних вище – це вже привід запідозрити наявність паразитів в організмі.

До чого може призвести ігнорування лікування

Деякі батьки вважають, що гельмінтоз у малюка – не така вже й страшна проблема. Мовляв, паразити є практично в кожної людини, і нічого жахливого з організмом вони зробити не здатні. Насправді ж, така думка є вкрай невірною. Відмова від лікування глистяних інвазій може призвести до сумних та дуже неприємних наслідків, таких як:

  • захворювання ШКТ: кишкова непрохідність, розлади шлунку, метеоризм, сильні больові відчуття, блювання;
  • проблеми зі шкірою: висипи, свербіж;
  • збільшення розмірів печінки та селезінки;
  • неврологічні розлади, виникнення хронічної дратівливості;
  • головний біль, підвищення температури тіла, кашель;
  • захворювання верхніх дихальних шляхів: часті ангіни, бронхіти, пневмонія;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Якщо Ви помітили, що Ваш малюк почав досить часто хворіти, Ви не вилазите з поліклінік, а аптеку стали відвідувати частіше, ніж продуктовий магазин – здайте обов’язково аналізи на глисти.

Лікування

Перше, що назначить лікар, виявивши гельмінтоз у дитини – це медикаментозна терапія. Паралельно із цим, вкрай важливо виконувати наступні рекомендації:

  1. харчування малюка у період лікування має бути строго дієтичним;
  2. ні в якому разі не ігноруйте гігієнічні заходи;
  3. проведіть генеральне прибирання в приміщені, де проживає дитина.

Любі батьки! Сподіваємось нам вдалося впевнити Вас у тому, що гельмінтоз – це дуже серйозне захворювання, лікування якого ні в якому разі не можна ігнорувати. Якщо Ви запідозрили наявність глистів в організмі своєї дитинки, або не можете зрозуміти причину постійних хвороб – ОБОВ’ЯЗКОВО ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ДИТЯЧОГО СПЕЦІАЛІСТА!

Бажаємо Вам і Вашим малюкам міцного здоров’я та завжди гарного самопочуття!

3 Травня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність