Теорія EQ: чотири кроки до розвитку емоційного інтелекту

Емоційний інтелект EQ — поняття сучасної психології, яке сьогодні стає все популярнішим, а тому часто на слуху. Такою абревіатурою вчені називають здатність людини контролювати та розпізнавати емоції (не лише свої, а й оточуючих). Вважається, що саме цей показник на сьогоднішній день є одним із найважливіших факторів успішності. Від чого залежить рівень EQ і як розвинути його у своїй дитині — читайте далі.

IQ та EQ: що важливіше?

Тести на рівень IQ знайомі більшості з нас. Саме їх ми проходимо у навчальних закладах, а іноді й під час прийому на роботу. Тест допомагає визначити здатність людини використовувати ту чи іншу інформацію, логічно мислити та вирішувати нестандартні завдання, ось чому викладачі та роботодавці так люблять застосовувати її у своїй практиці. Втім, сьогодні такий підхід уже вважається застарілим, адже самих вищенаведених навичок буде недостатньо для успіху. Розуміння почуттів та емоцій, здатність ними керувати – ось справжнє мистецтво, що допомагає досягати значних висот як у житті, так і в кар’єрі.

Виявляється, колись сам Чарльз Дарвін припускав, що саме емоційний інтелект є головною здатністю в процесі виживання людини. Ще з давніх-давен цей показник допомагав адаптуватися в суспільстві, уживатися з іншими людьми з племені і знаходити з ними спільну мову. І саме це стало основою для створення змішаної моделі емоційного інтелекту, автором якої став відомий науковий журналіст Даніель Гоулман. Його книга «Емоційний інтелект у бізнесі» набула особливої ​​популярності і розлетілася рекордними тиражами по всьому світу.

Д. Гоулман вважає, що емоційний інтелект має п’ять складових:

  1. Самопізнання. Воно виявляється у вмінні розуміти свої емоції, визначати свої методи при прийнятті важливих рішень, цілі та життєві цінності, розуміти свої сильні та слабкі риси.
  2. Мотивація. Здатність йти до своєї мети для її досягнення.
  3. Саморегуляція. Контроль над своїми почуттями, вміння визначати, що варто робити, а що ні.
  4. Емпатія. Можливість розуміти і приймати емоції інших, визначати їх важливість при прийнятті рішень. Сюди можна віднести і вміння співчувати.
  5. Соціальні навички. Здатність маніпулювати оточуючими, будувати з ними відносини, спрямовувати їх на потрібні вам шляхи.

Ми згодні, далеко не кожна людина має такі навички, адже вони в деяких випадках є досить зухвалими та, можливо, егоїстичними. Втім, саме ці риси емоційного інтелекту мають більшість відомих політиків, великих бізнесменів, топ-менеджерів — людей, які змогли досягти чимало у своєму житті. Можливо, здатність мати ці складові EQ залежить від великої кількості факторів, наприклад темпераменту або знаку зодіаку. Тим не менш, ці елементи варто спробувати потренувати, їм можна і потрібно навчитися, щоб досягти успіху в житті.

Чотири кроки до розвитку емоційного інтелекту

Бажання бачити своє чадо щасливим та вдалим є цілком природним для кожних батьків. І лише кілька нескладних кроків здатні допомогти розвинути у дитині основні якості емоційного інтелекту.

1. Навчить малюка розуміти та приймати свої емоції.

Можливо, ви погодитеся з тим, що і багатьом дорослим варто навчитися цього). Однак у дитячому віці отримати цю навичку буде значно легше і простіше. Звичайно, всі мами та тати хочуть, щоб їхня дитина відчувала лише позитивні емоції та почуття. Втім, ми всі розуміємо, що гнів та негатив має також право на існування. Їх іноді відчувають дорослі та малюки, але, на жаль, не всі розуміють, як правильно поводитися в таких ситуаціях. Основне завдання батьків — розповісти дитині про те, що не всі її вчинки є правильними, і вона не повинна робити все, що забажає. Наприклад, не можна розкидати речі, коли сильно злишся, не можна говорити погані слова, проте відчувати гнів — це абсолютно нормально. Не пропускайте повз дитячі емоції, які вам не зрозумілі. Якщо таке трапилося, обов’язково поговоріть про це з малюком, і з’ясуйте, чому він вчинив так. Іноді розмови мають величезну силу та здатні дати відповіді на більшість питань.

2. Розвивайте у дитині емоційний інтелект за допомогою ігор.

Фахівці вважають, що надзвичайно дієвим у цій справі є читання книг уголос із виразом. Також варто спробувати пограти в ляльковий або пальчиковий театр, де ваша дитина гратиме головну роль. Можна намалювати для гри чоловічків з різним виразом обличчя, або створити окремі частини обличчя (очі, рот, ніс тощо) і запропонувати дитині скласти ту чи іншу емоцію.

3. Застосовуйте конфлікти як спосіб знаходити правильне вирішення проблеми.

Навіть затяті діти-друзі час від часу сваряться. Не поділили іграшку, хтось на кого щось сказав. Без конфліктів у дитячому віці неможливо, тому батькам дуже важливо навчити малюків вирішувати проблеми розмовами та мирним шляхом. Якщо діти побилися через якусь річ, запропонуйте їм грати нею по черзі або придумайте інший альтернативний варіант, де не буде криків та бійок.

4. Подайте гарний приклад.

Батьки для будь-якої дитини – це зразок поведінки і приклад для наслідування. Найчастіше діти виростають копіями своїх мам та тат, і йдеться зовсім не про зовнішність. Якщо ви хочете, щоб ваші діти виросли ввічливими, розсудливими та справедливими, обов’язково поводьтеся відповідно. Рідше піднімайте голос у сім’ї, попереджайте про свої почуття та наміри, намагайтеся спокійно вирішувати всі сімейні питання. І обов’язково демонструйте свої емоції: якщо вам добре і ви веселі, не приховуйте цього.

Отже, сьогодні ми говорили про одну з найважливіших складових виховання – емоційний розвиток. Про його значущість не можна сперечатися, і це підтверджують численні думки фахівців. Контроль емоцій — це саме те, чого так не вистачає сучасному поколінню. Тому розвивайте емоційний інтелект у своїй дитині на рівні інших життєво необхідних навичок, і тоді ваше чадо обов’язково зросте успішною та щасливою людиною!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність