Домашні пологи: так чи ні?

Останнім часом все більшу популярність набирає тенденція, що зветься «домашні пологи». Вдома, як то кажуть, і стіни допомагають – майбутня матуся почуває себе більш спокійно та розкуто. Та й для малюка народитись в рідному домі – це щастя, адже лікарняна палата є не найкращим місцем для першого враження. Так, у моральному плані пологи вдома мають величезну кількість привілеїв. Але, чи насправді вони підходять для кожної матусі? Чи можна самостійно прийняти рішення народити дитинку не у медичному закладі, та для кого домашні пологи – це табу? На ці та інші важливі питання спробуємо відповісти в сьогоднішній статті.

Думка лікарів

Сьогодні доволі важко зустріти медичного працівника, який би сказав, що народжувати вдома – це добре. Перш за все, така думка пов’язана із тим, що під час пологів є певний ризик розвитку ускладнень, навіть якщо із здоров’ям жінки та малюка усе гаразд.

Багато матусь, які вирішують не йти до пологового будинку, є прихильницями усього природного. Вони часто відмовляються від будь-яких процедур та оперативних втручань, у той час як, наприклад, кесарів розтин або стимуляція пологів здатні інколи навіть врятувати життя як немовляті, так і породіллі.

Отже, чим саме мотивують своє рішення акушери-гінекологи?

1. Якщо виникнуть ускладнення, допомогти дитині не буде можливості. При таких випадках може трапитись найгірше – дитина загине. Найчастіше причиною смерті новонародженого є гіпоксія, тобто, кисневе голодування. Воно здатне стати наслідком занадто тривалих пологів через слабку пологову діяльність жінки, обвиття пуповини навколо шийки малюка або навіть інфекцію. У всіх цих ситуаціях оперативне втручання або стимуляція будуть буквально порятунком життя.

2. В деяких випадках породілля потребує у переливанні крові, яке зробити у домашніх умовах неможливо. Кров – це не те, що можна купити в аптеці, та якби це і було можливим, ліцензії на таку процедуру швидка допомога не має. Дістатися лікарні у післяпологовий період буде надзвичайно складно, а при сильній кровотечі можна і взагалі не встигнути.

3. Помітити ускладнення вчасно, знаходячись вдома, без спеціальної апаратури та досвідченого акушера, надзвичайно складно. Інколи рахунок іде буквально на хвилини, у які необхідно прийняти рішення про екстрений кесарів розтин. Найчастіше, коли дитина гине в процесі домашніх пологів, лікарі кажуть про те, що якби жінка знаходилась в лікарні, немовля можна було б врятувати.

4. Дитяча реанімація – приміщення, де рятують маленькі життя. Дітки, поява яких на світ відбулася у складних умовах, найчастіше потребують особливого догляду та спеціальних процедур, і їх важливо встигнути зробити вчасно.

Чи є плюси?

Не дивлячись на такі жахливі наслідки, про які твердять всі як один лікарі, домашні пологи сьогодні стають все більш популярними серед майбутніх матусь. Жінки обирають саме такі умови для розродження через наступні причини:

Комфортна атмосфера.

Вдома кожна людина почуває себе впевнено та спокійно, і це стосується як фізичного, так і психологічного стану. Звісно, комфортні, буквально домашні умови сьогодні знайдуться і в пологовому будинку, однак за них, скоріш за все, прийдеться заплатити чималеньку суму грошей, які є далеко не в кожній родині.

Можливість обрати зручну позу.

Вже давно відомо, що стандартна поза лежачи на спині є найменш підходящою для пологів. Проте, розміститись по-іншому у пологовому кріслі просто неможливо. Втім, знаходячись вдома, жінка може прийняти таке положення, яке буде для неї найбільш зручним: стоячи на четвереньках, лежачи на боці, навприсідки, тощо.

Присутність рідних та близьких.

Партнерські пологи практикуються сьогодні буквально у кожному пологовому будинку. Однак, народжуючи вдома, допомогти майбутній мамі зможуть чи не всі члени родини: чоловік, матуся, бабуся. Вони і заспокоять, і зроблять масаж, і до вбиральні допоможуть сходити. А у чоловіка з’явиться чудова нагода самому перерізати пуповину!

Природне знеболення.

В домашніх умовах в якості знеболювання жінка може використовувати будь-що: заспокійливу музику, теплий душ, масаж. Звісно, все це можна влаштувати і в палаті лікарні, проте вдома вирішити дані питання легше та швидше.

Відсутність лікарняних інфекцій.

Яким би стерильним не був пологовий будинок, в ньому завжди присутній ризик заразитись, наприклад, стафілококом. У цей самий час, вдома це практично неможливо.

Дім – є дім.

Лікарню не любить ніхто, і як би сильно ми не довіряли своїм спеціалістам, вдома завжди краще. Перевага домашніх пологів полягає в тому, що не треба нікуди збиратись, пакувати тривожну валізку. Основне, що потрібно робити майбутній матусі на пізніх термінах – це відпочивати та спокійно чекати, коли прийде той самий щасливий день.

Кому не можна народжувати вдома

Розмовляючи про домашні пологи, мова звичайно йде виключно про природній процес. Хоча можливість народити дитину у власному домі сьогодні є практично в кожної жінки, існує ряд рекомендацій, коли робити цього категорично не рекомендується. Серед них:

  • Багатоплідна вагітність. Зазвичай пологи двійні аби трійні проходять значно складніше, дітки народжуються з маленькою вагою і переважно потребують допомоги фахівців одразу після появи на світ.
  • Низько розташована плацента. Така патологія дуже часто призводить до відкриття кровотечі після пологів.
  • Ускладнення під час вагітності. Набряки, підвищений тиск, інфекції – усе це є протипоказанням до домашніх пологів.
  • Початок розродження раніше терміну. Недоношені дітки мають не до кінця розвинуті органи, і, як у випадку з двійнею, потребують допомоги неонатолога.

Любі майбутні матусі! Відповісти Вам на питання, народжувати вдома або у пологовому будинку, ми звісно не можемо. Домашні пологи – рішення досить ризиковане, навіть якщо Ваша вагітність проходить ідеально. Тож, плануючи день появи на світ свого немовляти, подумайте у першу чергу про нього, а не про себе. Жінки, насправді – надзвичайно сильні істоти, і вони здатні витримати будь-які випробування долі. А от Вашій новонародженій дитинці може знадобитись професіональна допомога, яку у домашніх умовах надати не буде можливості.

Тому, бажаємо Вам найміцнішого здоров’я та мудрих, зважених рішень!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті