Що буде з родиною, якщо тато на 100% включиться у виховання дітей

До Дня батька, який святкується у вересні, хочеться сказати не тільки слова вітання. Звичайно, тато — важлива фігура в родині, але нерідко татусі не користуються своїми «привілеями». Тож часто ми маємо суто «жіночий» погляд на виховання дітей. А що буде з родиною, у якій тато на 100% включився у виховний процес?

Мама встигне відновити сили, якщо тато піклується про малюка

Як показує практика, чоловік може знайти спільну мову з дитиною будь-якого віку: немовля це, тодлер чи школяр. До того ж, батько значно фізично сильніший за маму. Якщо їй колисати малюка на руках складно, то чоловікові це вдається легше.

Сучасні татусі не соромляться гуляти з візочком, носити малечу в слінгу. Тато без проблем може відвідати лікаря.

Маленький лайфхак: навряд чи хтось насмілиться влізати без черги перед суворим татусем.

Також діти відчувають настрій батьків. Якщо мама занадто емоційна й може піддатися на маніпуляцію, то тато рідко погодиться на поступок (у розумних межах). Це вчить малюка, що не все можна отримати хитрощами чи слізьми. Підхід татусів: якщо тобі так потрібна ця іграшка, доведи це або заслужи її. Тоді як мами від постійної втоми йдуть на поступки, тільки щоб запобігти істериці.

Тож любі татусі, дайте мамі приготувати вечерю у спокої чи просто подивитися серіал — розважте малюка самі.

Дитина під наглядом батька розвивається активніше

У чоловіків зовсім інший підхід до виховання. На відміну від мам, любов яких безумовна, татову потрібно заслужити. Тому дитина мотивована робити успіхи, бороти власні страхи, ставати самостійною.

Чоловіки не бояться, що малюк помилиться чи запнеться, бо це досвід, тоді як мами намагаються вберегти дітей від будь-якого стресу. Часто подружжя сперечається саме через це. Важливо знайти баланс між «маминими» і «татовими» методами виховання і доповнювати один одного.

Тато дає змогу пізнати світ через виконання «дорослих» справ

Що робить мама, коли починає важливу справу? Вона намагається відволікти дитину. З одного боку, це правильно, адже з усіма покладеними обовʼязками просто мама не встигне справитися, одночасно бавлячи дитину.

А з іншого, дитина не долучається до спільних занять і «дорослих» справ. Саме тому татусям потрібно взяти на себе цю роль. Якщо тато бере малюка з собою до гаража, на риболовлю чи просто до будівельного магазину, то дитина долучається до спільного заняття. Звісно, давати їй дрель не варто, але дати погратися безпечними предметами чи прохати щось принести створює ефект зайнятості й потрібності. Всі діти люблять бути помічниками.

Татів підхід до виховання загартовує характер

За своєю натурою чоловіки частіше мають спокійний, врівноважений характер і керуються розумом, а не емоціями. Тому батько запропонує:

  • разом подумати над вирішенням проблем, а не підкаже готове;
  • нести відповідальність за свої вчинки в будь-якому віці;
  • подумати, чому щось, що зробила дитина — погано, а щось — добре;
  • відстоювати свої інтереси, а не шукати простих рішень.

Якщо розглянути татів підхід на практиці, то вийде так: мама не буде розбиратися, якщо інша дитина забрала іграшку. Бо для мам це просто іграшки, яких удома безліч. А тато принципово запропонує розібратися й забрати свою річ, хоча вона, можливо, не дуже й цінна.

Тато сприяє росту самооцінки

Умовно «завойовуючи» любов батька успіхами, дитина водночас усвідомлює себе як особистість. Вона бачить, що здатна на звершення й ці звершення помічають. Якщо для мами сприймається як належне те, що малюк вчить літери, складає іграшки, то тато швидше відзначає прогрес і нагороджує дитину.

Коли малюк бачить, що його поважають, уважно ставляться до нього й фіксують успіхи похвалою, то він формує коректне уявлення про себе. Тобто адекватну самооцінку. Тут важливо зберегти баланс між мотивацією і критикою (на яку татусі також не жадібні).

Не менш корисно це для мам: вони зізнаються, що почувають гордість за своїх чоловіків, коли ті займаються вихованням дітей. Так вони розуміють, що їх не залишили сам на сам з усіма труднощами піклування про малюка.

Тато — завжди приклад для наслідування

Фігура батька однаково важлива для дітей обох статей, хоча татусі часто просто не знають, що робити з доньками. Достатньо просто їх любити й підтримувати, піклуватися й виховувати. Для дівчинки тато стає прообразом майбутніх чоловіків. Якщо батько був холодний, не цікавився нею, то вона вважатиме це за норму.

Для синів тато — приклад того, яким треба бути у дорослому житті. Причому не тільки як зразок мужності, витримки, а й стосунків із жінками. Те, як тато ставиться до мами відкладається в голові у хлопчиків.

Однозначно, татові слід включатися в питання виховання, контролю за навчанням, виконувати суто побутові завдання: сходити до лікаря, забрати з садочка, відвідати батьківські збори. Родина від участі батька у вихованні тільки виграє, бо в чоловіків є своя методика. Головне, узгодити два погляди й не забувати про компроміси.

19 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Леся

    День Батька, взагалі то в червні ‍♀️‍♀️

  2. Мирослава

    пізнавально, дякую!

КЩМ знижки