Вагітність влітку, або як майбутній мамі пережити спеку

Спека, задуха і підвищена активність сонця — не найкращі супутники вагітності на будь-якому її терміні. Пропонуємо добірку універсальних порад від лікарів-гінекологів, дотримуючись яких, можна легше перенести період виношування малюка влітку.

Перший триместр — час для змін

Період до 13 тижня, коли запліднена яйцеклітина перетворюється на ембріон, належить до небезпечних. Саме в цей час формується база здоров’я майбутньої людини — закладаються органи та системи. Тому, дізнавшись про настання вагітності в літні місяці, варто змінити деякі моменти звичного способу життя й дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Відмовтеся від носіння предметів одягу, що перетягують живіт і талію.
  2. Спіть по 8 годин, починаючи з 23:00. У спальні має бути темно та тихо.
  3. Якщо ви ходите в тренажерну або фітнес-залу, займаєтеся тривалими пробіжками, потрібно знизити навантаження. Ще краще перевестися в спеціальну групу для вагітних.
  4. Привчіть себе до щоденних прогулянок на свіжому повітрі. Тримайтеся подалі від автомобільних трас, ідеальне місце — парки й зелені зони. У вихідні корисно виїжджати за місто. У кінці травня та в червні не забувайте захищатися від кліщів.
  5. Засмагайте до 12:00 та після 17:00, і лише в тіні. Через те, що у вагітної виробляється велика кількість естрогену, який сприяє посиленню пігментації шкіри, обов’язково користуйтеся сонцезахисним кремом, навіть перебуваючи в тіні. Не лежіть на піску або траві, орендуйте лежак. Не забувайте про сонцезахисні окуляри та головний убір. При температурі повітря понад +28 °C від походу на пляж краще утриматися. На жаль, вода більшості міських пляжів не відповідає санітарно-гігієнічним нормам, тому займатися плаванням, яке корисне на будь-якому терміні вагітності, краще в басейні.
  6. Завжди тримайте при собі пляшку з негазованою мінеральною водою або несолодким неміцним зеленим чаєм. Нормалізуйте добовий питний баланс і дотримуйтеся його до середини II триместру, незалежно від збільшення ваги. Зробіть просте обчислення:
  • А = (зріст у сантиметрах – 60) х 0,394;
  • В = (A х 2,3) + 45,5;
  • питна добова норма води (у літрах) = В х 0,35.
  1. Оптимізуйте харчову поведінку, але не сідайте різко на дієти для вагітних, бо вони збільшують ризик розвитку алергій у майбутнього малюка. Поступово перейдіть на харчування маленькими порціями. У жодному разі не відмовляйтеся від білка — сир, яйця, м’ясо кролика, курки, індички, молода яловичина, риба, горіхи, зелений горошок і квасоля повинні обов’язково бути у раціоні. Віддавайте перевагу овочевим гарнірам, на ягоди, фрукти й соки не налягайте. Тут працює принцип — краще менше, але частіше і різноманітніше.
  2. Знизити прояви нудоти через ранній токсикоз допоможе додатковий прийом вітаміну B6 (дозування підкаже лікар). Обов’язково пийте вітамінно-мінеральний комплекс для I триместру вагітності, а також лютеїн і рутин.
  3. Їздити сидячи можна в трамваях, метрополітені та електричках. У маршрутках, автобусах і тролейбусах рекомендується стояти, адже ноги амортизують тряску. При цьому краще ставати в такому місці, де можна убезпечити живіт від випадкових поштовхів пасажирів.
  4. Починайте боротися із захитуванням ще вдома. Покладіть у сумочку кислі льодяники або, що освіжають, і, про всяк випадок, щільний пакет. Перед виходом з дому організуйте білковий перекус, випийте несолодкий чай з м’ятою або невеликим шматочком імбиру. У дорозі стійте обличчям вперед і слухайте приємну музику, не читайте, не дивіться в бічні вікна або гаджет. Якщо смоктання льодяника не допомагає зняти напад, вийдіть і прогуляйтеся, поки самопочуття не покращиться.
  5. При виникненні непереносності запахів, особливо в громадському транспорті, допоможе дихання через добре попрасований носовичок. Можна спробувати ароматизувати його 1-2 краплями цитрусової ефірної олії.

Для першого триместру характерні часті запаморочення, деякі вагітні втрачають свідомість. Якщо у вас схожа ситуація, одягайтеся так, щоб зона декольте була відкритою. Носіть із собою, крім пляшечки з водою, нашатирний спирт, ватку і носовичок. Якщо напад почався в транспорті, не терпіть до потрібної зупинки, а виходьте на найближчій. Понюхайте нашатир, випийте води, сполосніть обличчя, намочіть і прикладіть до потилиці носовичок.

Менше перебувайте в місцях великого скупчення людей. Це вбереже вас від інфекційних захворювань, наприклад ретровірусу, який особливо «бушує» влітку. Якщо ви планували подорож, то краще перенести її на найбезпечніший для цього період — 19-24 тиждень вагітності.

Другий триместр — період зручних обновок

З ростом живота час побалувати себе обновками:

  • сарафаном, сукнею, спідницею, штанами, кофтою чи топом вільного крою з льону або бавовни світлих тонів;
  • спідньою білизною — на 1 розмір більше, з сучасних гігроскопічних матеріалів;
  • головним убором — влітку у вагітних завжди в моді крисаті капелюхи;
  • взуттям — без вузьких ремінців, на низькому ходу, з широкою колодкою і закритим задником, що утримує п’яту.

До речі, слід забути про такий аксесуар, як сумка для продуктів. Ну а носити речі краще в легкому невеликому рюкзаку.

У другому триместрі слід внести зміни й в раціон харчування:

  • скоротити кількість страв з бобових;
  • збільшити споживання гречаної каші, яку потрібно відварювати на воді та заправляти вершковим маслом;
  • істотно обмежити жирне, гостре, солоне, копчене, приправи й соуси;
  • з обережністю їсти гриби, мед, арахіс, полуницю, малину, виноград;
  • не зловживати випічкою, морозивом;
  • купити новий вітамінно-мінеральний комплекс для II триместру.

Крім цього, починаючи з середини II триместру, слід скорочувати споживання кухонної солі до 4-5 г. Кавуни — це смачно і корисно, але жінкам у другій половині вагітності їсти їх можна лише маленькими порціями. За один раз — не більше однієї тонкої (2-3 см) часточки з 5-кілограмової ягоди. Також треба повністю відмовитися від солодкої газованої води, компотів і соків з підвищеним вмістом глюкози.

Зважилися на подорож? При тривалих переїздах (все одно на якому виді транспорту) через кожні 1-1,5 години сидіння корисно встати на 10 хвилин: розім’яти ноги, зробити кілька нахилів у боки й кругові рухи в плечах. Для перельоту слід купити якісні компресійні панчохи (I ст.). Вони стануть у пригоді в III триместрі, під час і після пологів, а також для наступних авіаперельотів. Спеціальний бандаж надягати в подорож не треба. У II триместрі його рекомендують носити з 20 тижня і лише тим, у кого посилився тонус матки.

Третій триместр: обмеження як рятівне коло при набряках

Починаючи з 27 тижня, щоб уникнути закрепів і печії, продовжуйте харчуватися дрібними порціями, але не 5-6, а 7 разів на день. Це обумовлено тим, що калорійність раціону збільшується до 3500 ккал, однак при цьому знижується кількість білків (до 120 г) і вуглеводів (до 300 г). Тепер його основа — це овочі, каші та фрукти. М’ясні страви вагітним в III триместрі рекомендуються 1-3 рази на тиждень, а рибні — 1 раз. Склад вітамінно-мінерального комплексу повинен відповідати триместру.

За 3 тижні до пологів потрібно істотно обмежити споживання молочних продуктів. При сильних набряках сумарна кількість споживаної рідини знижують до 0,8 л. У цю цифру входять рідина першої страви, кисломолочних напоїв та фруктів. Втамовувати спрагу в літню спеку стає проблематично. Підкислена лимоном вода, морси, компоти, соки та квас лише посилять проблему. Допоможуть часті обливання в душі, полоскання рота чистою водою, ковтки прохолодного, але не холодного, слабо завареного зеленого чаю або відвару насіння льону (1 столова ложка на 1 л води).

Їхати далеко від дому, особливо з наближенням дати пологів, зі зрозумілих причин не рекомендується. Вітається носіння білизни, що підтримує живіт, або допологового бандажа, а також компресійних панчіх або гольфів.

З великим животом стає незручно, а разом з чоловіком, і небезпечно спати. Якщо ліжко вузьке, то влітку — це ще й просто дуже жарко. Не позбавляючи сексуальних утіх чоловіка, домовтеся з ним, що до пологів спати вам краще нарізно. Це дозволить повністю захистити живіт від несподіваних струсів і поштовхів, які можуть бути наслідком сонного «вертіння» чоловіка. Зробити нічний або денний відпочинок комфортним для спини й тазостегнових суглобів допоможуть спеціальні ортопедичні валики або подушки та скручена ковдра.

Бажаємо неспекотного літа, гарного самопочуття, легких пологів і щасливого материнства!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Бра для годування та періоду вагітності
1 Грудня / 2023 Вагітність та пологи
Що потрібно знати про пізню вагітність
27 Вересня / 2023 Вагітність та пологи