Заняття спортом разом з дитиною: ідеї, як замінити відсутність гуртків

До 24 лютого у більшості маленьких українців був досить зрозумілий та чіткий розпорядок тижня. Садочок або школа, ігри з друзями, гуртки та спортивні секції. Війна забрала звичний розклад життя та позбавила дому мільйони українських дітей.

За кордоном, у більш спокійних українських містах та селах або вдома, під звуки сирен,  – всюди для дитини головне залишатися у контактi з мамою. Тому EVA Blog та Клуб Щаслива мама продовжують ділитися з ідеями та лайфхаками, як по цеглинці відбудовувати моменти звичного життя. 

Час читання: 6 хвилин та смузі 🥤

статья доступна на русском языке

Тренування разом з дитиною – доступна альтернатива спортивним гурткам. Такий собі сімейний тімбілдінг. Тож додавай цю статтю у збережені посилання, аби завжди мати змогу швиденько її знайти, та запам’ятовуй план дій.

Тренування разом з дитиною

Цікаво по темі: Як зайняти дитину під час сирени, щоб відволікти та заспокоїти?

Як зацікавити дитину спільними тренуваннями?

Головна запорука успіху спільного тренування з дитиною – зацікавити її. Чим краще впораєтеся з цим завданням, тим більше шансів, що заняття стануть постійною сімейною звичкою. Зробити це доможуть три наступні кроки. 

  • Використовуйте формат гри. 

Діти пізнають світ у форматі гри. Вона поєднує фантазію, жагу до нового та азарт від досягнення перемоги. Чудове комбо, щоб викликати стійку цікавість. 

  • Додайте момент змагання.  

Відчувати себе переможцем приємно. І не важливо, ця перемога у супер-складному випробуванні чи у більшій кількості присідань. Додайте елемент конкуренції, і будь-яке завдання стає для дитини більш цікавим . Працює прийом навіть з миттям посуду.)

  • Складіть бадьорий плейлист. 

Музика завдає потрібний ритм і додає веселощів. Складіть плейлист, що не дасть всидіти на місці та підштовхуватиме до тренування. До речі, ідеї для плейлисту можна взяти з нашої підбірки ТОП пісень українських виконавців

Спільне тренування з дитиною
Коли цікавість тренуватися увійшла до чату, час переходити безпосередньо до плану занятть. 

Суглобова разминка

Будь-яку фізичну активність варто починати з “розігріву” суглобів. Для цього існує проста, але дієва суглобова розминка. Від маківки до стоп поступово пропрацьовуємо усі місця, де наше тіло згинається та розгинається: 

  • шия;
  • зап’ястя;
  • лікті; 
  • плечі;
  • грудний відсік;
  • поперек;
  • тазовий відділ;
  • коліна;
  • стопи.

Використовуємо нахили, рух по колу за та проти годинникової стрілки, вигини вперед та назад. Прості вправи, знайомі з уроків фізкультури, веселіше робити від ритм улюбленої пісні, буде трохи схоже на танець. 
Суглобова разминка

Цікаво по темі: Звичайні діти: чому не потрібно вимагати від дітей видатних талантів

Тренування з дитиною: активне кардіо

Хвилю бадьорого настрою піймали, час її пришвидчити та розігнати. Наступна частина тренування з дитиною вдома – активні кардіо вправи. Кожну з них виконуєте по 30 секунд з короткими перервами на відпочинок. Ще один варіант – виконувати певну кількість повторень, поступово збільшуючи їх.

Вправи для кардіо тренування

  1. Кроки з високим підніманням колін. 
  2. Біг на місці.
  3. Біг із захлестом. Закидаєте стопи назад, майже торкаючись сідничок. 
  4. Джампінг джек. Стрибком ставите ноги на ширину плечей, руки зводите над головою. Наступним стрибком ставите ноги разом, а руки розводите. 
  5. Присідання з доторканням до  п’ят. уважно слідкуйте за тим, щоб коліна не виходили за носочки, а спина була пряма. 
  6. Берпі (бурпі). Комплексна вправа, що задіє і значну кількість м’язових груп, і допоможе покращити координацію. Складається з кількох рухів: 
  • з положення стоячи присідаєте;
  • відстибуєте назад, займаєте положення планки;
  • стрибком повертаєтесь у початкову позу сидячи;
  • вистрибуєте вгору, витягуючи руки над головою. 

Одразу попередимо, що для багатьох на початку тренувань берпі будуть викликати відчуття, що є додаткова пара рук і ніг, якими хтозна як керувати. Там чим більше практики, тим краще виходитиме! 
Кардіо тренування з дитиною

Ігрове парне тренування з дитиною

Перейдемо до найвеселішої частини – парних вправ. Вони найкраще підходять для сімейного тімбілдінгу, бо чудово вписуються у ігровий формат.  

  1. Сідаєте спинами один до одного, ноги перед собою. На сідничках рухаєтесь спочатку вперед, потім назад. (Такі собі веселі гусенечки). 
  2. Переходимо до прави на прес. Займаете положення лежачи стопами одне до одного. М’яч примаєте над головою. Піднімаетесь у положення сидячи та передаєте м’яч партнеру. Повертаєтесь у положення лежачи, а ваш маленький партнер повторює описані  дії. 
  3. Сідаєте обличчям одне до одного, ноги витягнуті попереду на ширині плеч, руки з’єднані. По черзі робите нахил вперед, ніби на гойдалці. 

Найкраще доповнення цих прав – щирі посмішки та сміх. 

Ігрове парне тренування з дитиною

Розтяжка – важлива частина тренування

Наостанок поговоримо про розтяжку. Вона допоможе трохи заспокоїти дитину та налаштувати її з активного ігрового ритму тренування на більш спокійний лад. Бо ж діти часом як вічний двигун, а вам ще борщик варити та посуд мити. 

Простий комплекс для розтяжки пропонуємо взяти з нашої статті про стретчинг. Головне правило – робити вправи повільно, з концентрацією на відчуттях. 

Розтяжка з дитиною

Відсутність можливості ходити на секції та гуртки, безумовно засмучує. Але спільні домашні тренування можуть стати чудовим варіантом спільного дозвілля. Ви разом – і це головне!

До речі, якщо маєте власні лайфхаки, як замінити дітям відсутність спортивних гуртків, поділіться з нами у коментарях!

 

Читайте також:

19 Квітня / 2022 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *